Via Verde del Aceite vervolg.

Spanje, Zuheros

5-5 We gaan weer richting Zuheros, stukje verder kom je bij/langs Luque. Dan gaan we 2 km over de gewone weg de berg op. Luque ligt aan de rand van het ruige natuurpark Sierras Subbéticas , mooi op een heuvel, met ook weer een kasteel en nog restanten van de verdedigingsmuren met uitzicht op het centrale plein. Het kasteel van Luque is gesloten men is er aan het restaureren, we lopen alleen klein stukje omhoog voor het uitzicht.

Dit gebied valt onder de provincie Jaen, deze provincie is de grootste producent van olijfolie in de Wereld (25% van alle olijfolie). Er is berekend dat er 6 miljoen olijfbomen groeien! Nou dat hebben we al een paar dagen gezien onder het rijden met fiets en camper.

We gaan weer naar beneden en via de Via Verde verder, het is een mooie route maar even voor de afslag naar Baena gaat het „fout“. We rijden door een 4-5 cm dikke blubber, gekomen door de regen van de afgelopen 2 dagen. Je ziet het niet meteen denkt dat het asfalt is. Afstappen is geen optie want dan zitten je schoenen er helemaal onder, dus de 15 m er door heen.

Wat een toestand de banden lopen bijna vast en je hebt niets om het schoon te maken. Door gereden naar het Station Luque waar we de buren zien die komen net terug en zeggen dat het 5 km verder nog erger is. Hun wielen liepen helemaal vast. We rijden nog een klein stukje door maar het is geen doen alles loopt aan.

Dan maar terug naar het station hier is ook heel veel oud materiaal tentoongesteld van de olijfindustrie en we zien een kraan waar water uit komt. Zo goed en zo kwaad probeert Marinus veel van de troep te verwijderen zodat de wielen niet vast lopen. We kijken bij het oude materiaal van de olijfindustrie. Even verder liggen aan de andere kant van de weg 3 bunkers uit de tijd van de burgeroorlog in Spanje. We gaan er niet meer naar toe maar gaan wat eten in de stationsrestauratie.

Zelfde formule en zelfde prijs maar wat een verschil met gister, nu goed en lekker gegeten. Kan ook aan onze keus liggen, er zijn diverse voorgerechten en hoofdgerechten waar je uit kunt kiezen. De stationnetjes liggen aan de doorgaande weg en er komen dus veel chauffeurs eten.

Daarna gaan we weer terug, Baena slaan we over. Bij de prutzooi rijden we door het hoge gras, je moet het allemaal maar in de gaten hebben, het was weer never a dull moment! De fietsen schoonmaken is nog een hele klus. Even lekker buiten in het zonnetje wat lezen, morgen weer een stukje verder.
Groetjes Ina en Marinus


Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Wat een prachtige bloemen aan beide zijden van de berm op foto twee. Wat een ellende, de bijna vastgelopen banden in de modder.De olijven afkomstig uit de provincie Jaen zijn niet altijd even lekker. Wij kennen daar iemand die een olijfboomgaard heeft. Zelfs de familie vind de olijven niet lekker. Als je wat koopt, koop ze dan eerst los, zodat je ze kunt proeven en weet wat je koopt. Gelukkig dat jullie toch nog even lekker hebt kunnen eten. Daar waar vrachtwagen chauffeurs eten, is eten doorgaans van goede kwaliteit. Een mooie voortzetting toegewenst en geen blubber meer. Groet van P&W.

Peter Kee 2022-05-05 21:40:11
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.