Ravenna

Italië, Ancona

We staan op een kleine camping bij een B&B op het platteland in Classe bij Ravenna: Bio Camping. Een mooie kleine camping met zelfs een klein zwembad. Dit stond niet echt in de planning maar we zijn nog nooit in Ravenna geweest. Van de camping ook al wat info gekregen en vandaag op internet maar even inlezen en oriënteren wat we morgen gaan doen, vandaag rustdag.

Ravenna was ooit de hoofdstad van het West Romeinse rijk, later kwamen de Byzantijnen en nog vele heersers(stadsstaten), oa de Venetianen maar ook de Fransen. De stad verloor haar onafhankelijkheid door verzanding van de haven, het ligt in de Po delta.In 1860 werd het deel van het eengemaakt Italië.

Ravenna is bekend om zijn mozaïeken er staat heel veel op de Unesco werelderfgoed lijst veel uit de 6e eeuw. Maar de stad is ook bekend vanwege de dichter Dante, die hier begraven ligt. Ooit verbannen uit Florence maar die stad heeft hem lang na zijn dood toch eerherstel gegeven en zijn grootheid erkent. Hij pleitte oa voor scheiding van kerk en staat. Als ik een en ander na lees op internet is het een zeer bewogen leven geweest oa zijn politieke loopbaan.

Vandaag gaan we naar Ravenna, de camping heeft een shuttle dienst en brengt je wanneer je wilt naar de rand van de stad, even bellen als je weer opgehaald wilt worden, een geweldige service voor maar 1 euro pp per rit. We worden afgezet vlak bij de Porta Nuova en lopen dan naar de eerste bezienswaardigheid de Basilica di S.Appolinare Nuovo uit de 6e eeuw. Al de kerken in Ravenna zien er van buiten eenvoudig uit, van rode bakstenen maar binnen is het een en al mozaïek.Kerk voor het Arianisme, een stroming binnen het Christendom. Tijdens het Romeinse rijk was het Arianisme zelfs een tijd de overheersende theologie.Er is veel aan veranderd om dingen uit het Arianisme te verwijderen

Dan naar het Battistero degli Ariani, de doopkapel van de Arianen. Het is een kleine ruimte en er is net een schoolklas jonge kinderen die uitleg krijgen. Sommige liggen op de grond omhoog te kijken, het is een aanslag op mijn evenwichts orgaan steeds het omhoog kijken. Boven in de koepel een afbeelding van de doop van Jezus in de Jordaan.

We lopen verder naar de belangrijkste bezienswaardigheid van Ravenna de Basilica di S.Vitale. Een achthoekige kerk waar later het een en ander aan bijgebouwd is zoals de steunberen met luchtbogen. Op de grond mozaïeken van marmer en kleine steentjes.
Hiernaast het mausoleum van Galle Placidia, de Romeinse keizerin, die opdracht voor de bouw gaf. Het gebouw was ooit verbonden met een kerk. Er staan 3 antieke sarcofagen in waarvan 1 bedoeld was voor Galle maar zij stierf in Rome.

We lopen via het oude centrum over de Piazza del Popolo , het gezellige hart van de stad. Even een andere kant uit nu naar het Battistero degli Ortodossi, de orthodoxen wat in die tijd niet Ariaans betekende. Ooit stond er ook een basiliek bij die verloren is gegaan. Deze doopkapel is ook achthoekig wat een symbolische betekenis heeft, de 7 dagen van de week en de dag des oordeelt.De meeste doopkapellen uit die tijd hadden een 8hoekige vorm.

Dan als laatste gaan we naar de Tombe van Dante het kleine gebouw is uit 1780 terwijl Dante stief in 1321. De Fransiscanen hebben heel vaak met de resten van hem gesleept ook omdat Florence die opeiste. Zelfs in de 2e wereldoorlog is het in een tumulus bij het graf begraven om het tegen bombardementen te beschermen.

Dit zijn de bekendste bezienswaardigheden er zijn natuurlijk nog veel meer dingen te zien en te bezoeken, musea etc. We vinden het voor vandaag genoeg en gaan op het Piazza del Popolo wat eten en zijn dan om half 4 weer terug op de camping. Gauw het zwembad even in, klein maar groot genoeg om af te koelen, dat is erg fijn met deze warmte.
Ravenna is een prettige stad die in het centrum grotendeels autovrij is, ook de camping is erg prettig. Zeker dus een plek om nog een keer naar toe te gaan. Omdat dit dus niet in de planning zat had ik geen info boek over de stad bij me met uitleg van de vele mozaïeken, ik heb me dus moeten redden met het internet maar ter plekke even wat info bij je hebben is natuurlijker fijner.

Er zijn hier ook wat fietsmogelijkheden maar we vinden het te warm en gaan morgen richting huis. Dit is dus het laatste verslag van onze Griekenland overland reis, een mooie maar enerverende reis.
Groetjes Ina en Marinus.Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Een mooi laatste verslag. Goede reis naar huis!

Nico Bloot 2019-06-25 22:08:45

Leerzaam verslag weer Ina!! Was je vroeger op school ook al zo geïnteresseerd in geschiedenis of ben je een laatbloeier/autodidact? 😏 Je zou zomaar reisboeken kunnen gaan schrijven/uitgeven. Wij langzaam onderweg naar NL. Freudenstadt>Trier>Limburg>Oud Beijerland

Peter van Tol 2019-06-25 22:19:56

Hi Marinus & Ina, Veel foto's weer van een door zon overgoten land Ina en mooie ook. Leuk om de graftombe van Dante nu op een foto gezien te hebben. De Bevolking van Ravenna heeft wel goed voor zijn overblijfselen gezorgd zowel in de oorlog als erna. Een groots man, alhoewel ik van zijn uitspraken niet altijd zo vrolijk wordt, zoals: Hij die hier binnenkomt laat alle hoop varen en bijvoorbeeld: Geen grotere smart, dan zich in ongeluk gelukkige dagen te herinneren. Soms stemt een uitspraak ook tot nadenken, zeker 15 jaar geleden vond ik de volgende wel indrukwekkend : O eeuwig licht, dat in zichzelf verblijft. Dank je wel Ina voor het mooie verslag dat je hebt geschreven over de stad en zijn geschiedenis. Fijne voortzetting van jullie mooie maar warme reis !! P&W

Peter 2019-06-26 01:31:31

Jullie zijn in een mooi plaatsje terecht gekomen, veel geschiedenis en oude gebouwen. Misschien een tip voor de volgende reis Ina, een klein verrekijkertje voor de mozaïeken te bezichtigen. Hoef je niet zo omhoog te kijken en heb je minder last van je evenwichtsorgaan. Jullie hebben weer een mooie reis achter de boeg en wens jullie nog een goede terug tocht naar huis. Groetjes

José 2019-06-26 10:22:21

Hey, nog een mooie toegift, ik dacht ‘die zijn al thuis...’ 🙋‍♀️😘😍

Louise 2019-06-27 14:49:55
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.