Via Verde del Aceite

Spanje, Cabra

2-5 Vlak bij de CP in Cabra is de Fuente del Rio, hier is de bron van de Rio Cabra. Het is een klein recreatie gebied/park waar het op zondag behoorlijk druk is.

De Via Verde route heette vroeger Via Verde del Aceite y de la Subbética(65 km), maar nu alleen nog Via Verde del Aceite(128 km). Hij staat in de top 10 van de Via Verde routes. Het spoortraject waarop de Via Verde ligt, werd tot 1985 gebruikt voor het vervoer van olijfolie.

Vandaag een kleine fietstocht naar Lucena, het is nog behoorlijk druk met fietsers en wandelaars. Ook weer langs veel olijfboomgaarden en ook weer overal bloemen in de berm.

In Lucena gaan we naar de San Mateo kerk, het staat er vol met bloemen vanwege een feest? Het is er druk, de kerk heeft een aparte kapel met een bijzonder barok interieur. De stad spreekt ons niet aan, de winkels zijn dicht en het is duidelijk nog een feestdag. We drinken er alleen een koffie.

Dan maar weer terug naar Cabra waar we op het centrale plein, ook Plaza d‘Espagna, wat eten. We zien hier op borden staan dat het 3 dagen het Fiesta de la Cruz is, vandaar de drukte ook op de CP.

3-5 Half uurtje rijden vanmorgen naar de CP in Doña Mencia die aan de Via Verde de la Subbética ligt. Vannacht veel regen gehad, maar vandaag ondanks de slechte voorspellingen toch een lange tijd droog.

4-5 We gaan op de fiets naar het dorpje Zuheros, slechts een kleine route maar erg mooi over een goed fietspad. Het is totaal 4,9 km maar je moet steil de berg op de laatste paar 100 meter. Dan ben je in een leuk klein dorp hoog gelegen op 656 m en op een rotspunt een kasteel.

Kasteel Zuheros of Castillo de Zuheros ligt op de top van een rots en is oorspronkelijk gebouwd in Moorse stijl in de negende eeuw.
In de twaalfde eeuw werd de vesting een middeleeuwse burcht met de indrukwekkende toren. In de achttiende eeuw werden delen van de vesting gebruikt voor het bouwen van huizen maar in 1960 werd het kasteel en de belangrijkste toren gedeeltelijk gerestaureerd.

We lopen kriskras door het dorp, er is een kleine supermarkt, bakker, hotel, café en apotheek. Overal zie je mensen lopen of aan het werk, een leuk dorp dat leeft. Het was maar een kort tripje en goed gepland om 3 uur hebben we weer wat regen. Tussen de middag in het voormalige station gebouw naast de CP een menu del dia gegeten. Niet spectaculair maar 3 gangen met wijn erbij voor €10.
Groetjes Ina en Marinus

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Wauwww wat prachtig daar en zo mooi groen . Is de regen toch nog ergens goed voor 😊😜 Groetjes, Karin

Karin 2022-05-04 16:47:55

Hi Marinus & Ina. 4 mei is in Spanje een informele herdenkingsdag die jaarlijks op deze datum gehouden wordt om de Star- Wars media franchise van George Lucas te vieren. Dit gebeurt al zo sinds 1977. En dan ook nog het door jou beschreven Fiesta de la Cruz. Het is wat met die Spanjaarden, die houden wel van een feestje. Fijn dat jullie zo'n mooie tocht naar Zuheros hebben kunnen maken. Dat moet ooit toch een weerbaar kasteel geweest zijn op die plek. Heb het goed samen. Groet van P&W

Peter Kee 2022-05-04 17:28:02

Gelukkig redelijk ‘tussen de buien door kunnen fietsen.’ Het blijft spannend. Levert wel mooie plaatjes op. Strakblauw is ook maar saai 😜 Mooie foto met bankje/hekje en boom bij bron en meer 📸👍🏼🙋‍♀️

Luisa 2022-05-05 18:16:30
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.