Sneek

Nederland, Uitwellingerga

We zijn weer terug in Friesland en staan op de kleine CP van jachthaven De Watervriend in Uitwellingerga, net even onder Sneek. Er zijn maar 3 plekjes aan het water en we hebben geluk dat er ruimte vrij was toen we aankwamen. Er is een stevige wind maar we zitten achter de camper uit de wind en kijken leuk over de bootjes.

‘s Middags gaan we op de fiets naar Sneek en rijden eerst naar de Waterpoort het visuele plaatje van Sneek. De poort uit 1613 is het enige restant van de ommuring van de stad. In 1876 was hij bijna afgebroken omdat hij bouwvallig was en schippers vonden het ding in de weg staan. Maar de burgers kwamen in opstand en wisten het te voorkomen.

Net even buiten het oude centrum staat de watertoren uit 1908, gebouwd in neorenaissancestijl, tegenwoordig is dit een kantoor.

We parkeren de fietsen en maken een wandeling door de stad met rondom de oude binnenstad water en wat grachten. De stad ontstond al in 1050 op een landtong(snake vandaar de naam). Op diezelfde plek staat nog steeds de Martinikerk. De stad had veel profijt van het verbinden van verschillende waterwegen, het lag mooi centraal in dat netwerk.

Bij de Martinikerk staat een losse toren, een klokhuis. De kerk heeft ooit eens torens gehad maar in 1681 ging het mis en stortte de oudste toren in. Alle torens werden gesloopt en de kerk werd verbouwd. Boven op de klokkentoren staan 2 windvanen, 1 is een kofschip, de andere de stadspatroon Martinus, onze St.Maarten. Hier gaan dus ook op 11 november de kinderen zingend langs de deuren om snoep op te halen.

Mooiste gebouw in de stad is het stadhuis, een voorbeeld van rococostijl. Boven de deur het stadswapen van Sneek, dat door een mythische wildeman en een leeuw wordt vastgehouden. Verder nog veel meer ornamenten met symboliek en bijzondere draagstenen aan de daklijst.

In Friesland zie je op veel daken van boerderijen een driehoekige bord met zwanen, dat is een zogeheten uilenbord. Ook wel oelenbord of ulebord geheten. Die komen al eeuwen op de boerderijen voor. In het driehoekige gedeelte zit een rond gat. Tegenwoordig vaak dichtgemaakt, maar bedoeld voor ventilatie van de schuur en voor uilen om binnen te kunnen nestelen en daar ook muizen te kunnen vangen. De versierde balk tussen de zwanen in heet makelaar. Er zijn diverse motieven oa een harp en de kleur zegt soms ook iets, groen als de boer eigenaar is van de boerderij en wit als hij deze pacht.

Vandaag een rondje de andere kant op gereden om het Langeweerder wiel. Het was even zoeken naar ons eerste fietsknooppunt 59. Dan kom je eerst bij de pont van Langeweer. Het is hier overal water en veel boten, groot en klein. De route gaat door Joure, het is hier en daar wat zoeken, we zien dat we niet de enigste zijn die naar de route op zoek zijn.

Joure heeft een mooie rustige winkelstraat, het is hier wat relaxter dan in het drukke Sneek. Bij Broek zien we een zgn klokkenstoel bij het kleine kerkje een typisch Fries bouwwerk. Soms hebben kerken in Friesland geen kerktoren ivm armoede of de gemeenschap te klein om een kerk te bouwen. Bij Broek is het ook weer zoeken naar een knooppunt en heeft Marinus pech met zijn fiets. De remkabel los uit de remtrommel, hoe is het mogelijk? Na de reparatie gaat het over een dijkje door een kudde schapen en komen we bij het volgende pontje, nu alleen voor fietsers en voetgangers. Er is een bel en er staat maar 1 keer bellen!!! We staan een tijd te wachten maar later blijkt dat de batterij van de bel leeg is.

Het was maar een rondje van 29 km maar we hebben er 4 uur en 32 minuten overgedaan, met kleine lunchpauze op een bankje bij een brug.
Groetjes Ina en Marinus


Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Alweer: Bedankt. Mooi en interessant.

Fred & Els 2020-05-29 18:04:43

Hoi I&M, Leuk verslag weer! Een fietstocht van 4 uur en 32 minuten met weinig kilometers en dat zonder geopende terrassen 😏, hele lange lunch of heel veel bankjes onderweg? Het is bijna zover dat de horeca gasten kan ontvangen. Maar een eigen gemaakte lunch onderweg heeft ook z’n charme. Beter pech met een remkabel dan met de koelkast toch? Zeker met deze temperaturen. Onze camper staat intussen naast het huis, wij hopen in de week van 08 juni in Fryslân te arriveren. Eerst fietsen in de Weerribben. We kregen van vrienden de Elfstedentocht NKC route met de camper 🙄, ik fiets de route liever en denk dat ik (delen van) jullie route ga ‘klonen’, jouw inhoudelijke info is zoals altijd weer van uitstekende kwaliteit. Dat maakt zo’n route interessanter. Wat gaan we doen na 15 juni? Blijven we in NL of gaan we toch de grens over? Trouwens jullie foto’s zijn ook erg goed en geven het verslag een extra waarde! Wat zijn jullie verdere plannen? Een NL vervolg? Geniet van het mooie Pinksterweekend en de intussen gerepareerde remkabel? Het ga jullie goed! Met groet, Peter

Peter 2020-05-29 18:46:23

P.S. ik heb gisteren m’n eerste Polarsteps verstuurd, heb je die ontvangen?

Peter 2020-05-29 18:48:13

Het blijft toch een feest om de foto's en verhalen van je te kunnen lezen Ina, bedankt daar voor. Gister een ziekenhuisdag en nu even 2 weken rust. Verder alles goed, gr. René

René 2020-05-29 21:00:35

Hi Ina & Marinus, Weer een mooie tocht hebben jullie gemaakt, deze dag. Sneek is toch wel een hele bekende plaats in de Friese provincie,( elf steden tocht) die nog mooie plekjes kent. Zo'n aparte klokkentoren ( klokhuis) zoals hier in Sneek,bij de Martinikerk, zie je wel vaker, o.m. in Ommen. De torenconstructie is qua balken dan niet stevig genoeg om de zware bronzen klokken in te hangen. Uit nood geboren dan, de oplossing gevonden in een aparte lage toren of soortement van schuur, om toch de klokken vanuit te kunnen luiden om de kerkgangers op te roepen om 'ter kerke' te gaan. Naast de stad Sneek is de omgeving ook nog landelijk genoeg om je heerlijk buiten te kunnen voelen en het feit dat je heel ver kunt uitkijken over het land naar de horizon vraagt mijn brein altijd om meer !! Heb het goed samen, er is nog veel te zien daar in het 'Friesche land'. Groetjes van Peter & Wilna.

Peter 2020-05-29 23:37:33

Jammer dat jullie het winkeltje van Weduwe Joustra gemist heb. In dit winketje ga je een paar jaar teug in de tijd en kan je heerlijke Berenburg kopen. Op mijn 50e verjaardag kreeg ik van mijn broer, die in Sneek woont, een aardenkruikje met berenburgb voorzien van een gegraveerd koperkleurig plaatje. Als ik het kruikje meebreng, wordt het uiteraard tegen betaling weer bijgevuld! Veel plezier verder. Mike

Mike 2020-05-30 19:25:50
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.