Heeg

Nederland, Heeg

Er zijn hier veel mogelijkheden om iets uit te zoeken qua CP of camping, maar punt blijft dat het overal natuurlijk druk is ivm Pinksteren. We kiezen voor Heeg een grote passanten haven met veel mogelijkheden voor campers om te staan. Het risico dat de kleine plekken allemaal vol staan en dat we van plek naar plek moeten gaan, hebben we geen zin in.
We staan aan de passantenhaven Heegerwal, niet vooraan maar kijken nog wel op de haven. Veel grote boten, aan de overkant een speciaal gedeelte voor boten groter dan 15 m.

We doen een boodschap in Heeg en lopen er een rondje. Het is een vrij druk toeristisch dorp met een paar leuke plekjes.Het zgn hooischippershuis is wel het mooiste huis van het dorp.Eind 17e eeuw en begin 18e eeuw was er een bloeiende handel in hooi op Amsterdam. Dit hooi was bedoeld voor de paarden van doktoren en kooplieden. De hooischippers vervoerden en verhandelden het hooi en waren in goede doen want ze bezaten de mooiste huizen in Heeg, er woonden destijds zeker 9 hooischippers in Heeg.

In 1737 liet Atse Jans Bergsma zijn monumentale huis bouwen met prachtige natuursteen decoraties. Boven de voordeur is een spiegelmonogram met de voorletters A,J, en B zowel gewoon als in spiegelschrift. Bergsma was niet alleen hooischipper maar ook dorpsrechter. Heeg heeft in zijn wapen een paling, omdat er destijds een levendige handel in paling met Londen was op diverse huizen zie je dit wapen.

‘s Middags fietsen we een rondje naar het noorden oa door Oudega aan het Aldegaester Brekken, ook hier zien we een drukke, volle camping aan het meer. We zien onderweg ook nog een uilenbord met paarden, de boerderijen in Twente en de Achterhoek hebben vaak paardenhoofden.
‘s Avonds lopen we nog even een rondje door het dorp.

Vandaag fietsen we naar het zuiden, naar Woudsend en Balk, niet echt een mooie route maar de plaatsjes zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Woudsend is een echt watersportdorp waar de brug in het dorp bijna iedere 2 minuten open gaat, het is er behoorlijk druk op het water.

Het dorp heeft veel oude authentieke huizen en er is een speciale elfstegentochtwoudsend.nl ze hebben wel een looproute aangegeven. De oude hoofdstraat is leuk om door te lopen. Op veel huizen hangt een bord met de geschiedenis, wij zien zelfs een leuke folder van de stegentocht. Hierin staan leuke wetenswaardigheden: er wordt gefluisterd....... oa waarom Woudsend een dorp is gebleven terwijl het eigenlijk stadsrechten had moeten krijgen.

Dan gaan we langs het Slotermeer naar Balk, ook een leuke plaats, hier is het rustig. Balk heeft een paar campings, bungalowparken, hier zien we het ook vol staan.Door het dorp loopt een kleine gracht(het riviertje de Luts)waar alleen maar kleine bootjes door kunnen. Hier staan langs de gracht ook weer mooie oude huizen met mooie gevels.

We gaan weer grotendeels langs de zelfde route terug, echt polder fietsen heen tegen wind en terug ook een stevige tegenwind.
Groetjes Ina en Marinus.


Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Sfeervolle foto’s weer. We kennen (de ruime omgeving van) Heeg omdat vrienden er een 2e huis aan het water hadden EN een groot jacht. Vaak vroegen ze ons om te komen en te slapen en om mee te varen 😏. Nou is bootje varen met 9 km niet echt mijn hobby, maar met een goed gevulde koelkast en mooi weer en leuke terrassen onderweg is het wel leuk 😳. Maar ik moest ook altijd het stuur overnemen 😡. Vreselijk saai! Zo heeft iedereen z’n lek en gebrek 😂. Fryslân blijft wél de moeite waard, aardige mensen en mooie natuur. Jullie genieten nog steeds 👍 zo te lezen. We zijn de camper aan het inruimen en krijgen er zin in. Ondanks de corana beperkingen is het leven zo slecht nog niet 👏. Maar in het najaar weer voor een aantal maanden naar de zuidelijke landen staat hoog op de wensenlijst. Hoe dan ook: genieten is een werkwoord en NL is de moeite waard. Groet, P&C

Peter 2020-05-31 21:02:01

Hoi luitjes weer een mooi verhaal en zéér goede herinneringen aan Heeg, heb hier namelijk in mijn middelbare school tijd leren zijlen met een schoolvriend die samen met mij op de padvinderij, nu scouting genaamd. Goede tijd gehad al was het vroeg in het voorjaar en dus nog fris he in Friesland. geniet verder, ik lees verder 😜, Gr. René

René 2020-06-01 19:04:00

Hi Ina & Marinus, Ik heb weer genoten van je verhaal en zeker niet minder van de foto's die een mooie weergave zijn van het gebied waar jullie rond de Pinksterdagen vertoeven. Ik heb zelf ook veel van Friesland gezien, echter de geschiedenis rond de Hooischipperij zoals die vanuit Heeg werd bedreven, is eerder aan mij voorbijgegaan. Ik heb de geschiedenis rond Woudsend, naar aanleiding van jouw opmerking in je verhaal ook nauwgezet gelezen. Dat en de scheepsbouw inclusief de noodzakelijke voorzieningen om schepen zeewaardig te krijgen hebben het 'dorp' in vroeger tijden geen windeieren gelegd. Prachtig ook die landelijke gebieden die de diverse dorpen in de buitenstedelijke ruimten ruimten scheiden. Nog veel fijne uren fietsend door te brengen op jullie peddelpaardjes !! Groetjes van P & W.

Peter 2020-06-02 10:22:03

Hallo Marinus' en Ina, wat weer een geweldig verslag met veel informatieve informatie! De foto’s zijn prachtig en hele mooie details. Jullie genieten volop en wat hebben jullie mooi weer tijdens deze reis in het voorjaar. De hartelijke groeten ook vanuit een zonnig Groningen. Pieter en Berta Smilda.

Berta Smilda 2020-06-02 12:00:08

Heel pittoresk. Wat een leuk land toch (met dit weer) 😎👋🏼

Louise 2020-06-02 19:04:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.