Krujë

Albanië, Krujë

2-10. Een uurtje rijden en dwars door het drukke chaotische Fushë-Krujë, dan via een bergweg en we staan op camping Kruja Vista, een heel klein campinkje met een mooi uitzicht op Kruja. Het was weer even een toestand om er op te komen met onze 7.5 m, achter uit omhoog van wege de scherpe bocht. Of doorijden en keren???

We waren in 2012 al eens in Kruja waren maar toen op de kleine camping bij Nord Park hotel, zie link voor de geïnteresseerden. Deze camping is net 2 maanden open maar toilet en douche ziet er vrij luxe uit, afwas gelegenheid is er nog niet maar er is wel een wasmachine. Buurvrouw heeft net gewassen maar machine gaat niet meer open want er is geen stroom meer. Ja dit is Albanië, ergens is men bezig iets te repareren even afwachten dus! Er is WiFi maar die werkt even niet als er geen stroom is, zijn wij ff blij met ons Albanese kaartje 😉.

Kruja/Krujë is een “klein” bergstadje en de geboortestad van de Albanese volksheld Skanderberg, (1405) telg uit een invloedrijke feodale familie die de macht had in noord Albanië.Hij trad in dienst van het Ottomaanse leger maar streed later voor de vrijheid van Albanië. In 1478 valt Kruja toch in Turkse handen.Zijn familie vlag met de dubbele zwarte adelaar werd in de 20e eeuw de vlag van Albanië.
Kruja is het meest toeristische stadje van Albanië .

‘S Middags gaan we met zo’n kleine mini bus(200 m van camping) naar het oude centrum. De oriëntaalse Bazaar stamt uit de 18-19e eeuw, hier vind je de toeristische prullaria en de zgn Albanese souvenirs en antiek. Leuk om door te lopen, vreselijk opletten voor mij, loop hier alleen met steun van Marinus, glimmende gladde stenen! Daarna nog een rondje over de restanten van de oude burcht. Op de restanten van de oude vesting wallen is een nieuw kasteelachtig gebouw gezet, het Skanderberg museum, gaan we morgen heen.
Het Etnografische museum zijn we in 2012 geweest, het is het18e eeuwse huis van een voorname moslimfamilie, een aanrader!

http://www.opstapmetdecamper.nl/joomla25/index.php/west-balkan/albanie/kruje

3-10 Weer met busje naar de stad,nu naar het nationale Skanderberg museum. Een klein museum met veel over de geschiedenis van Albanië ,wat ons niet zo veel zegt maar wel interessant met de vele voorwerpen,wat meubels. Groot gedeelte is in Engels maar marinus heeft Google Translate op Albanees gezet en zo kunnen we ook wat dingen in het Nederlands lezen.

Het is zeker een bezoek waard, Skanderberg is een zeer bijzondere, interessante volksheld die na zijn opleiding bij de Sultan in Constantinopel, later tegen de Sultan in opstand kwam. Hij bevrijdde Kruja van de Turken, maar uiteindelijk viel Kruja in 1478 weer in Turkse handen.

Daarna lopen we nog een stukje naar beneden op het terrein van het kasteel naar de Teqe Dollma, hier liggen verscheidene derwisjen( een mystieke broederschap in de islam) begraven onder een zeer oude olijfboom. Het oude oorspronkelijke gebouw van de heilige plek is gesloten na de laatste aardbeving in 2019.

Zitten een tijd op een bank en slaan alles eens gade, hebben een leuk gesprek met Poolse toeristen. We eten wat en gaan weer met een mini busje, die ongeveer om de 20 minuten rijden , terug.
Groetjes Ina en MarinusGeschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Leuk weer om te lezen en de foto's te bekijken. Groetjes

Margot 2023-10-03 19:46:28

Achteruit omhoog?? Dat is zelfs voor Marinus een uitdaging, denk ik?! Veel foto”s weer, die de sfeer goed weergeven! Google Translate is zeker goed, maar probeer ook eens Say Hi. Gebruiksvriendelijk. Fijne reis verder samen. Veel (nieuwe) ervaringen opgedaan. Het leven van een camperaar blijft interessant. Als de fysieke conditie dan ook nog meewerkt….!!

Peter 2023-10-03 20:48:39

Wat een bijzonder mooie reis is dit weer. Jullie hebben wel een prachtig plekje op de camping zeg. Dat uitzicht is subliem. Ik moet zeggen dat ik nooit heb geweten dat Albanië zo mooi is. Het ziet er wel heel gezellig en kleurrijk uit. Maar Albanië is natuurlijk ook een land dat heel lang was afgesloten voor toerisme. Aan de lucht te zien hebben jullie wel heel mooi weer. En dat is extra genieten en zeker ook mooi voor de foto's. Geniet nog maar lekker.

Kees Koele 2023-10-03 21:20:18

Dat was wel weer even een uitdaging om op de camping te komen. Maar Marinus heeft het wederom 'geflikt' !! Goede chauffeur met een hoge km. ervaring :-). Wat een schitterend uitzicht op de oude en de nieuwe stad. Geweldig het uitzicht iets meer naar rechts, eigenlijk schilderachtig. Het omhooglopende winkelstraatje geplaveid met keien en dat ook een afwatering heeft, lijkt mij een ongemakkelijk te belopen straatje, maar eerlijk is eerlijk, het ziet er wel bijzonder uit. Wij hebben dat soort straatjes alleen in Bulgarije aangetroffen.Heerlijk zo'n winkeltje, de favoriet van Marinus ! In het Skanderberg museum waren m.i. interessante voorwerpen verzameld. Overigens had ik nog nooit van google lens gehoord !! Mooie foto's Ina, de graven van de derwisjen!! Dan de weg die zou leiden tot de Teqe Dollma, jullie mazzel is dat het mooi weer is, bij regen is het praktisch niet te belopen. Het is toch duidelijk een ander soort stadje dan de steden die eerder gepasseerd werden...kortom erg mooi deze reportage van jullie. Wij wensen jullie een mooi vervolg van deze reis. Groet van Peter & Wilna.

Peter Kee 2023-10-04 21:43:43
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.