Nicosia

Cyprus, Nicosia

Nicosia is de laatste verdeelde hoofdstad van Europa, de oude binnenstad
ligt binnen de 4,5 km lange Venetiaanse muren. Er zijn 11 bastions en 3 poorten. Midden door de oude stad loopt de Green Line, de demarcatielijn. Een muur van zandzakken, golfplaten, olievaten wordt permanent door de VN Vredesmacht bewaakt. Het conflict over Noord-Cyprus is zeer complex en meerdere pogingen om tot een oplossing te komen zijn mislukt.

We hebben het gisteravond goed voorbereid(dachten we!!!) en rijden in 3 kwartier (51 km) naar Nicosia naar de parkeerplaats bij de Venetiaanse muur.Nicosia zie je hier nergens geschreven staan de Cyprioten spreken van Lefkosia. Zonder navigatie ben je hier nergens, het woord centrum of oude centrum kom je nergens tegen.

Dan is het zoeken waar we bij de muur de oude stad in kunnen, een wir war van kronkelende straatjes met af en toe een richting bord van museum en aartsbisschoppelijk paleis. Ook diverse plattegrond borden geven niet veel duidelijkheid. We komen langs de kerk van Agios Antonios waar 2 geestelijke zitten, die kunnen we mooi even de weg vragen naar de Agios Ionannos kathedraal(St.Johns). Kom binnen nodigen ze ons uit en we hebben even een gesprekje. Ik vraag of ik een foto van hun mag nemen, ja natuurlijk ze zaten maar gaan er helemaal voor staan.We lopen verder en het blijft zoeken maar dan vinden we het.

Het kleine kerkje uit 1665 is van boven tot onder beschilderd met fresco‘s met bijbelsevoorstellingen maar ook veel heiligen en natuurlijk een mooie iconostase. We zijn er alleen,heerlijk en ik begin wat foto‘s te nemen. Dan gaat het fout de beheerder(?) komt binnen en roept niet fotograferen of ik het bord niet gezien heb en verordonneert mij de beelden te wissen,anders volgt een boete. Wil het zien ook notabene, voor de lieve vrede doe ik het in de wetenschap dat Marinus met zijn mobieltje ook foto‘s genomen heeft. Tja vaak hebben we mazzel maar nu ging het even mis.

We lopen door de oude stad die vreselijk verwaarloosd is, bar en boos. Tig keer vragen naar welke richting de Ledrastraat is, de Kalverstraat van Nicosia. Niet dat we daar in geïnteresseerd zijn maar aan het eind is het checkpoint om de Turkse wijk binnen te gaan. Maar eerst even een koffie op een terrasje. Overal ook buiten op terras wordt de QR code gecheckt, ingelezen.

Dan naar het checkpoint, nee een QR met 3 vaccinaties daar heb je niets aan want ze kunnen het „daar“ niet lezen. Het moeten papieren zijn maar ook een Rapid test!!!
Vlak bij zit een winkeltje dat inspeelt op de problematiek en QR codes uitprint. We moeten ook de Cyprus flightpass laten zien(hebben we ook) maar dan ook nog een Rapid test. Onze PCR van op het vliegveld, die we ook hebben geldt niet want die is van 21-12 te oud, mag maar een week oud zijn.
We moeten een Rapid test doen, maar waar, volgens hem was er een tegenover het busstation(buiten de muur) bij een apotheek. In Larnaca struikelde je over de plekken waar je Rapid tests zag, maar waar vinden we het hier, hij zal het best wel goed hebben qua apotheek.Helemaal weer de stad doorlopen, het vinden en dan weer terug. We gaan dit niet doen, het is me te vermoeiend, het is warm en voordat we weer terug zijn, dit kost ons te veel tijd en gezoek. Marinus flipt ondertussen, we zijn er klaar mee en gaan terug lopen.

We willen nu toch de zgn gerestaureerde Famagusta poort zien, die moet niet ver van onze parkeerplaats liggen. Weer tig keer vragen en we lopen hier nu duidelijk een wat verzorgdere wijk door. En ja hoor daar is de poort, afgesloten, er zijn werkzaamheden daarbinnen. Weer een stuk verder doorlopen om bij de auto te komen. Ondertussen is het 1 uur, we kopen nog wat brood in een supermarkt en zijn om 2 uur terug in Psematemenos.

We kijken bij de taverne in het dorp, gesloten, dus rijden we naar Zygi, naar Captains table, niet goedkoop maar wel goed restaurant.
Nou dat was me een dagje, het zat even niet mee allemaal. Misschien hadden we het kunnen weten maar hier hadden we niet opgerekend omdat de 3QR codes overal oké zijn. En dan of de vraag of het goed op internet staat onze ervaring met BZ is ook niet zo goed zeker niet up to date.
Dat hebben we met onze overtocht van Griekenland naar Italië gezien, regels worden 1-7 aangepast BZ geeft 5-7 bericht.
Groetjes Ina en Marinus



Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Hoi, die strakke blauwe lucht geeft de foto’s een extra ‘boost’ 😏. Jullie lopen wat af, de stappenteller maakt overuren. Geen last van je gerepareerde ledematen?

Peter 2022-01-07 19:34:45

Wat een gedoe rond QR-codes, PCR test's, Rapid test's en checkpoints in Lefkosia. Ik kan mij voorstellen dat Marinus, zo geduldig als hij is e.e.a. 'zat' was!! Jullie geduld werd behoorlijk op de proef gesteld. Het feit dat je zonder navigatie als buitenstaander de stad niet doorkomt helpt ook niet echt. Dat je niet mag fotograferen is louter en alleen omdat het de bedoeling is dat je ansichtkaarten van het interieur of een boekje koopt, dat scheelt in de binnenkomende valuta. Feit is dat het weer wel aardig heeft meegedaan. Wij lazen gister over een temperatuur van 18 graden C.op Cyprus. Laat je niet gek maken...morgen is er weer een dag !! Groetjes van P&W

Peter Kee 2022-01-07 21:48:14

Wat een gedoe met de Rapidtest. Hoe zit het eigenlijk met de besmettingen in Cyprus? Jullie zien wel ontzettend veel op jullie reis. Prachtig.

FritsEllen 2022-01-08 08:47:50

Het lijkt wel een beetje op toeristen pesten, terwijl het land ze wel kan gebruiken.

De.Vlietjes.op.reis 2022-01-08 11:23:05

Oeps, fotograferen in het oude kerkje. Er staan inderdaad grote borden. Dat wij er waren stond er al meteen een mannetje om te controleren. Je kon wel een ansichtkaart kopen met afbeeldingen zodat je toch een impressie van het interieur had. De Turkse douane is zeer kritisch ook toen wij er waren zonder corona. Onze reisleidster een Griekse-Cyprioot werd daar afgeblaft omdat zij haar zonnebril nog half op haar hoofd had staan.. Schandalig nietwaar.

José 2022-01-08 13:31:48

Sjongejonge, was nog wel jaloers op de kerkrust waar ik me wel even wel terugtrekken ... (wor’ helemaal hyper van de geluiden, oorpijn van paar uur frezen gister op nr 42😱) maar jullie zouden er ook nog gestrest van thuiskomen😜 Lastig dat de routes zelfs met tomtom zo onduidelijk zijn en dat je nu en dan je plan moet aanpassen. Maar, wel een hoop gezien en de temperatuur werkt ook mee. Wens jullie alvast een goeie terugvlucht 😘

Louiza 2022-01-08 14:39:01
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.