Appingedam

Nederland, Appingedam

Vrijdag onze eerste regendag, goede planning om te vertrekken verder richting oosten. Eerst gaan we langs bij de Borg Verhildersum vlak bij Leens. Een 19e eeuws huis omringd door een gracht en met mooie tuin en koetshuizen. Er staat een bord met informatie over de diverse families die er gewoond hebben. Het is natuurlijk nu gesloten maar je kunt er wel omheen en door de tuin lopen. Een mooi plekje met oude kastanje bomen aan het fietspad van de ANWB Marne route.

Klein stukje verder en we komen bij de Menkemaborg, een wat grotere Borg met tuinen uit de 17e-18e eeuw. Natuurlijk ook gesloten maar je kunt hier niet door de tuinen lopen. Alleen het pad rondom het complex, maar hier heb je maar af en toe zicht op het huis en daar waar het nog het beste te zien is staat het vol met steigers en zijn ze zij en achtergevel aan het restaureren.

Het is inmiddels wel weer droog geworden, prima dag om wat rond te rijden. We gaan door naar de Eemshaven, hiervandaan vertrekt de boot naar het Duitse Waddeneiland Borkum. De parkeerplaats staat vol met Duitse auto’s, verder is een nieuw station Eemshaven geopend op 20 juni 2018 door Koning Willem-Alexander. Ik krijg niet de indruk dat hier ooit een trein gereden heeft behalve dan met de opening. We rijden een beetje kriskras door het industrie gebied, ergens liggen heel veel wieken van windmolens. En zien dan dat we lopend boven op een dijk kunnen komen en mooi zicht hebben op een mega grote (offshore?) kraan. Een plek die de 2e haven van Nederland had moeten worden, door de oliecrisis is dit nooit van de grond gekomen.

Dan zakken we af naar Spijk, dit is een van de oudste nederzettingen in het Noord-Groninger zeekleigebied. Om het gebied te beschermen tegen het dreigende zeewater werden de woonplaatsen in de loop der tijd telkens opnieuw opgehoogd. Zo ontstonden de wierden, in Friesland noemt men dit een terp, hier dus een wierde.
In het midden staat de kerk met rondom water, rondom mooie huizen.In het water ontdekken we een Meerkoet met een nest jongen. Volgens een dorpeling(een Spijker?) zijn er 8 jongen.

Weer een klein stukje zuidelijker en we komen in Appingedam, een stad met een klein historisch centrum met zijn 3 bekende hangende keukens boven het Damsterdiep. Ooit was dit de belangrijkste en rijkste handelsstad van Groningen. Van oorsprong waren het pakhuizen maar toen Appingedam de open verbinding met de zee verloor door de sluis bij het latere Delfzijl werden ze verbouwd tot woonhuizen. De bewoners wilde echter niet dat de keukens ten koste gingen van de beschikbare woonruimte. Dus besloten zij om hun keukens er tegen aan te plakken. Aan de voorzijde was echter niet genoeg ruimte dus moest het maar aan de achterzijde
We maken een wandeling door het oude centrum dat voornamelijk op een klein eilandje in het Damsterdiep ligt.

Toen we langs de CP van Appingedam reden vonden we dit niks,ivm corona moest je 1 ruimte tussen de plekken laten. We zijn met een door gereden en dichter bij het centrum naast het winkelcentrum(grote AH) was in de hoek van de P genoeg ruimte. Lekker rustig heerlijk geslapen.

Zaterdag eerst naar Farmsum gereden en daar even gelopen en de plek gevonden waar Marinus gewoond heeft met de boot in het afwateringskanaal achter de kerk. Het is natuurlijk na 65 jaar heel erg veranderd, bij de kerk zie ik een geselpaal(schandpaal). Ik lees op internet dat je er aan vast werd gebonden en dat je ook bekogeld kon worden met rot fruit, stenen en paarden vijgen.

Via de oude sluis liep je zo Delfzijl in naar het (oude) centrum. Wij rijden met de camper naar de haven en parkeren daar en via de waterpoort loop je dan het centrum in. Bij hoog water werd de poort afgesloten, we zien een bordje van de hoogste stand ooit:1 november 2006.

De lagere school was bij de molen in het centrum, dit blijkt nu het Hotel aan de Singel te zijn. Bij de receptioniste gevraagd, ja dit was ooit de school. Het is natuurlijk vreselijk veranderd, het station is nog hetzelfde, maar dan houdt de herkenning wel op.

Dan rijden we richting Termunterzijl, vroeger was hier alleen maar weiland maar nu is het een industriegebied. Een paar plaatsjes moesten hiervoor wijken maar Oterdum verdween helemaal ivm de Deltawet uit 1985 toen alle dijken in Nederland verhoogd en verbreed moesten worden. Oterdum en oa het kerkje verdween helemaal, alleen de nieuwe dijk is over de doden op het kerkhof gebouwd. De stenen zijn zorgvuldig verwijderd en na het bepalen van de precieze rustplaats 3 meter erboven weer opnieuw in de dijk geplaatst. Een zeer bijzonder gezicht, beneden bij de plek staat een info zuil waar een en ander wordt verteld.

Een klein stukje verder kom je dus in Termunterzijl, met de zgn Boog van Ziel. Hier werd in 1601 in het Termunterzijldiep een houten sluis gebouwd die in 1725 vervangen werd door de stenen Boog van Ziel. Een leuk plekje, hier is ook het oude gemaal, dat Marinus zich ook nog goed kan herinneren, en er naast is nu een nieuw gemaal gebouwd.

We gaan weer terug naar Appingedam naar de kleine camping Ekenstein, de camping heeft leuke plekken en staat nog niet halfvol. We maken nog een wandeling over het terrein van het landgoed, een parkachtig geheel met oa kinderboerderij. Een stukje verder ligt de Borg Rusthoven die zijn ze aan het renoveren en aardbeving bestendig maken.
Groetjes Ina en Marinus.


Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Dank! Was weer genieten!

Fred & Els 2020-05-23 21:22:27

Prachtig daar!

Louise 2020-05-23 22:58:48

Genoeg te zien. Jammer dat veel nog dicht is.

Mike 2020-05-23 23:07:08

Hi Marinus & Ina, Dank je wel voor je verhaal Ina, met een lesje geschiedenis over een deel van de provincie. De kerk in Farmsum heb ik ooit bezocht vanwege het prachtige orgel dat daar huist, ik denk rond 1967. Geweldig ook de hangende keukens, volgens mij zijn zij uniek voor Nederland. Jammer van de regen, maar het is toch nog een mooie tocht geworden zo langs de Borg Verhildersum en ook de beroemde Menkemaborg. Schijnbaar heeft de tijd daar stil gestaan. Leuk dat Marinus na zo lange tijd toch nog het plekje waar hij ooit heeft gewoond terug heeft kunnen vinden.Nog veel reisplezier Dame en Heer. Groet van P&W.

Peter 2020-05-23 23:42:38

De Menkemaborg in Uithuizen. Jammer dat je nog niets mag bezoeken. Binnen is het klein maar wel leuk om te zien. Het grootste gedeelte van deze borg wordt gebruikt voor feesten en partijen. Mijn nichtje woont in Uithuizen en zij heeft haar bruiloft daar gevierd ruim 10 jaar geleden. Zijn jullie ook bij de grote bedrijven zoals b.v. google in de Eemshaven geweest. Je kijkt je ogen uit hoe groot van opzet dit allemaal is. Voor Marinus was het even terug naar zijn roots. Wel leuk dat zijn school er nog is al is het nu een hotel. Wens ik jullie nog een fijne rondreis in het noorden van ons land toe. Groetjes

José 2020-05-24 10:14:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.