Hanzestad Bremen

Duitsland, Bremen Am Kuhhirten

Vrijdagmorgen waren we om 11 uur op de CP in Bremen die op een smal schiereiland in de Wezer ligt schuin tegenover de Altstadt. Het was weer inchecken met de Luca app anders moest je een formulier invullen. Het is ongeveer 20 minuten lopen voordat je echt in de Altstadt bent. De bezienswaardigheden zijn dan de gebouwen bij de Marktplatz, hier vlak bij de Böttcherstrasse en de oudste wijk Schnoor.

We lopen de St.Petri Dom in, en dan een rondje Marktplatz langs het Rathaus waar ook het beeld staat van de 4 Bremer Stadsmuzikanten. Een sprookje van de Gebr.Grimm. Iedereen wil even op de foto terwijl hij de poten van de ezel aanraakt. In Bremen wordt vertelt houd je de poten van de ezel met 2 handen vast dan gaat een wens in vervulling.

Een ezel ontsnapt aan zijn baas die hem dood wil slaan omdat hij te oud is, een hond sluit zich bij hem aan die het zelfde lot zou onder gaan omdat hij niet meer mee kan komen bij de jacht. Een huisvrouw wil haar kat verdrinken en deze komt als 3e bij het groepje. En tenslotte een haan die anders in de soep zou belanden komt ook bij de groep. Ze besluiten als muzikanten naar Bremen te gaan. De rest van het sprookje kun je lezen op Wikipedia.

Op het plein staat het grote beeld van de Bremer Roland. Hij staat hier sinds 1404 en staat symbool voor Recht en Vrijheid. In heel Duitsland staan er 26 Broeders. Tegenover het Rathaus staat het Renaissance gebouw Schütting waar de Kamer van Koophandel zit. Het diende aanvankelijk als gildehuis voor de kooplieden en handelaars.

Dan gaan we naar de smalle voetgangerspassage de Böttcherstrasse. Een straatje met bijzondere unieke gebouwen met ongebruikelijke architectuur waar natuurlijk de diverse winkeltjes zitten. Men noemt het de mooiste straat(slechts 100 m lang) van Bremen. We waren te vroeg voor het Meisner Glockenspiel, jammer.

Als laatste gaan we naar de oude Middeleeuwse wijk Schnoor, dit komt af van het Nederlandse snoer. Dit betekent touw voor de zeilschepen, er woonden veel vissers die van hieruit met hun bootjes konden uitvaren.
Nu is het een leuk wijkje met vooral toeristische winkeltjes, antiekwinkels en galeries en eet en drinkgelegenheden.
Als we terug zijn ben ik bekaf, een zeer vermoeiende middag ondanks een koffie en eetpauze.

Vanmorgen op de fiets verder via het fietspad langs de Wezer. Het is te merken dat het weekend is overal fietsers en wandelaars. We fietsen het schiereiland rond , een groot groen gedeelte midden in de stad. Overal grote volkstuincomplexen, veel recreatie mogelijkheden, strandjes en sportclubs. Bijna aan het eind gaan dan via een groot sluizen complex naar de andere kant. Het is zoeken we hebben wel wat fietskaarten maar de routes die daar op staan worden niet aangegeven. Als oriëntatie hebben we het grote Weserstadion waar we daarna de stad in gaan richting Hauptbahnhof om bij de oude stadswallen uit te komen.

Vreselijk zoeken, druk, chaotische Amsterdamse toestanden, we rijden op gevoel maar wat raak om toch tenslotte bij de wallen uit te komen. Een grote groenstrook midden in de stad rond de oude binnenstad, ook hier weer veel wandelende mensen.
Dan weer richting rivier om nog een stuk omhoog te fietsen langs het water. Via een brug waar de fietsers een apart gedeelte onder de rijweg hebben weer naar de andere kant, oa langs de Beck’s brouwerijen weer naar de CP terug. Bremen is een fietsstad, ik lees in een folder dat het nr 3 op de lijst van Europese fietssteden is en dat is duidelijk te zien.

Achter in de middag lopen we naar de stad om ergens wat te eten. Wat een verschil met gister, echt weekend drukte. Het is even zoeken naar een rustig plekje maar tegenover het mooie gebouw van de Stadswaage vinden we een Aziatisch restaurant met een leuke kaart. Het is niet koud we kunnen lekker nog buiten zitten, heerlijk rustig en lekker gegeten.
Morgen weer een stukje verder,
Groetjes Ina en Marinus


Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

En…. wat was jouw (jullie) wens?? Wij zijn absoluut niet bijgelovig, maar dergelijke sprookjes zijn wel leuk voor de fantasie 😏. ‘Bekaf’, dat snappen we! Maar toch ook dankbaar dat je dergelijke afstanden weer doet?! Chapeau! Weer eens een heel andere bestemming, maar zeker de moeite waard. Blijf genieten en relax op tijd.

Peter&Charlotte 2021-09-25 19:03:19

Leuk om de Bremer stadsmuziekanten eens tegen te komen in Bremen 🙃 Ik ken het sprookje 🥰. Mooi weer en weekend, tja dan willen de mensen erop uit. Veel plezier!!

FritsEllen 2021-09-25 19:18:59

Wat veel foto's van deze drukke fietsstad. Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt naar het Meisner Glockenspiel met de Porselein klokken! et is lang geleden dat ik in Bremen was, een heuse Hansen stad. Ik heb het nooit zo druk gezien. Erg mooi je foto van het Roseliushuis. Dank je wel en voor jullie vooral veel plezier toegewenst!!

Peter Kee 2021-09-26 00:54:53

Hopelijk weer een beetje bijgekomen van de drukte. Rustig ‘an hoor. Veel plaatjes! Leuk maar wat een druk hier en daar, da’s wennen (of liever niet😉). Je tikt ook nog een herinnering van mijn werkverleden aan, heb gewerkt bij Het Koggeschip (drukkerij in Asd). 👋🏼👋🏼👋🏼

Luisa 2021-09-26 14:00:52

Wat is het toch een leuke stad, vooral omdat de fiets er ook goed te gebruiken is. Lekker veel foto's.

Mike 2021-09-27 09:36:00
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.