De Etna ???

Italië, Camping rinaura

Zondagavond om 10 uur hoorde ik van onze oudste zoon dat het vliegverkeer bij Catania was stilgelegd ivm uitbarsting van de Etna. Hij zei nog jullie zitten eerste rang, om alles te zien, maar door de zware bewolking hebben we er niets van gezien. Wel meteen de beelden op internet bekeken en vooral de plaats Adrano had een behoorlijke laag over zich heen gekregen. Dit plaatsje ligt op de westkant van de zgn Etna route.

Wij hebben dit in 2013 ook meegemaakt en stonden in Randazzo (aan noordkant)tijdens overnachting en zagen het vuur uit de Etna komen. Maar het leven ging gewoon door en niemand leek zich er wat van aan te trekken. Wij vonden het natuurlijk heel bijzonder. De volgende dag hebben wij de oost route gereden en kwamen door plaatsjes waar men de as bijeen stond te vegen in hoopjes zoals wij ‘s winters de sneeuw wegvegen.

Toen was er helder weer en zijn wij met de kabelbaan omhoog gegaan en daarna met 4wheel drive met gids omhoog. De excursie kan dan niet naar de krater maar wel naar waar de lava naar beneden stroomde tussen de sneeuw door, overal zag het zwart. Een heel bijzondere ervaring. Een en ander is te lezen op de site opstapmetdecamper.nl typ maar even bij zoeken De Etna in dan komt het verslag er meteen uit.

Ik wil hiermee maar zeggen dat alles hier gewoon door gaat en wij op de snelweg rond Catania geen Etna gezien hebben ivm de bewolking. Het is nl wel een berg van ruim 3300 m hoog, dus niet even een topje in het landschap maar een flink groot gebied.

Jongste zoon belde maandagavond ook al, las rond Catania gereden en dacht ook hoe zou het zijn. Hier een daar zien we kleine dingen die op vervuiling van de aswolk betrekking hebben. Hier in Brucoli zagen we een witte auto waar veel zwarte stof op lag. Hier en daar zie je mensen wat schoon spuiten en ook op straat zie je soms wat zwart gruis liggen maar niet in die grote van wat op de internet foto’s stond.

Dat gruis, dat we dus in 2013 zelf hebben gezien in dorpjes op de oostroute en dat 1 a 2 cm dik op straat lag, als je dat oppakt geeft totaal niet zwart af.

Ik lees op mijn eigen site dat we destijds hier in Brucoli in de verte de Etna zagen, nu dus helemaal niet. Vanavond zagen we wel bij de zonsondergang dat er wel een donkere wolk op die plek hing. Dat is dus echt alles wat we er van gezien hebben.
Ach ja het is maar hoe het gebracht wordt, wij hebben nergens last van gehad en hebben meer “hinder” gehad van 2 x het Sahara zand, je spoelt het ook niet zomaar weg het kleeft ook nog eens.

23-5 ik heb vanmorgen geprobeerd een foto van de Etna te maken die je vaag in de verte zag, helaas dus geen heldere lucht. Na een uur om half 9 was het al minder duidelijk geworden, door sluier/bewolking.

Inmiddels staan we op een camping even ten zuiden van Siracusa met een geweldig uitzicht, ruimte en heel rustig. De weg naar de oude stad was heel erg druk, geen idee wat we hier gaan doen als het zo druk is.
Groetjes Ina en Marinus













Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Gelukkig schijnt op deze foto’s weer de zon!En de plek waar jullie staan is mooi.Ja het weer laat jullie wel wat in de steek,het kan deze tijd zo mooi zijn!En dan de Etna,mooi dat jullie er weinig van meegekregen hebben en dat terwijl je zo dicht bij het “”vuur”zat.Syracuse…ja daar hebben wij een bijzondere herinnering aan,zal er verder maar het zwijgen toe doen,zo fraai is het niet! Groet en goede reis verder!

Marianne 2023-05-23 12:18:03

Louise 2023-05-23 12:29:44

Gelukkig geen echte overlast lees ik. Een klusje voor Marinus als de camper een beetje vuil is 😂. Hier geen lava, maar veel zon. Twijfelen tussen verkassen naar Nydri of Kathysma. Fijne reis verder.

Peter 2023-05-23 13:43:31

Zo zie je maar dat het nieuws soms op een andere manier wordt gebracht, dat de meest heftige beelden worden uitgezonden en het in werkelijkheid soms ook best nog meevalt. Zelf heb ik het in Griekenland gehad. In Nederland werd gesproken over een hittegolf die Griekenland teisterde, mensen werden in ziekenhuizen opgenomen met uitdrogingsverschijnselen dus ik kreeg meteen van het thuisfront allerlei goedbedoelde adviezen. Ja, het was warm maar een hittegolf? Ach, fijn dat jullie gewoon jullie reis kunnen maken en niet gehinderd worden. Ga lekker genieten.

Kees Koele 2023-05-25 08:43:09

Hi Marinus & Ina, Tsja de jongste uitbarsting van de Etna.... Gelukkig hebben jullie er door de heersende windrichting niet veel van meegekregen. Jullie maken dit statistisch eens per tien jaar mee, dus moet kunnen. Ik heb nog even gegoocheld en op internet was er ook niet veel bijzonders van waar te nemen, afgezien van een man die wat as van zijn voorruit stond te wassen. Eerlijk is eerlijk, het had ook anders kunnen aflopen in Catania en andere omliggende dorpen. Hoop dat jullie zolangzamerhand wat mooier weer mogen aantreffen. Groet van P&W

Peter K. 2023-05-25 14:17:08
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.