Niagara falls

Montenegro, Kuće Rakića

Dinsdagmorgen vertrokken van de camping richting Albanië, het is een mooie route langs de kust jammer dat het weer zo slecht is. Voor Bar moeten we beslissen welke route we nemen, of de grensovergang ten zuiden van het Shkoder meer of de noordelijke route over Hani i Hoti. De zuidelijke route kennen we al en via de noordelijke wilden we nog via 2 bezienswaardigheden gaan waarvoor we toch wel droog weer nodig hebben.

Het lijkt wel op te knappen en we gaan toch door de tol tunnel richting Podgorica. Na de dam over het meer gaan we naar richting Zabljak Crnojevicivk. Hier zijn de restanten van de burcht Zabljak, ooit was dit de hoofdstad van het vorstendom Zeta dat de huidige contouren had van het huidige Montenegro. De burcht is in de 10e eeuw door de Romeinen gebouwd. Het was echter van korte duur aangezien de Ottomanen het gebied binnenvielen. Dit Zabljak is niet te verwarren met het Zabljak in het noorden bij het Durmotor nationaal park.

Als we van de hoofdweg afbuigen rijden we een leuke goede landelijke weg in, aan het einde ligt het dorpje beneden bij de burcht. Dit is een beschermd waterrijk natuurgebied , het is hier prachtig en gelukkig knapt het weer inderdaad iets op.
Zodra we uitstappen hebben we al een "gids" op ons nek en wijst ons de route naar boven en loopt met ons mee. In eerste instantie irriteert het ons, we zoeken het meestal zelf wel uit. Maar begrijpen het ook wel, we zitten hier aan het "eind van de wereld" en men wil natuurlijk graag wat verdienen. Hij vertelt honderd uit, 2 woorden Duits, 3 Engels en 4 Italiaans, ach dan kom je een eind, en hij is erg aardig en krijgt natuurlijk wat.We horen ook met een zijn politieke meningen over Albanië, Podgorica het moslim/Turkse gedeelte van Montenegro en de president van Montenegro.
We krijgen heel veel verhalen te horen waarvan we niet veel begrijpen.Het uitzicht naar de diverse kanten is prachtig, aan de noordkant ligt
het kleine Shkoder meer dat dient als water reservoir Vertelt hij. Bij hoogwater staat er heel veel blank begrijpen we.In de zomer is er hier toch toerisme en verdubbeld de bevolking van 100 naar 200.

Daarna is het maar een klein stukje naar de Niagara watervallen in de Cijevna rivier een kleine zijrivier van de Moraca.Het is hier een vlak gebied bij het vliegveld met toch een canyon waar het riviertje door stroomt. Rechts en links zie je de druiventeelt, dit is het gebied waar de wijn van Montenegro vandaan komt.

Een toeristisch plekje aan het grote restaurant te zien dat er bij staat, merkwaardig dat er in de Engelse Lonely planet niets over staat. Er komen steeds auto's die een kijkje bij de waterval nemen. We staan goed en besluiten maar op de plek te overnachten. Het is hier landelijk, eerst komt er een boer met zijn koeien langs, later een kudde schapen.
We hebben er een rustige nacht en vertrekken richting Albanië.Truus stuurt ons bij Tuzi het bos in, de nieuwe weg naar Hani i Hoti kent ze duidelijk nog niet.Bij de grensovergang verloopt alles vlot, 8 auto's in 7 minuten. We gaan niet aan het meer bij het resort staan maar toch naar Camping Legjenda vlak bij de stad Shkoder.
Groetjes Ina en Marinus.


Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Prachtige foto's weer Ina. Je kan het echt! Mooie route weer. Ik ben het campertje ook aan het klaar maken. Zaterdag vertrekken we voor een week naar de Belgische ardennen. Zin in.

Karin 2019-05-01 17:00:27

Het weer zit ook niet echt mee, het is wel een sombere boel lijkt me! Maar je schrijft niets over je kies, het is dan ook over?Hopelijk wel. Mooie foto's zo landelijk en nog niet zo toeristisch, nu dan, in de echte zomer ook?Hier schijnt de zon maar de temperatuur doet niet zo zijn best. Over 2weken vertrekken we naar Portugal,misschien ietsje warmer. Wens jullie een gezellige reis met nieuwe mooie dingen,groet.

Marianne 2019-05-01 17:35:06

Hi Ina & Marinus. Dank je wel voor je verhaal en mooie foto's. De ellende rond je kies heb je kennelijk achter je kunnen laten. Trouwens een prachtige waterval hebben jullie aan het foto-assortiment kunnen toevoegen. Wonderlijke wereld leven wij feitelijk in. Waar jullie nu zijn wordt volop hout gestookt om huizen etc, te kunnen verwarmen. Dat is volgens milieu deskundigen slecht voor het leven op onze planeet. Wij hebben meestal aardgas gestookte installaties en moeten van het gas af. In Polen stookt men met bruinkool, in Duitsland met olie, Tsja de vervuiling houdt toch echt niet op bij onze grenzen!! Wij moeten in NL. nog altijd het braafste jongetje van de klas zijn !! Ik hoop dat jullie het goed hebben en genieten is toch een belangrijke factor in ons leven. Warme groet van Wilna & Peter

Peter 2019-05-01 17:42:27

Prachtige watervallen, het is daar erg mooi! Nu nog wat meer voorjaar/zomer, hier mis je ook niks. Brrrrr hier is het gewoon koud. Gr, Simone.

Simone 2019-05-01 22:01:54

He luitjes weer mooie foto's en de verhalen he, krijg ik nooit genoeg van, maar even serieus, die man met dat spijkerpak aan bij de waterval , was dat nou een "jumper " of kennen jullie die ha ha ha :-), Groetjes vanuit Friesland en nog een goede voortzetting van de reis.!

René Veldhuizen 2019-05-03 11:11:35

Na weer al die foto's van jullie te zien, krijgen wij weer echt de kriebels om er op uit te trekken met onze camper. Hebben jullie in Montenegro en Albanië nog mooie nieuwe camper plekken gevonden? Wij gaan namelijk in Juli naar Albanië en Macedonië. Over je reis in 2012 heb ik je al uitvoering gesproken. Zijn er nieuwe wegenkaarten of andere tips die wij kunnen gebruiken? Geniet nog heerlijk van jullie vakantie. Hebben jullie voor Griekenland de Womo nog gekocht? Daar staan namelijk zo veel geweldige plekken in om te slapen in tussen Albanië en Athene. Hoor het graag als jullie nog tips hebben. Vriendelijke groet, Sally

Sally van den Hoof 2019-06-12 13:43:28
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.