Omodos

Cyprus, Omodos

Vanmorgen begonnen we met een glas bubbels bij binnenkomst in het restaurant en roept iedereen nog steeds merry Christmas.

Na het ontbijt gaan we naar Omodos een bergdorpje aan de zuidkant van het Troodos gebergte. Hier vandaan kun je via een aantal routes er naar toe rijden, wij nemen de Diarizosvellei, een mooie route. We komen door een aantal dorpjes, maken in 2 een kleine wandeling, we zitten dan op de wijnroute en zien ook weer diverse winery’s. In Dora zien we ook 2 standbeelden van gevallenen uit “de oorlog” uit 1974. Toen eerst de heersende kolonels in Athene een staatsgreep tegen president Makarios op touw zette en even later Turkije ingreep en 37% van het eiland bezette.

Omodos staat bekend om zijn wijn en om het Papilla kantwerk en het Moni Timiou Stavrou, een onbewoond klooster. Een hele grote parkeerplaats bovenaan in het dorp dan weet je het wel, een toeristisch dorp waar de excursies naar toe gaan. De winkeltjes bij het plein zijn allemaal gesloten, in het dorp zelf is wel een en ander open. Ook bij het klooster een aantal café‘s en restaurants waar wat toeristen zitten.

We treffen het niet de kloosterkerk is gesloten, vanmorgen was hij open en gaat nu pas weer om half 4 open als de priesters met families komen en er een dienst is. Jammer we missen hierdoor de kloosterschatten van de kerk, nl de schedel van de apostel filippus ( die overigens in een zilveren kistje ligt) en de splinters van het kruis van Christus. Alhoewel de Capitool praat weer van een stuk touw waar mee christus aan het kruis gebonden was. Ach ja je moet het maar willen geloven.

Je kunt wel boven door de bovenste omgang van de kruisgang lopen met mooie blauw geschilderde houten deuren en een plafond met mooi houtsnijwerk. Hier is ook het museum maar nu dus gesloten.
In het zgn Linoshuis, in een toeristisch straatje kun je een van de oudste en grootste druivenpers van Cyprus zien.

We eten wat op het terras van een cafeetje tegenover het klooster.Ik kijk ook nog even binnen het ziet er leuk uit met authentieke voorbeelden van het kantwerk.

Dan gaan we weer terug, voor vandaag is het genoeg geweest, het is maar 65 km terug naar het appartement maar we rijden nu via Pachna een wat oostelijker route, niet zo mooi als heen door de Diarizos vallei maar wel veel sneller. Om half 3 zijn we al weer thuis.
Groetjes Ina en Marinus.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Mooie luchten! Wat een knus cafeetje☺️

Louiza 2021-12-25 17:36:50

Wat een prachtig kerkje aan het begin van het Diarizos dal. Wel jammer dat niet alleen jullie maar ook wij de kloosterschatten niet konden aanschouwen van de apostel Filippus. Zo ook de splinters van het kruis van Christus en/of een stuk touw waarmee hij aan het kruis gebonden was, een stuk touw van ca. 2000 jaar oud. Gelukkig hebben jullie wel weer een paar prachtig vorm gegeven deuren op beeld kunnen vastleggen, en dat maakt veel goed. Deuren die toegang verschaffen of blokkeren, het blijft een prachtige 'afwijking van betekenis' Marinus, die wij als "oud Bruynzeelianen" nog altijd weten te waarderen. Mooi te zien dat ook hele oude voorwerpen en werktuigen de jaren goed hebben doorstaan. Fijne voortzetting van een voor jullie bijzondere vakantie zo zonder 'rijdend huis' !! Groet van P&W.

Peter Kee 2021-12-26 10:36:26

Hallo Ina und Marinus, wieder eine spektakuläre Weihnachtsreise in die Zeit der Apostel! Sehr schöne Eindrücke und tolle Fotos. So ein großes Weingebiet hätte ich nicht erwartet. Auch wunderbar im Inneren erhaltene Kerkjes und Ikonen! Wir wünschen noch einen schönen Weihnachtstag und alles Gute für die Reise. Bleibt gesund und passt auf euch auf!! Viele Grüße von Johanna und Wolfgang

Johanna & Wolfgang 2021-12-26 17:17:55
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.