Lisieux

Frankrijk, Lisieux

Vannacht de eerste regen gehad alhoewel het niet veel voorstelde en 's morgens was het weer droog. We doen wat boodschappen, morgen is het zondag en dan is hier alles dicht. Dan is het een uurtje rijden naar Le Bec-Hellouin. Een klein pittoresk dorpje met een bekende abdij, een groot kloostercomplex waar je ook een rondleiding kunt krijgen. Dat gaan we niet doen als we de foto's op de folder uit de kloosterwinkel zien spreekt het ons niet aan.

We maken een wandeling bij het complex en het dorpje, dat mooi is met popperige kleurige vakwerk huisjes. Er zijn een paar eetgelegenheden en in de Auberge de l'Abbaye gaan we eten. We hebben een leuk menu met oa als voorgerecht een salade met gevogelte lever met spekjes, het is geen kip Marinus denkt eend, erg lekker. Even weer iets heel anders, jammer net geen foto van gemaakt. Na het eten is het tijd voor siësta, het dorp stroomt ineens vol. We dachten hier te overnachten maar vinden het geen goede plek. Dan maar 20 km verder naar een CP in een klein dorpje Campigny, een prima plekje.

Volgende stop wordt Lisieux,een pelgrimsplaats ivm de basiliek van de heilige Thérèse(1873-1897). Thérèse Martin trad op 15 jarige leeftijd toe tot de karmelietessen in Lisieux. Zij stierf op 24 jarige leeftijd, is oa bekend van haar biografie l'Histoire d'une éime, Geschiedenis van een ziel, een wereldsucces??? Zij streefde naar christelijke volmaaktheid via eenvoudige principes, ze werd in 1925 heilig verklaard.

Men begon in 1925 aan de enorme Bedevaartskerk in Neoromaans-Byzantijnse stijl, de kerk heeft een 93 m hoge koepel is dus nog vrij jong. Bijzonder is dat de hele keer versierd is met mozaïeken van Pierre Gaudin.We gaan eerst naar de grote crypte(rechts beneden) die ook versierd is met mozaïeken betreffende haar leven en er is het een en ander aan foto materiaal tentoongesteld. Het is zondag en ja hoor er is een dienst aan de gang. Na afloop kunnen we even vrij rondlopen.

Daarna naar de kathedraal Saint-Pierre,volgens een folder een van de mooiste gebouwen in Normandisch-gotische stijl. Als je Amiens gezien hebt valt veel tegen denk ik, we vinden het niks en zijn er gauw weer weg.
Plan was eerst om hier op een camping te gaan staan maar we vinden de stad ook niks, Lisieux is in de oorlog plat gebombardeerd, D-Day was hier Destroy day.

We gaan op zoek naar een klein weggetje door het dal van de Auge, het moet een mooie route zijn hier , hier is ook de Ciderroute. We zijn in het hart van Normandië ,het landschap begint nu mooi te worden, landbouw en veeteelt rond de dorpjes en heel veel appelboomgaarden.
Bij een klein plaatsje la Roque Baignard zien we een kleine afgeschermde plek(P?), we vinden het wel wat en blijven hier vannacht.
Groetjes Ina en Marinus


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.