Rondreis over het eiland.

Kaapverdië, Mindelo

Zaterdag morgen werd de auto gebracht een “brand new car”, een Renault. We hadden een goedkopere besteld, simpeler, het zal allemaal wel. We worden afgehaald hier en naar de ferry gebracht. Dit willen we helemaal niet en volgens de man van de verhuur ook niet nodig om de auto om te ruilen. We wachten het af ze hebben nog even de tijd om een en ander weer terug te draaien, pfffffff.

We gaan een eiland rondrit maken, de enigste die er is en die gaat van Mindelo naar het oosten, dan een stukje langs de oostkust en via het midden van het eiland weer terug.We rijden eerst naar de baai van Salamansa en klein dorpje waar je kunt kitesurfen. Als we het dorp door rijden zien we veel mensen bij een plein water halen. Waterleiding is er niet in de huizen dus alles moet met jerrycans gehaald worden.Dan rijden we naar Baia das Gatas, een klein vissers dorp.

Nu komt er een mooi stuk kust met stranden. Op een aantal plekken zijn parkeerplaatsen met mooi uitzicht en met picknick banken. Volgende plaats is Calhau. We treffen het er zijn diverse mannen vis aan het schoon maken. Leuk om even te kijken hoe dit gaat met een stuk steen worden de graten er uit geslagen en daarna komt er een mes aan te pas.

We zien hier typische ronde (vissers?) huisjes staan met een rond puntdak, het doet ons een beetje aan de Trulli’s van Puglia denken.
Er is er een open, je kunt via een buitentrap het dak op en rond de punt lopen. Beneden is een open gedeelte rond het woongedeelte met uitzicht via het open metselwerk, ongetwijfeld goed isolerend voor hitte en kou.

Dan gaan we weer het binnenland in en rijden door een groen dal R.Chao do Madeiral, R staat voor Rio een rivier denk ik. Water zien we niet maar er staan overal windmolens bij waterputten en heel veel groentetuinen.En overal palmen. Heerlijk om zo rond te rijden in ons eigen tempo, te stoppen wanneer we willen.

Afstanden zijn het niet dus we zijn rond 3 uur al weer terug, even pauze. Daarna weer de stad in, kijken hier en daar wat, doen een boodschapje en kijken even naar de openingstijden van wat bezienswaardigheden. ‘S Avonds eten bij La Pergola, een gezellige overdekte tuin waar 2 muzikanten spelen.
We vinden het een prettige stad, leuke sfeer, de meeste toeristen zien we hier, maar natuurlijk geen massatoerisme,

Zondag eerst ‘s morgen naar het museum van Afrikaanse kunst in het Presidentiele paleis, met ook een afdeling van de zangeres Cesária Evora. Prachtige voorwerpen vanuit Afrika, nu in bezit van de staat maar door een particulier in 30 jaar verzamelt. Maskers, houten beelden, prachtige houten deuren. Carnavals kostuums van koning en koningin carnaval, muziek instrumenten en natuurlijk schilderijen.en een gedeelte over het leven van Cesária Évora, geboren in Mindelo. Ze stond bekend als de diva op blote voeten. Een aanrader om hier even een uur door te brengen, wat een prachtige tentoonstelling.

Dan rijden we richting westen, aan de andere kant van de baai ligt Lazareto. Vervolgens langs het vliegveld en stukje verder kom je bij het vissersdorp Sao Pedro. We maken een kleine wandeling door het dorp. Hier kun je met een bootje naar de schildpadden kijken, maar ook vlak bij al snorkelend zijn ze te zien.

We eten wat bij bistro Sto André aan de andere kant van de baai, Het is er gezellig druk en er speelt een bandje. Gisteravond hadden we ook al live muziek bij het eten, San Vicente is het muziek eiland van Kaapverdië.

Dan gaan we opzoek naar Casa Tambor en Residencia Palmera van de Hollanders die hier een bestaan opbouwden. Via een lange stoffige weg vinden we het eindelijk(via Google Maps). Alles gesloten einde verhaal denk ik.
Dat was het weer voor vandaag, de stad is minder gezellig op zondag, de ambulante verkopers hebben allemaal een rustdag.
Groetjes Ina en Marinus.


Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Hoi, Jullie zijn in heel andere sfeer, zal wel ff wennen zijn. Maar leuk toch om een beetje te pionieren? Als ook de ambulante verkopers een rustdag nemen, zou ik dat voorbeeld maar navolgen....In NL is het weer troosteloos! Veel nattigheid. Zag op Polarsteps van camperaars bij Malaga 20! graden. Wat doe ik hier nog?? Waardeer jullie reislust!!! Groet, Peter

Peter 2019-12-22 20:34:50

Mooie foto’s Ina! Leuke foto’s van al dat wasgoed aan de lijn😁 En de kapsalon, geweldig om te zien👍🏼 Veel plezier!

Simone 2019-12-22 21:18:56

Echt, is het einde oefening? Wat zonde. Zoveel geïnvesteerd. Maar goed, die uit Beverwijk, krijgen nog een kindje las ik. Zij hebben nog wel iets neer gezet daar.... Die Bart en.... Senna. Mooie foto's. Groetjes Karin.

Karin 2019-12-23 00:16:03

Dag Ina en Marinus, leuk jullie verslagen te lezen. Weten jullie ook wat wij Hollanders daar in het verleden deden op het eiland? Het ziet er tamelijk winderig en kaal uit, op de palmbomen na. Had het met handel te maken of minerale grondstoffen of zo. Is het een vulkanisch eiland? De eiland bewoners brengen in ieder geval nog kleur aan het geheel. Nog veel reisplezier.

marrian 2019-12-23 09:47:33

Wat een leuke reisimpressie heb je gemaakt Ina, verluchtigd met mooie foto's . Het is mooi om de puurheid, ruigheid en schoonheid te zien van het eiland en de bevolking. De Herenkapsalon deed mij erg denken aan de salon waar ik vroeger mijn haren liet knippen aan de Rozengracht bijna hoek Prinsenkracht, in Amsterdam. Die stoelen...echte fauteuilles waarin je achterover kon zakken. Je hebt je nog niet aan een knipbeurt gewaagd Marinus? Je foto's laten veel zien over hoe men daar leeft Ina. Mooi ook de eenvoudige vissersbootjes op het toch wat ruige strand. Ik zie veel gelijkenis met hoe wij in de zeventiger jaren sommige stranden van Sardinië aantroffen. Een behoorlijk contrast vormt toch wel de 'tentoonstelling' in het museum dat jullie bezocht hebben. Geniet van deze reis en ik zie al weer uit naar jullie nieuwe, toekomstige belevenissen.

Peter 2019-12-23 14:03:03

Heerlijk om te zien. Natuurlijk niet zo mooi als Ellada 😉 maar ligt 'minder gevoelig.' 💋

Louise 2019-12-23 17:27:32
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.