Licata

Italië, Licata

4-6 Weer van camping Scarabeo vertrokken, het is zondag en mooi weer dus het zal best lastig zijn een plekje te vinden maar we wagen het erop.
We rijden door het grote kassengebied richting Gela. Bij Gela parkeren we bij de haven, drinken een koffie en lopen langs de kade. We treffen het er komt net een vissersboot binnen, de kopers voor de verse vis staan al te wachten.

Daarna proberen we een paar keer bij een strand te komen het is hier allemaal kleinschalig maar overal geparkeerde auto’s. Marinus loopt een paar keer een weggetje af maar niks. Als we door het dorpje Mafria rijden kunnen we er niet langs ivm geparkeerde auto, terug is ook geen optie. Iemand gaat er bellen en er komt een mevrouw die de auto weghaalt. Proberen nog wat plekken en gaan dan maar naar een betaalde CP mooi gelegen maar nauwelijks voorzieningen en voor de hoofdprijs. Het is even niet anders het is inmiddels 1 uur en we zijn het zat en blijven hier voor vannacht.

Het is hier op het strand opvallend rustig, niks geen weekend drukte dat is wel erg prettig. Het uitzicht op het palmenstrand is prachtig. We maken een strandwandeling naar de 2 rotsen, even om de bocht kijken, ook bijna niemand.

5-6 Toen we vanmorgen wegreden vroeg ik waar ik mijn afval kwijt kon, boven ? zei de man Nou dat klopte, wat een grote berg afval, ja wij hebben het er ook bij gegooid. Het is vreselijk wat je hier ziet, de mensen kunnen het nergens netjes kwijt.De autoriteiten regelen niets en laten het compleet afweten, het is bar triest. Als we bij Licata rijden zien de de grote hopen afval die hier dus opgehaald en opgeslagen liggen, vreselijk wat een drama.

Maar we rijden eerst nog een stukje terug om bij het Falconara kasteel te kijken. Het kasteel heeft een oude vierkante toren waar vroeger de kasteelheren valken kweekten.
Het is een van de belangrijkste en best bewaarde voorbeelden van middeleeuwse Siciliaanse kastelen en werd gebouwd in de 14e eeuw tijdens de kruistochten.

Ik had het al gelezen er is een resort, je kunt het nauwelijks zien alleen via het strand. Gaan we niet doen het heeft een beetje geregend dus het is een natte zooi.

Dan door naar Licata we hadden wel op de P bij de haven willen staan maar gezien het weer, bewolkt en af en toe wat regen, gaan we dat niet doen. Dus het wordt de CP vlak bij het oude centrum en de haven dan hebben we voorzieningen en staan we achter een gesloten hek.

In de loop van de middag gaan we de stad in, af en toe valt er wat regen maar niet veel. De stad is armoedig en rond deze tijd ook niet op zijn gezelligst, vanmorgen was het mega druk toen we dwars door het centrum reden. Vlak bij de CP is een groot commercieel centrum daar hebben we ook een kijkje genomen.

In heel Sicilië zie je keramiek en vooral de man/vrouw bloempot hoofden, teste di moro, daar hoort een heel verhaal/legende bij voor de geïnteresseerden te lezen bij https://www.parliamoitaliano.nl/het-verhaal-achter-de-keramieken-koppen-op-sicilie/

6-6 Een goede keus om gister naar de CP te gaan, ‘s avonds om 8 uur barstte het onweer los, veel regen en harde wind. Ook vandaag weer wat regen dus we blijven staan en kijken hoe we logistiek een aantal dingen waar we naar toe willen het beste kunnen indelen.
Zo willen we nog naar de Scala dei Turchi even voorbij Agrigento, toen wij hier in 2013 waren was het ook geen goed weer. We zijn er nog niet uit, in ieder geval vertrekken we morgen.

Als het ‘s middags droog is maken we nog een kleine wandeling, het is warm en benauwd door het vocht. Door weersomstandigheden zijn we hier terecht gekomen maar anders vlug doorrijden, trieste en vervallen stad.
Groetjes Ina en Marinus



Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Ik word steeds minder enthousiast om eens naar Sicilië te gaan of vergis ik mij?!

Mike 2023-06-06 22:40:59

Hallo Ina & Marinus, Altijd leuk om zo'n vissershaventje even aan te doen. Vissers gebruiken vaak een botje dat zij uit een vis halen om de ingewanden mee te verwijderen. Niet te geloven hoe goed dat gaat met zo'n botje. Jammer dat het weer weer wat minder is geworden. Persoonlijk mag ik altijd graag door de kleine smalle vervallen straatjes lopen in zo'n stad. Dat had ik vroeger al wanneer ik door de straatjes van de Amsterdamse 'Jordaan' naar school liep. Nostalgie ??? En ja daar wordt zeker geleefd. Jammer dat door de jaren heen het gigantische afvalprobleem in Italië blijft bestaan, schijnbaar zonder een mogelijkheid daar een oplossing voor te vinden. Het probleem bestond ook 50 jaar geleden al,toen ook al bergen met afval, maar dan zonder plastic zakken. Zo ook elektrische apparaten zoals wasmachines en koelkasten die achteloos van een klif af worden gegooid. Wij wensen jullie een mooie voortzetting van deze avontuurlijke reis. Never a dull moment Ina. Groetjes van P & W.

Peter Kee 2023-06-07 14:04:46

Mooi plekje voor de koffiepauze. Met havenvertier, altijd leuk. Vreselijk dat afvalprobleem! En dat je er dan ongewild aan mee moet doen … Lekker rustig strand, Marinus weer fijn geplonsd, en jij? Prachtig die paarse boom, surrealistisch bijna. 😘

Louise 2023-06-07 16:32:19
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.