Porto Germeno

Griekenland, Porto germeno

15-9 Als we Porto Germeno inrijden weten we al dat het moeilijk wordt een plekje te vinden. We rijden langs de strandjes en proberen het aan het eind van de baai, niks, een stuk achteruit terug voordat we kunnen keren.
Dan zien we een doodlopend straatje met aan het eind een gesloten restaurant. Achteruit erin tot het eind, optimaal is het niet maar we hebben prachtig uitzicht en een trap naar het strandje. Stranddouches zijn hier nauwelijks hadden we al gelezen dus dan maar met de eigen buitendouche afspoelen.

16-9 We proberen ‘s morgens vroeg een plekje bij de gewone P langs het strand te vinden. Er staan nog geen strandgangers dus we kunnen achter het kerkje bij de trap staan. Daarna gaan we nu het nog redelijk koel is richting de archeologische plaats Aigostena, eigenlijk een oud militair fort. Er loopt een geasfalteerde weg omheen, die je notabene moet rijden ivm eenrichtings verkeer langs het strand, alvast een stevige wandeling.

Een ingang zien we niet echt maar er staat hier wel een keurig toiletgebouwtje, gesloten natuurlijk, dus het zal hier wel zijn. Er is nog 1 poort had ik op internet al gelezen en idd daar door heen kom je op het terrein. Je kunt zien dat er verschillende metselwerkstijlen gebruikt zijn wat bewijs kan zijn van verschillende bouwfasen.

Aigosthena, het tegenwoordige Porto Germeno, was vroeger een versterkte vesting die door 2 vestingmuren met de zee verbonden was.Je had de acropolis en de beneden stad, het stamt waarschijnlijk uit de 4e-3e eeuw v.Cr.het behoorde tot de stadstaat Megara. De oude citadel staat bekend om het behoud van een aantal van de hoogste overgebleven torens uit de tijd van het oude Griekenland.
Athene hielp hun ivm de dreiging van Thebe en daarom werd het fort bemand door een wacht van Atheners.
In 1981 is het na de aardbeving op Alkyonides eilanden, die voor in de baai liggen, gerestaureerd, het is een voorbeeld van oude vestingkunst. De hoogste gerestaureerde toren in ZO hoek is natuurlijk dicht. Het kleine kerkje is wel open, je hebt hier een mooi uitzicht over de baai.

Spectaculair is het allemaal niet maar het is even een leuke wandeling, ik kom die dag op 7 km 👍.
We lopen maar weer via de geasfalteerde weg naar het dorp, er is een voetpad had ik gelezen maar dat zien we niet. Zo is het een behoorlijke wandeling , nou ja de nodige stappen weer gemaakt was wel weer eens nodig.

We gaan nu het dorp in, het zou een populaire badplaats zijn maar alles is toch wel verwaarloosd. Nu we er toch zijn ook nog maar door naar de haven om daar een frappé te drinken, wat schetst onze verbazing totaal niets. Dus weer de heuvel op naar het dorp en daar wat gedronken.

Als we terug lopen zien we idd een bordje bij een voetpad vlak bij de muur in zee richting fort. Er zijn hier 2 strandjes, bij de 1e is een stranddouche maar daar moet je op een P staan aan de andere kant van de weg. Wij staan bij het 2e strandje waar parkeerplekken zijn langs het strand, geen stranddouche maar wel bomen voor de schaduw! We lopen ‘s middag de 100 m naar het andere strandje om te zwemmen en douchen. Het is druk met auto’s alleen Griekse nummerborden.

17-9 Het is weekend dus wordt het druk we rijden naar Psatha, half uurtje rijden maar hier is meer ruimte.
Groetjes Ina en Marinus


Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Hi Ina & Marinus, Mooi opgelost, parkeren aan het eind van een doodlopend straatje en inderdaad met een prachtig uitzicht!! Niet onaardig die archeologisch plaats. Toch knap hoe men toen die grote steenblokken zo netjes op elkaar gestapeld hebben weten te krijgen. De eenvoud van de kleine kerkjes is treffend en wat een mooie ikonen hangen daar dan toch maar.En dan die oude olijvenpers daar aan het strand. Zou men daar ter plekke de olijfolie hebben geperst, of is het ding gewoon als overcompleet in onbruik geraakt?? Je zult het wel nergens kunnen lezen denk ik. Wat een geweldige schuilplaats heeft Marinus gevonden tegen de blakerende zon, Ik zou het daar in het Griekse niet uithouden, dat kan ik wel constateren...veel te warm. Dank voor het reisverhaal en weer de foto's. Groetjes van P&W.

Peter Kee 2022-09-17 23:14:09

Hoe hebben jullie die buitendouche aan de camper bevestigd?

gip 2022-09-18 15:08:14

Mag ik nog een vraagje stellen: hoe laden jullie de fietsbatterijen op? Onze omvormer doet het plots niet meer. ( Wel voor het opladen van de ipad)

Gip 2022-09-18 15:35:32

Lekker gestapt, 7 km. Ik gister na eten weer eens een ommetje gedaan, na regen kwam toch nog zonneschijn! En vandaag fiets mee in trein, Van ZMC paar km ‘gestapt’ naar centrum. Was een leuk (creatief opgelost) plekje naast die trap en oleander. Geeneens een frappé te krijgen, kan ook té rustig hè😉. Benieuwd waar jullie nu terecht zijn gekomen 🙋‍♀️🇬🇷

Λουίζα 2022-09-19 15:55:57
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.