Harlingen

Nederland, St.Annaparochie

Donderdagmorgen vertrokken, eerst een stop op de Afsluitdijk, de waterkering van 32 km lang tussen Noord-Holland en Friesland.
Geopend in 1933, een stukje Hollands glorie van Ir. Cornelis Lely.
Dan is het een klein stukje naar Harlingen, een van de oudste steden van Nederland met stadsrechten sinds 1234.

Het is de thuishaven van de grootste zeilvloot, ruim 70 historische schepen, klippers, tjalken en aken die op diverse locaties in de stad liggen. De oude binnenstad heeft mooie grote statige huizen en kleine arbeiders huisjes, veel met mooie gevels en leuke details.
We maken een wandeling door het mooie gezellige oude centrum, nu toch een beetje rustig. Harlingen is de geboorteplaats van de schrijver Simon Vestdijk, in het centrum staat een beeld van Anton Wachter. De romanfiguur die Vestdijk beschreef in 8 romans.

Dan gaan we naar minicamping de Blikvaart, een kleine leuke camping bij St.Annaparochie naast een grote forellen visvijver. We staan er heerlijk ruim en rustig. De 2 kleine toiletgebouwtjes zijn natuurlijk gesloten maar aan de buitenkant is nog wel een afwasgedeelte met warm water. Er zijn diverse dieren op de boerderij, schapen, bokjes, kippen, 2 lama’s, een pony en paarden.Voor de kinderen zie ik veel speelgoed liggen en skelters.

Vanmorgen eerst op de koffie bij René, een oud collega van Marinus die sinds kort in St.Annaparochie woont. In 1684 trouwde hier in de kerk in het centrum, de schilder Rembrandt met zijn geliefde Saskia.

‘s Middags fietsen we een klein rondje, eerst naar de Waddenzee, ons Unesco Werelderfgoed. Hier is het mooie plekje bij restaurant de Zwarte Haan, er staan diverse info borden. Sinds 2016 is men hier gestart met het verbeteren van de Waddenzeedijk. Er staat ook een beeld van de slikwerker, de mannen die tussen 1505 en 1754 het hele gebied, ‘t Bildt , met schop en kruiwagen droog legden.

We lopen een stukje over de dijk, daarna fietsen we beneden langs de dijk verder. Op het camperpark de Zwarte Haan zien we veel campers, dan staan wij toch mooier, rustiger en met mooi uitzicht. We gaan via Vrouwenparochie weer terug en kunnen dan zelfs buiten nog koffie drinken omdat we lekker beschut uit de wind staan.

Groetjes Ina en Marinus

Geschreven door

Al 9 reacties bij dit reisverslag

Valt de prijs van de camping mee? Mooi landje,hè!

Mike 2020-05-15 19:56:14

Mooie foto's. Was weer virtueel genieten van de Afsluitdijk en, vooral, Harlingen. Het begint weer stevig te kriebelen maar we moeten nog een paar weken geduld hebben. Geniet voor ons méé aub. Prettige en veilige voortzetting!

Fred & Els 2020-05-15 21:31:05

Wat een prachtig plaatsje is het toch Ina & Marinus, Mijn vriend en oud collega heeft een paar maanden geleden een nieuw huis en atelier betrokken in Harlingen. Als de Corona geluwd is (?) ook maar eens die kant uit. Mooi al die pandjes met bijzondere trapgeveltjes en gevelstenen te over! Jullie staan lekker ruim op de kleine camping, lijkt mij goed te doen en prettig om de ruimte daar in het landschap te mogen voelen. Mooie provincie zolang alles nog lekker groen is, en bij uitstek geschikt om prachtige fietstochten te maken. Bijzonder te lezen dat Simon Vestdijk te Harlingen is geboren. Ik heb bijna 10 jaar zijn zoon Dick als collega mogen kennen op de HU. Bedankt voor jullie verhaal en geniet van het landschap en jullie trip. Het weer wordt met de dag mooier !! Het wordt jullie van harte gegund !! Groetjes van P&W

Peter 2020-05-15 22:24:40

Goede reis hoop dat het ook snel wat warmer word. Geniet van jullie fijne verhalen.

Margaret 2020-05-16 01:06:15

Wat leuk om te lezen Ina & Marinus, het stukje over de prachtige omgeving hier bij ons in de buurt met zulke mooie foto's. Jullie hebben leuk wat van de omgeving gezien hier.

Afke Werkhoven ( van camping de Blikvaart ) 2020-05-16 06:36:31

GENIETEN! Jullie, en wij van het mooie reis verhaal en de prachtige foto’s. Wij komen ook graag in Friesland met de camper.

Berta Smilda 2020-05-16 10:41:20

Weer een mooi begin van jullie reis met prachtige foto's. Marinus had een oud collega René die in St. Annaparochie woont, dat is toch niet René van de garage ? Fijne reis verder en de groetjes van Adrie en Arthur.

Adrie en Arthur 2020-05-16 15:19:17

Hoi Arthur, niet die René maar diegene die op de bus reed en wat pc werk deed voor zijn collega's ha. Na mijn pensionering ben k naar deze mooie en rustige provincie verhuist en mis Amsterdam voor geen meter lol. En met wat pointers zijn ze bij de Zwarte Haan gekomen vandaag 😎

René Veldhuizen 2020-05-16 17:03:03

Heel lang geleden, Harlingen... Leuk om te zien! Goeie luchten ook, heerlijk fotogeniek weer.

Louise 2020-05-16 21:50:40
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.