Groningen

Nederland, Groningen

Zondagmorgen waren we al om 10 uur op camping Stadspark Groningen. We hebben gisteravond al even een schema gemaakt wat we in de stad willen zien en oriënteren ons nu ook nog even over de route. Af en toe regent het een beetje dus we wachten het nog even af.
We hebben niet echt een goede plattegrond en doen het zoeken met google Maps op de Ipad en wat aantekeningen. Het stadsgidsje dat we van de camping gekregen hebben is erg onduidelijk.

Rond 1 uur lijkt het droog te blijven en wagen we het erop. We rijden door het mooie stadspark eerst naar het hoofdstation van Groningen, mooi van buiten maar binnen is het een plaatje, een prachtige Jugendstil hal,het mooiste station van Nederland. Buiten is men begonnen met verbouwen voor al onder de grond met efficiënte vervoer/wandelstromen.

Dan rijden we buiten om langs het water over de Hoge der A, hier waren vroeger aan de gracht de pakhuizen en de mooie koopmanshuizen. Omdat Groningen een open verbinding had met zee werd bij hoog water de schepen gelost aan de Hoge der A, en bij laagwater aan de overkant de Lage der A. Hier zie je het rijke verleden van Groningen als een machtig handelscentrum, met de aangemeerde mooie zeilvrachtschepen voor de koopmanshuizen.

We fietsen verder langs het water en verbazen ons over de vele boten die schuin naast elkaar in het water liggen, allemaal studenten verblijven?
Rijd je verder dan kom je op de Turfsingel aan de achterkant van de Prinsenhof in de Prinsentuin, met aan de binnenkant van de ingang boven de poort een prachtige zonnewijzer. er staat een bord met uitleg over de waardes die hij aangeeft.

Hier heb je uitzicht op de achterkant van de Prinsenhof,het 15e eeuwse gebouw ooit de residentie van de stadhouders, de prinsen van Nassau, nu is het een hotel. Dan fietsen we naar de Martinitoren, parkeren de fiets hier en gaan te voet verder. De 97 m hoge toren is het symbool van de stad. De huidige boven bouw is de 3e in een reeks, 2 voorgangers werden door blikseminslag verwoest. Aan de andere kant van de grote markt staat het stadhuis.

Bij de grote markt in de Waagstraat staat tussen moderne nieuwbouw het prachtige Goudkantoor. Het pand huisvestte ooit het waarborg voor goud en zilverwerk. Maar het is in 1635 gebouwd als kantoor voor de ontvanger van de belastingen in Stad en Lande, de oorspronkelijke naam is dan ook Collectehuis.

Op de vismarkt nr. 40 is een pand uit 1723 met een grote klokgevel met aanzetkrullen. Hier heb je ook mooi zicht op de Korenbeurs, eeuwenlang het centrum van de Groningse graanhandel. Het gebouw dateert uit 1865 en was voor zijn tijd erg modern. Er zouden 3 Griekse goden op het dak staan, ik zie er 1 Neptunus ?(zeevaart), de andere 2 Ceres(akkerbouw/graan) en Mercurius(handel) zijn dit nu de 2 naast de ingang? Het is nu een groot AH filiaal.

Dan kom je bij de der Aa kerk, ook een kerktoren met de 3e in een reeks in barokstijl, de 1ste stortte in tijdens een storm en de 2e bleek niet stabiel en stortte spontaan in. Vlak bij hebben we bij Doppio, een koffiebar een heerlijke cappuccino kunnen kopen. Men had buiten parasols neergezet, slim want af en toe viel er wat regen, dus stond je droog.

We hebben nog naar de hofjes bij het Pelstergasthuis gezocht maar niet kunnen vinden, de VVV heeft een speciale looproute van de hofjes, maar die zijn ook nog gesloten. Jammer want een goede plattegrond was ook handig geweest. Het wordt nu behoorlijk druk in de stad, we vinden het zo genoeg geweest. Achter de Martinikerk zien we nog het mooie provinciehuis ook weer een gebouw met een lange geschiedenis.

De stad heeft veel mooie gebouwen met verschillende bouwstijlen, vaak zie je boven de ramen de schelpvormige versiering. Een gezellige winkelstad met veel studenten, ook weer te zien aan de vele (oude) fietsen die overal geparkeerd staan. We hebben lang niets alles gezien en konden niets bezoeken maar we vonden Groningen verrassend, en kregen toch een zeer positieve indruk van de stad ondanks dat er af en toe een drupje regen viel.

We zijn weer terug in Lauwersoog en staan nu op de kleine CP van jachthaven Noordergat. Tijdens het Hemelvaart weekend stond de CP helemaal vol, in en op elkaar. We staan er nu met 2 campers, wij kwamen als eerste rond de middag dus hebben de mooiste plek met prachtig uitzicht.

We maken een kleine wandeling hier vlakbij de zgn Duindoornroute(groen) maar die is natuurlijk mooi in het najaar met de oranje bessen.
Na de koffie gaan we nog even met de fiets bij de zgn Orchideeën route kijken. Die is mooi vanaf juni, maar er zijn nog weinig orchideeën te zien. We zien er hier en daar een paar staan, het is nog iets te vroeg denk ik. Wel zien we op een veldje heel veel koekoeksbloemen.
We fietsen naar de haven en kopen alvast een ticket voor morgen dan gaan we met de boot naar Schiermonnikoog.
Groetjes Ina en Marinus.
Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Hoi Ina&Marinus, Met de goede instelling kan je overal genieten, blijkt maar weer! Jullie boffen ook met het mooie (aankomende) weer. Misschien in ‘het hoge noorden’ iets minder qua temperatuur, maar altijd nog prima om te fietsen en dingen te bekijken. Ga door met het vinden en melden van mooie (camper)plekken, dan kunnen wij jullie verslag gebruiken als onderlegger. We starten met de Weerribben, dan de Elfstedentocht gedeeltelijk fietsen en daarna door naar Groningen 😂. Blijf genieten en gezond. Fijne tijd. Groet, Peter

Peter 2020-05-25 18:18:42

Wat boffen jullie (en wij ook) met het weer. Die paar druppels is tegen het stof.

Mike 2020-05-25 18:56:38

We hebben het niet snel, maar zijn nu toch wel een tikkie jaloers....... Erg boeiend verslag(reeks) en prachtige foto's. Alweer: DANK!

Fred & Els 2020-05-25 19:12:09

De kiekjes van de stad Groningen bekeek ik met een weemoedig gevoel:hier studeerde onze dochter en wij bezochten haar geregeld.Ook ging ik vaak met haar "stadten",en hebben we er heel wat voetstappen liggen.Leuk hoor al dat moois! Jullie boffen over het algemeen met het weer en dat het maar mag bijven! Benieuwd naar Schiermonnikoog,geniet er maar van, Groet!

Marianne 2020-05-27 01:06:15

Hi Marinus & Ina, Iedere keer wanneer wij zelf in Groningen komen, en nu ook te zien op jullie foto's, is het feit dat er prachtige architectuur te zien is in de stad Groningen. Zowel in de der Aa- kerk alswel in de Martini kerk staan prachtige monumentale orgels. Gelukkig dat het meestentijds droog was terwijl jullie daar waren. Overigens ook prachtige planten en bloemen Ina, die je daar weer tegengekomen bent. Dank jullie wel voor jullie verhaal en foto's. Jammer van de hofjes die jullie niet hebt kunnen vinden, ze zijn wel de moeite van het bezoeken waard. Nog iets om nog eens voor terug te gaan. Groetjes en nog plezierige tocht toegewenst. Peter & Wilna.

Peter. 2020-05-27 12:13:03
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.