Sami vervolg

Griekenland, Sami

Woensdagavond hebben we een auto gehuurd voor donderdag en konden hem meteen meenemen. Gister dus even een actie dag. De Drogarati grot zijn we tijdens een vliegvakantie al geweest en in 2011 hebben we het Melissani meertje in een ingestorte grot bezocht dus het worden wat ander dingen.

Eerst naar het bergdorpje Poulata vlak bij Karavomilos, hier staat het privé kerkje Agios Spiridon, een beschermd monument. Je zou de sleutel bij het huisje ernaast kunnen halen om het te bezichtigen. We horen van een vrouw bij een ander huisje dat de man niet thuis is op het moment, jammer.

We rijden naar Palia Vlachata een dorpje dat tijdens de hevige aardbeving in 1953 van 7.2 R, het dorp verwoest is. De bewoners mochten niet meer terug naar hun dorp en zijn toen naar Karavomilos verhuisd.
We zien hier heel veel oude olijfbomen, oude waterputten en we zien zelfs een bordje Farm waar we koeien zien staan onder de bomen. Als we terug rijden zijn ze weg, “ergens” naar een wei gebracht?

Daarna rijden we omhoog bij Anti Samos naar Moni Agrillion en restanten van Moni Fenentes, helaas gesloten terwijl er op het bord bij de ingang staat dat het tot 1 uur geopend is.Nou ja hier waren we ook in 2011 en het zou een herhaling worden. We kijken nog bij de resten van het oude Same, veel is er niet te zien. Wel een oud bord waar de EU subsidie van 2000-2006 op staat, ruim 1 miljoen. Wat ze daar voor gedaan hebben onbegrijpelijk een gestutte muur en een nieuw kerkje geplaatst.

Dan maar op naar Anti Samos om iets te eten, we gaan hierna de bergen in en daar is niets te koop. We eten er een tosti en krijgen er chips bij heel apart. We verbazen ons over het hele gebeuren hier, vreselijk, niet ons ding.

Nu gaan we het Nationaal park Ainos in, het is een tijd gesloten geweest ivm de brand. Maar bij dat gedeelte komen wij niet, wij rijden alleen maar de weg omhoog over de asfalt weg tot het eindpunt waar de zendmasten staan. Hier begint een wandelgebied, wij lopen een klein stukje naar een paar uitzichtpunten naar de kust. Leuk dat er net wat wolken zijn dat geeft wel een grappig effect. Het is er zo hoog ook heerlijk koel maar 20°. Ook hier natuurlijk weer een EU subsidiebord, ietsje meer 3 miljoen voor periode 2007-2013.Prima dat hier geld naar toe gaat maar ik denk dat veel in de verkeerde zakken komt.

Het laatste stuk hier naar toe rijd je alleen maar tussen de meters hoge sparren. De Romeinen en Venetianen veroverden destijds Kefalonia voor de grote houtvoorraad die ze nodig hadden voor hun oorlogsvloot en het was tevens een zeer winstgevende houthandel. Het eiland lag erg centraal voor de scheepvaart van west naar oost en de hoge Ainos(1628 m) vormde een baken in zee voor de langs varende schepen.

Wij rijden dezelfde weg weer terug want we willen naar het oude Krane of wat hier van over is en dat is de ruïne van de grote akropolis cq de cyclopische muur. Enorm grote bewerkte rotsblokken en dan te denken dat dit gemaakt is in de 6e eeuw v.Chr..Indrukwekkend hoe de Grieken dit destijds voor elkaar gekregen hebben.

Wij lopen een zeer moeilijk pad omhoog dat langs de muur gaat. Af en toe gaat Marinus stukje vooruit of het voor mij te doen is, nauwelijks, stapje voor stapje en met hulp van zijn arm en/of hand kom ik er toch.
Het geeft ook wel weer een voldoening dit te volbrengen en dan te bedenken dat het precies 2 maanden geleden is dat het gips van mijn enkel af ging.

Vandaag een was en poetsdag, een wandeling naar het dorp, in mijn boekje wordt het een stadje genoemd. Toch een keer in zee gezwommen hier, relaxen op het terras, op gras, van het restaurant van de camping, met uitzicht op zee en ook op Ithaka.
Morgen gaan we verder naar het noorden van het eiland.
Groetjes Ina en Marinus.


Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Wat is het toch mooi daar. Gauw weer eens terug en dan ook met de camper 😜. Fijne reis nog. Groetjes, karun

Karin 2021-07-23 18:49:19

Kom je nu op andere punten dan met de camper. Zijn de wegen zo smal of blijf je een paar dagen op de camping staan? Jullie hebben al heel wat gezien. Maar ook veel dingen die dicht zijn jammer hoor. Groetjes Cor en Myrna

Cor en Myrna 2021-07-23 19:33:59

Mooie foto's. Goede prestatie van je Ina!!!

FritsEllen 2021-07-23 21:35:16

Wat een prachtige omgeving Ina & Marinus, zeker de moeite waard. Mooi dat er nog veel goed bewaard gebleven is op K. Indrukwekkend zo'n oude waterput en de vaak zeer oude bomen. Heb het goed daar 'in den verre' !! Groet, Peter.

Peter 2021-07-23 23:41:06

Reizen = verhalen kunnen vertellen. Jullie ervaringen en belevenissen zijn écht de moeite waard. Niet alleen een andere cultuur, maar gewoon een andere wereld. Groot contrast met onze fietstocht vandaag vanuit Schijndel naar Oeteldonk 😳, superdruk, volle terrassen en meer dan 90% van de mensen loopt met tasjes van gedane inkopen. De rust van Griekenland heeft mijn voorkeur! Blijf genieten en fijn dat je herstel vordert. Groet, Peter

Peter 2021-07-24 19:54:17
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.