St.Jean-Pied-de-Port

Frankrijk, Saint-Jean-Pied-de-Port

24 maart. Heerlijk geslapen en zonderhaan gekraai wakker geworden, de kippen etc hebben we niet gezien die waren denk ik opgehokt. We gaan weer 200 km naar het zuiden naar St.Jean-Pied-de-Port een bekende plaats voor de pelgrims op de route naar Santiago de Compostela. Het is de laatste route voor de klim over de Pyreneeën.

We staan op 1 van de 2 CP’s die hier zijn , net aan de buitenkant van de stadsmuur. Na de lunch lopen we het stadje in, ik vind het er opmerkelijk rustig, ja het is zondag dus veel is er gesloten, zo ook de VVV 😫

Het middeleeuwse stadje ligt aan de rivier de Nive en is de hoofdstad van Laag Navarra. De huizen zijn gebouwd in Baskisch-Franse stijl die opvallen door hun witte muren en rode en groene ramen en met veel roze zandsteen. Ook de oude stadsmuur is van roze zandsteen.
Boven de stad ligt de Citadel, we lopen er nu niet naar toe, het is me te vermoeiend, misschien morgen, alhoewel er wel regen voorspelt is in de loop van de middag. ‘s Avonds lopen we weer naar de stad om ergens een hapje te eten.

25 maart. We blijven nog een dag en gaan ‘‘s morgens eerst naar de overdekte markthal waar iedere maandag markt is. Het is een markt voor de bewoners met vooral de plaatselijke producten. Daarna lopen / klimmen we achter de kerk via een lange steile trap naar de Citadel. Boven heb je een mooi uitzicht over de stad en het dal.

Daarna via de 2 belangrijkste straatjes weer naar beneden. Boven de deuren zie je vaak naam en datum staan en ik begreep soms het beroep van de diverse handwerklieden. We gaan weer terug naar de camper, even bijkomen, het was maar 3,5 km maar wel een behoorlijke inspanning.

Rond de middag gaan we weer eten in de stad, het is gelukkig nog steeds droog en met een heel flauw zonnetje.
Na het eten lopen we langs de rivier terug, het is nog steeds droog maar ik zie al wat donkere wolken komen.
Groetjes Ina en Marinus.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Mooie stad.

FritsEllen 2024-03-25 16:04:26

Weer iets geleerd:wist niet dat de schelp op die manier een pelgrimsmerk was!Eet wel eens een jakobsschelp maar heb ze nooit met elkaar verbonden!In het vervolg zal ik erop letten!Mooie foto’s van een mooie plek.Neem je met dat geklauter goed in acht!Veel plezier verder!

Marianne 2024-03-25 17:17:39

Zo jullie staan bijna klaar om de grote klim over de Pyreneeën te wagen. St.Jean-Pied-de-Port, aan de foto's te zien een mooi plaatsje waar veel van de gebouwen netjes onderhouden worden. Wel een heel steile klim naar de citadel, ik zou mij er niet meer aan wagen, dat laat mijn knie en voet helaas momenteel niet toe. Je hebt mooie foto's gemaakt Ina, en ook de foto's van de deuren zijn vaak bijzonder.Er was veel gesloten, maar er moet toch wel gegeten kunnen worden. Dus restaurants waren open. Een beetje mazzel moet een mens hebben. Geniet van het mooie weer, ook al is het een flauw zonnetje. Groet van P &W.

Peter K 2024-03-25 17:46:00

Dag Ina, heel leuk de foto’s van St Jean. Het is voor ons een herinnering van weer bijna 20 jaar geleden dat ik Karel, nadat hij van Zaandam met rugzak lopend op weg ging naar Santiago en hem in St. Jean weer terug zag om samen verder te lopen. De schelpen aan de huizen en deuren betekenen dat je daar als pelgrim kan overnachten en misschien ook een schelp kopen. Deze alberge’s zijn, met een pelgrimspas, goedkope slaapplaatsen waar je ‘s morgens vroeg na een kop koffie en een koekje weer op pad gaat. Ook waren er restaurants waar je met deze pas een goedkoop pelgrimsmenu kon bestellen. Je moest je er niet al te veel van voorstellen. Meestal vis met frieten. Veel pelgrims zal je er overdag niet zien, ze vertrekken vroeg of komen in de middag aan doen hun wasje, douchen en gaan slapen om tegen de avond te gaan eten. Groetjes en veel plezier en doe het maar rustig aan.

Marrian 2024-03-25 21:20:22

Goed luisteren naar je lichaam is belangrijk. Je bent wel goed aan het trainen met zo'n klim naar een citadel.

Mike 2024-03-25 22:36:16

Jammer dat de luchten niet blauw zijn want dan hadden de foto's nog mooier geweest. Maar het is gelukkig droog. Jullie zijn een eind op weg zeg. En wat een prachtige oude huizen en gebouwen. Wat is de westkant van Frankrijk toch mooi hè. En nu op naar Noord-Spanje. Ook zo mooi. Ina en Marinus, geniet lekker. Wij genieten van jullie prachtige plaatjes.

Kees Koele 2024-03-26 09:45:06

Heel mooi! Stoer hoor, al dat geklim …😅 Leef je nog? Spreek je snel 😘

Louise 2024-03-26 11:10:18
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.