Lauwersoog

Nederland, Het Hogeland

We trekken weer verder richting Groningen en rijden beneden langs het Lauwersoogmeer. Eerste stop komt al snel nl bij de sluizen van Dokkumer Nieuwe Zijlen, voltooid in 1729. Er zijn 3 sluiskolken, 2 voor schepen en 1 om water te kunnen spuien in de Lauwerszee. Er staat bij de gedenknaald een bord met wat info, in 1717 was hier een hevige overstroming met 14.000 doden.

Het is een leuke plek en we lopen naast de sluis naar beneden het eiland op, aan de kade liggen wat vissersboten.Men is op de sluis aan het werk en er staan 3 lelijke blauwe containers, jammer net geen mooi plaatje. Maar het is de moeite waard even te kijken. In de sluis zelf ook een gedenkplaat maar door de werkzaamheden niet goed te fotograferen. Op het info bord staat ook dat de bouwer en architect nauwelijks genoemd worden maar dat de commissarissen, een baron en een jonkheer met wapenschilden prominent aanwezig zijn en volgens mij dus ook op de plaat in de zijwand van de sluis.

Dan is het weer een heel klein stukje naar Zoutkamp, een vissersdorp, vooral van garnalen. In de late middeleeuwen werd hier zout gewonnen uit zoutveen vandaar de naam.
Tot 1960 had het een grote vissershaven, maar toen de Lauwerszee werd afgesloten verloor het dorp deze belangrijke positie.
Voor schepen was de doorgang via de Lauwerszee de enige route vanaf zee om in de stad Groningen te komen.
We lopen helemaal naar het eind van de haven, hier staan de gekleurde vissershuisjes die je op internet ziet. Echte vissershuisjes zijn het niet, het zijn bedrijvenloodsen die met de visserij te maken hebben en natuurlijk kun je er normaal vis eten, nu dus even niet.

Weer een heel klein stukje en we zijn op camping Beleef Lauwersoog, een zeer groot vakantiepark met huisjes, etc. eigenlijk niet echt ons ding maar er zijn veel kleine veldjes waar we weer beschut staan. Er zijn legio mogelijkheden om met de camper ergens te staan, ook bij de haven en de jachthaven. Maar als we ‘s middags met de fiets een rondje doen zijn we wel tevreden met de plek. Bij de haven en jachthaven zijn wel wat mogelijkheden met uitzicht maar we zagen ook een plek waar men vlak naast elkaar staat.
En wij hebben het voordeel dat we bij het restaurant bij de camping: Het Booze Wijf wat kunnen bestellen en dat dit bij de camper bezorgd wordt.

Het plan was om vandaag Hemelvaartsdag met de boot naar Schiermonnikoog te gaan, maar gisteren hebben we de drukte bij de boot gezien, dat gaan we dus niet doen. Het wordt een fietsrondje via de dijk boven langs het Lauwersmeer naar Anjum en daar ten zuiden van een rondje en langs de oude zeedijk via de sluis bij Ezumazijl weer terug de dijk over naar Lauwersoog. Het stuk terug over de dijk is met een straf tegenwindje maar met de e-bike is dat geen enkel probleem.

Men is massaal met de fiets erop uit getrokken, ook zien we veel campers rijden en hier en daar staan. Overal staan auto’s en zitten mensen op de dijk en andere plekjes. Bij het camperpark van Anjum staat een bordje vol. Het is hier een gebied met vakantieparken, massatoerisme. Als we bij Lauwersoog weer even bij de haven kijken is het druk, overal geparkeerde auto’s en bij de camping in het Nationaal Park Lauwersmeer lopen ook veel mensen met kinderen die naar het strandje of het speelgedeelte gaan.

Op de camping, waar het inmiddels ook drukker geworden is, zitten we lekker uit de wind, er zijn heel veel veldjes en die staan niet vol, ruimte genoeg. Het seizoen is hier duidelijk begonnen misschien ook met de komende vrije dagen. Achter in de middag bestellen we wat eten bij Het Booze Wijf.

Deze 5 dagen hebben ze een eenvoudige kaart met 4 menu’s, 1 kip, 1vlees, 1 vis, en 1 vegetarisch. Je kunt het ook afhalen maar wij houden er niet van om in de rij te staan en laten het gratis bij de camper bezorgen. Wij nemen er ook nog 1 frietje bij en dat alles voor maar € 31,50 .
De camping is deze periode dan wel voor de hoofdprijs maar dit is top.

Morgen gaan we verder Groningen in en kijken wel of we in de loop van de volgende week over gaan naar Schiermonnikoog als de drukte van deze vakantie dagen voorbij is. En er komt de komende dagen wat regen aan en alles is er nog dicht, normaal zou je dan even ergens wat gaan drinken en/of eten maar helaas nu nog niet.
Groetjes Ina en Marinus.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Zoals ik van jullie gewend ben altijd mooie foto's en leuke, interessante (achtergrond) beschrijvingen. Ook wij gaan vanaf volgende week Nederland weer (her)ontdekken ipv naar Noorwegen. Lauwersoog stond ook bij ons op de voorlopige route, ik volg jullie dus met extra interesse. Mochten jullie naar het zuiden afzakken kan ik het Geuldal rond Epen aanbevelen om te wandelen én fietsen, ongekend mooi. Wens jullie een mooie voortzetting! Vriendelijke groet, Marian

Marian 2020-05-21 20:09:20

Weer genoten! En bij de tip van Marian kunnen we ons aansluiten. Geniet verder!

Fred & Els 2020-05-21 20:49:19

Beste, Ik vergat gisteren te vragen: hoelang blijft dit verslag hier staan? Of met andere woorden tot hoelang kan ik het bij Pindat raadplegen, weet je dat? Groetjes, Bert

Bert De Bruyne, Hasselt, België 2020-05-21 21:08:24

Hallo Marinus en Ina, een mooi verslag voor ons bekend gebied. Kijk graag naar de foto’s. Blijf jullie volgen! Vriendelijke groet vanuit Groningen Berta en Pieter Smilda

Berta Smilda 2020-05-21 21:42:19

Heel veel plezier verder. Regen zal hopelijk wel meevallen. Onze hoop is nog steeds op Griekenland gevestigd deze zomer. Zo niet... wordt het rondje Nederland. Ik zie al wat inspirerende foto's van jullie. groetjes Edso

Edso 2020-05-22 08:17:56

De mooiste dag uitgekozen om het Booze Wijf langs te laten komen! Heerlijk thuis uit eten, wat leuk, goed geregeld. Mooie plaatjes verder. Wat een verschil vandaag, gister zomer en nu ... mwâh. Lees wel weer hoe het bij jullie is/was. Doedoeg

Louise 2020-05-22 15:09:22

Verstandig bezig. Op de drukte letten! Verder lekker genieten.

Mike 2020-05-22 20:39:25

Wat een ontzettend leuke plaatsjes, Lauwersoog en Zoutkamp Heb genoten van je verhaal en foto's Ina. Dat jullie wat eten konden bestellen in plaats van het zelf te moeten koken was een meevaller Ina, maar om dat bij een boos wijf te doen...???? Zo te horen ging het er wel in !! Fijne voortzetting van jullie tocht......! Groetjes van P&W.

Peter 2020-05-23 23:52:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.