Beaune

Frankrijk, Beaune

6-3 Zondagmorgen zijn we om half 11 vertrokken, altijd prettig rijden op zondag met weinig vrachtverkeer. Eerst bij de CP in Arlon , even voor de grens van Luxemburg gekeken, maar die stond om kwart over 4 al vol. Onderweg natuurlijk even tanken en door naar de volgende CP bij Dudelange, even voor de Franse grens.
Gelukkig is er een plekje en we mochten ook bij de Nederlandse buurman de stroomaansluiting delen, ook weer fijn.

7-3 We gaan nu naar Beaune een rit van 342 km, een stadje onder Dijon in de Bourgogne streek.
Meestal zijn we de eerste 2 dagen kilometervreters, maar de route naar het zuiden is ons niet zo bekend en we willen zoveel mogelijk zonder de tolroutes rijden.

Tot Nancy is het een tolvrije autobaan, daarna oa over de D74 een mooie rustige landelijke route. Heuveltje op, heuveltje af, af en toe een stadje of dorpje. Na Dijon wordt het weer drukker en rijd je het Bourgogne gebied in,de Route de Grandes Vines. Dit gebied staat ook op de Unesco werelderfgoed lijst. Rechts en links van de weg overal druiventeelt, wijndomeinen, ommuurde erven.

Half 2 staan we op de CP van Beaune, vlak bij het centrum, het is nu nog rustig dus we hebben weer een plekje met stroom. We eten een hapje en gaan dan de stad in, geen spectaculaire oude binnenstad maar de mooiste bezienswaardigheid is het Hostel Dieu uit 1443, een voormalig ziekenhuis. Een mooi gebouw met kleurrijke daken met geometrische patronen.

Beaune was de thuisbasis van de hertogen van Bourgondië. Zes eeuwen geleden stichtten deze machtige heersers het Hospices de Beaune, een liefdadigheidsinstelling opgericht in 1443 als een armenhospitaal in Beaune.

We kopen een kaartje, €18 pp!, maar je krijgt een audiotour mee in het Nederlands en het kaartje geeft ook toegang tot het wijnmuseum en het Musée des Beaux-Arts. Niet goedkoop dus maar het voormalige ziekenhuis/armenhospitaal is zeer de moeite waard. En de audio uitleg geeft een mooi beeld hoe een en ander er aan toe ging. Er is zelfs een audio voor de kinderen.

Daarna gaan we naar het wijnmuseum, veel informatie natuurlijk met welke middelen men het land bewerkte, ach niet echt een must maar we hebben toch een kaartje, het laatste museum slaan we over. Het is prachtig weer maar inmiddels wordt het koud. Terug naar de camper en maar eens kijken waar we morgen naar toe gaan.
Groetjes Ina en Marinus
Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Leuk om jullie weer te volgen. Een mooie en veilige reis gewenst!

Nico Bloot 2022-03-07 21:52:16

👍 leuk dat jullie weeral? op weg zijn. ik heb nu wel een klein beetje gezonde jaloezie 😇.Maar het is jullie van harte gegund .Maak er een leuke tijd van .😎 Greets René

René 2022-03-08 09:02:52

Een wervelende start, ‘all inclusive,’ van het hostel tot des musées, van kunst tot wijn. En mooi weer! Heerlijk ☀️

Louise 2022-03-08 18:45:43

Zo beste Globetrotters, de kop is er weer af na al die kilometers van de eerste en tweede dag. Een mooie stad zo te zien Beaune (daar had ik overigens nog nooit van gehoord) ! Wat een prachtig dak heeft dat voormalige ziekenhuis. Wonderlijk hoe de pannen liggen aan weerskanten van de 'dakkapel' om het water sneller af te kunnen voeren middels de dakpannen. Geen idee hoe dat kan met dit type dakpan, heel apart, dat wel. Ook bijzonder de verpleegsters uniformen (nonnen??) Best een bijzondere plek daar ! Zo ook van de apotheek met nog een heus destillatie vat en het wijnmuseum, Dat hadden die Hertogen van Bourgondië toch maar mooi voor elkaar. Dank je wel dat we over je schouder konden meekijken Ina. Groetjes van P & W.

Peter Kee 2022-03-09 22:49:43
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.