Palaia Pafos

Cyprus, Kouklia

Vandaag een kort ritje nl naar Kouklia het oude Pafos, Palaia Pafos. Dit is het antieke Pafos, vroeger de machtigste stadstaat van het eiland. Op Cyprus wemelt van de heiligdommen maar het is het eiland van Aphrodite, met als belangrijkste in Kouklia de tempel van Aphrodite, godin van liefde, schoonheid en vruchtbaarheid. De legende werd bekend door oa het schrijven van Homerus.

Het object van verering was niet een standbeeld van Aphrodite maar een zwarte stenen kegel. Wat er hier in het cultuscentrum , gesticht in 12e eeuw v.C.,gebeurde weet men niet precies.
Pelgrims uit de hele antieke wereld kwamen naar Pafos. Aphrodite werd vereerd via rituele seks tussen de pelgrims en de tempelcourtisanes. Een Griekse geschiedschrijver schreef dat in Cyprus op sommige plaatsen tempelprostitutie plaats vond net als in Babylon. De manlijke pelgrim nodigde een meisje uit die geen inspraakrecht had, zij mocht na haar goddelijke plicht , haar maagdelijkheid te offeren aan de godin, naar huis om daar haar echtelijke plichten te vervullen.

Het terrein is vlak en ligt op een plateau het is vrij leeg, hier en daar staan wat borden met verklaringen wat het is. Ja je hebt er weer veel fantasie voor nodig. Als je binnen komt in het zgn Château de Covocle,het museum, kun je in een kamer een korte film zien met uitleg over het terrein. Handig om de korte film te bekijken dit geeft wel een indruk van het een en ander. In een kleine zaal staat de zwarte steen, het object van verering. Verder is er een zaal met de gebruikelijke voorwerpen die hier gevonden zijn.

En een mozaïek van Leda met de zwaan, een verhaal uit de mythologie. Zeus had zich zelf in een zwaan veranderd om haar te kunnen bezitten. Buiten is een plek waar ooit een huis was waar dit mozaïek gevonden is, nu ligt er een kopie.

We lopen nog een klein rondje door Kouklia en rijden dan naar de kust naar het uitzichtpunt even ten westen van de rots Petra tou Romiou. Hier is dus het Aphrodite strand waar de godin uit het schuim zou zijn opgerezen. Deze scheppingsmythe werd al rond 700 v.Chr. verteld.

We zien in de verte mensen boven op de rots staan, als je naar de andere kant kijkt zie je de regenbui hangen. Het is genoeg voor vanochtend, we hebben het getroffen op het archeologische terrein en lekker in een zonnetje in alle rust rond kunnen lopen.
Als we vlak bij Pafos zijn begint het te regenen, we blijven vandaag verder in het appartement. Om 2 uur is het weer droog maar me vermaken ons met wat te lezen en tv te kijken. Vanavond de koffers pakken, morgen vertrekken we naar de 2e locatie een stukje oostelijker, niet ver van de Aphrodite rots.
Groetjes Ina en Marinus.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Hi Ina & Marinus. Wat een prachtige foto's van wat je zoal op een plek als dit mee kunt maken en ook vinden. Bijzonder de sarcofaag die men eerst in 2007 pas gevonden heeft. Na het lezen van jouw verslag bleef mijn aandacht 'haken' je weet het, altijd iets bijzonders met mij, bij het feit dat Aphrodite niet vereerd werd in de vorm van haar gestalte c.q. haar beeltenis maar in de vorm van een kegelvormige zwarte steen zichtbaar werd gemaakt. Ik wilde hier meer over weten omdat ook de Islam een verering kent van de zwarte steen met de naam Ka'aba. En ja hoor....die relatie blijkt er te zijn. Historisch gezien was de zwarte Ka'aba steen opgedragen aan Aphrodite, de hoer-godin die 'Aphrodite Porne' werd genoemd en 'de godin gekleed in purper' overeenkomend met de beschrijving in het laatste bijbelboek Openbaring (17 vers 4). De Ka'aba heeft een scharlaken gekleurd binnenkleed. Het deel van het kleed (Kiswa) dat de deur bedekt, wordt een Burka genoemd, net zoals de sluier die Arabische vrouwen voor het gezicht dragen. Arabische mystici vergelijken de Ka'aba zelfs met een maagd die versierd is met haar mooiste trouwjurk. Tot zover.....heb ik toch weer wat geleerd. Inmiddels zijn jullie wel vertrokken naar de tweede locatie/ voorlopig vakantieverblijf. Geniet van al het moois en blijf gezond. Groet van P&W

Peter Kee 2021-12-27 13:34:17

Mooi verhaal, rustig in dorpje Kouklia, leuk, de mannen aan de ‘trikkietrakkie’' en wat een mooi beschilderd luik. Én een foto van jou 😉, uit Marinus’ koker?👌🏼

Louiza 2021-12-27 15:19:25
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.