Zadar

Kroatië, Zadar

10-9 Vanmorgen de camper op een P geparkeerd niet ver van het centrum, een betaalde P waar je ook mag overnachten en het volgens de reviews erg rustig was.

Zadar heeft door de eeuwen heen 7 bezetters gehad met als laatste de Italianen. In het Verdrag van Rapallo werd bepaald dat de stad, samen met enkele eilanden aan Italië zou worden toegekend. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de stad werd gebombardeerd, vluchtten de Italiaanse inwoners naar Italië en in 1947 werd Zadar toegevoegd aan de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië.

Na Kroatië’s onafhankelijkheids verklaring werd de stad 72 x gebombardeerde door de Serviërs dit stopte in 1995 en toen kon de wederopbouw van de stad beginnen.

In de jaren 90 waren we in Istrie en hebben de vluchtelingen op campings daar gezien en zagen op televisie beelden van de spanningen tussen de diverse bevolkingsgroepen.

We lopen naar het centrum en bekijken de diverse bezienswaardigheden. Het centrum doet niet echt oud aan ivm dat het grootste gedeelte plat gebombardeerd is. Naast de oude gebouwen zie je dus veel de typische troosteloze oostblok gebouwen. De winkelstraat loopt van de oude stadspoort naar het eind van het schiereiland. Hier is het zgn waterorgel maar veel hoor je nu niet want er staat nauwelijks wind en dus ook geen golven waardoor er geluid komt.

Ivm de warmte niks bezocht en ook niet in de toren geweest voor het uitzicht 😮‍💨

Naar aanleiding van de tip van Peter, hier en daar gekeken of we een speenvarken aan het spit bij een restaurant zagen. Helaas het werden dus gefrituurde sardientjes tussen de middag.
Tijdens het eten kregen we bericht dat onze Oostenrijkse campervrienden op een camping aan het Crkvine meer stonden.

Aangezien we nog geen duidelijke planning voor de komende dagen hadden leek het ons wel een goede plek, beter dan de P in de stad.
We staan nu op camping Vransko, aan het Vransko meer, dit is een binnenmeer bij de kustplaats Pakostane, niet vooraan maar wel met uitzicht op het meer en zeer ruime plekken.
Groeten Ina en Marinus.

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Feest van herkenning. Ook zó genoten van het waterorgel. Mooie reis, wij zijn in Frankrijk en reizen tegelijkertijd met jullie mee. Dank

Wilma 2023-09-11 11:34:24

Mooie fotoos en leuk verslag. Groet uit hete Zaandam👋

Margot 2023-09-11 11:56:05

Hoi, bekend terrein. Door jou interessanter gemaakt met de (gewelddadige) geschiedenis uit de 20e/21e eeuw. Zo veel mensen die door de nutteloze oorlogen ontheemd werden en ook nu nog zijn! Een boeiende reis verder met mooie ervaringen. Groet uit omgeving Pau - Peter

Peter 2023-09-11 13:44:41

✔️🙋‍♀️

Louiza 2023-09-11 17:22:47

Wat kent onze wereld toch een hoop mooie plekjes hè? Maar een stad die toch zo geraakt is door de verschillende oorlogen en weer opnieuw is opgebouwd ziet er toch anders uit. De foto's geven het wel goed weer. Als ik de straten en pleinen zie zou dit niet een stad zijn die ik voor vakantie zou uitkiezen. Maar als je op vakantie bent moet je het gewoon zelf gezien hebben. Jullie hebben al een mooie tocht gemaakt. Geniet lekker en veel plezier.

Kees Koele 2023-09-11 21:19:41

Hallo Marinus & Ina. Wat mooi die goed bewaard gebleven Oude toegangspoort van Zadar. Verbazingwekkend dat er maar liefst 5 waterputten staan op het plein nabij de Commandeurs toren. Ook leuk vind ik de marktstalletjes bij de Donatius kerk. Zo te zien hebben jullie daar prachtig weer en het lijkt ook niet zo heel druk. Jammer dat jullie het geluid van het waterorgel niet hebben kunnen horen. Toch wel heel apart om daar aan het Vranskomeer vrienden te kunnen ontmoeten. Heb daar samen een goeie tijd !! Groet van Peter & Wilna.

Peter Kee 2023-09-13 17:23:37
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.