Lübeck

Duitsland, Lubeck

We staan op camping Schönböcken in een buitenwijk van Lübeck, het is maar 4 km van het centrum maar we nemen toch de bus, het weer is wat onbestendig, en er is veel wind.

Lübeck, aan de rivier de Trave, ook weer een Hanzestad, was ooit een van de grootste en machtigste steden in Duitsland. Het was in de 15e eeuw een bijzonder rijke stad, en daar wilde iedereen wel een graantje van meepikken. De stad had daar niet zo’n zin in en zette meteen vier flinke stadspoorten om zijn centrum. De Holstentor dateert van 1478 en is een van deze poorten.
Er zijn nu nog maar 2 stadspoorten over de Holstentor en de Burgtor.

We stappen uit bij de Holstentor, het kenmerk van de stad en meteen daarachter aan de Trave liggen de mooie oude zoutpakhuizen, de Salzspeiger uit de 16-18 eeuw. Daarna lopen we langs de Trave richting de Dom, ook bij deze Romaanse kerk, net als in Ratzeburg een grote leeuw. Heinrich des Löwen gaf opdracht en financierde de 4 Domkerken in de Noord Elbe bisdommen.

Deze kerk is groter en imposanter dan die van Ratzeburg maar heeft bv ook weer een Triompfkruis, iets groter echter. En daarachter een indrukwekkende klok uit 1628 die om het kwartier slaat. En aan de zijkant zijn een aantal grafkapellen, verder heel veel andere kunstschatten.

We kijken bij het Heiligen-Geist-Hospital een van de oudste ziekenhuizen in Europa met veel zeer kleine kamertjes. Je komt binnen bij de de mooie kerkruimte ervoor. Helaas is hier een tentoonstelling met verlichting zodat het onmogelijk is een mooie foto van de ruimte te maken, erg jammer.

We lopen wat kriskras door de stad en gaan ook wat kleine hofjes in waar Lübeck ook om bekend staat, overal zeer kleurige huizen.
Bij de Markt is de Marienkirche, bekend om zijn beeld van het duiveltje naast de kerk.

Toen de kerk gebouwd werd kwam de duivel langs en vroeg wat er gebouwd werd. Een herberg, zeiden de Lübeckers, om hem niet kwaad te maken. Dat leek hem wel wat, want daar wordt gedronken en gefeest. Toen het gebouw een kerk bleek, was hij natuurlijk woedend. Hij wilde een grote steen naar de kerk gooien zodat hij zou instorten.
Niet doen, riepen de Lübeckers, we willen náást de kerk nog een herberg bouwen! De duivel liet de steen vallen, dicht tegen de kerk aan, en ging op de steen zitten. Daar zit hij nog steeds…

Op de Markt staat het bijzondere Rathaus, Er is zo’n 100 jaar over gedaan om het Rathaus te bouwen, waardoor je verschillende stijlen terugvindt in het gebouw, bijzonder is het Rathausbalkon. Onder de Arcaden beneden zit het beroemde Café Niederegger, we konden hier nog lekker even in het zonnetje een koffie drinken. Nee niks bij genomen Niederegger is de plek om marsepein te kopen, aan de overkant een mega grote winkel waar ik een paar bescheiden doosjes gekocht heb. De Lübeckers hebben nl het marsepein uitgevonden!
Met de bus van half 5 weer terug naar de camping, van 12 tot half 5 is net te doen voor mij, als we net in de camper zitten begint het te regenen.

Vanmorgen weer met de bus naar de stad, we vinden het wel erg gemakkelijk, instappen voor de camping en uitstappen in het centrum.
Meteen even een foto gemaakt op de Markt gister stond het vol met marktkraampjes even niet het juiste moment. Daarna lopen we naar de St.Petri kerk hier vlakbij, men is binnen aan het restaureren maar je kunt hier met een lift naar boven in de toren. Het is goed weer dus het uitzicht is mooi, hier kun je ook van boven af de aparte bouwconstructie van het Rathaus zien.

Nu maken we een wandeling langs de Trave de andere kant op naar het noorden waar de Burgtor is. We komen langs het Marsepeinpakhuis toch weer wat gekocht kon de verleiding niet weerstaan. Af en toe nog een klein kasseien straatje in, je weet maar nooit wat je tegen komt. Bij de Burgtor waren ook weer wat bouwactiviteiten net zoals op andere mooie plekken wat voor een foto nooit zo leuk is.

Daarna weer richting centrum en nu naar de St.Jacobi kerk, we hadden hem gisteren overgeslagen maar ook weer een apart interieur met nl 2 orgels. Zeer bijzonder en we hadden hem bijna overgeslagen. Je kunt niet alles bekijken en het is dan keuzes maken. De bouw van het grote orgel begon in 1464, waarna er later een en ander aan veranderd is, maar wat een bijzonder orgel met 62 Registers. In 1630 kwamen er beschilderingen aan de voorkant en is er ook een zeer bijzondere wenteltrap aan toegevoegd.

We eten ergens wat en kunnen met de bus van 2 uur weer terug, prima dag met weer goed weer. We hebben nu 4 nachten op rij met regenbuien gehad maar overdag is het steeds, op af en toe een paar druppels na, droog geweest.
Groetjes Ina en Marinus


Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Alweer genieten en wegdromen in herinneringen. Wij hebben urenlang door mooi Lübeck gewandeld. Wij hadden toen mooi weer. Dank & Groet!

Fred & Els 2021-10-01 17:31:05

Lübeck is een prachtige stad. Geniet er maar van.

FritsEllen 2021-10-01 17:55:15

Deze stad stond op jullie te bezoeken lijstje. Zo te lezen is deze stad jullie, net als wij, goed bevallen.

Mike 2021-10-02 11:35:57

Wij vonden het ook een erg mooie stad. En wij hadden precies hetzelfde weer 😀 Helaas zijn we niet op de kerktoren geweest. Mooie foto van het holsten tor. Ik geloof dat er 7 kerken in de stad staan. Ook de rondgang in het holsten tor is een bezoek waard. Je kunt er ook heel aardige stadswandelingen met veel geschiedkundige tekst en uitleg boeken. Hebben jullie ook al het persipan ontdekt? Dat is geloof ik de goedkopere variant van het marzipan maar net zo lekker 😀

Michiel en Sandra 2021-10-02 14:23:58

Genieten van jullie reis en natuurlijk de geschiedenis die je ons mee geeft! En de foto’s…………… in een woord geweldig! Nog een mooie reis verder, blijven jullie volgen. Pieter en Berta Smilda nu nog vanuit Italië 🇮🇹 straks vanuit Groningen

Berta Smilda 2021-10-02 15:56:12

Hi Marinus & Ina, Best een bijzondere stad Lübeck door zijn imposante geschiedenis en mooi vormgegeven gebouwen, zoutpakhuizen en de stadspoorten. Zelf heb ik de stad gezien rond mijn twintigste en heb ook op het grote indrukwekkende orgel van de St. Jacobi kirche gestaan waarvan de bouw in 1464 is aangevangen. In mijn ogen een staaltje van vakmanschap van de orgelbouwers die dit alles konden klaren in die tijd zonder machines. Het orgel, de windvoorziening de mechanische verbindingen en de orgelpijpen, het ziet er ook nu een halve eeuw later nog voortreffelijk uit. Wat had ik graag het oude ziekenhuis gezien aan de binnenzijde, maar dat was destijds niet zomaar toegankelijk. Ik hoop dat jullie niet al te veel Marsepein hebben gegeten. Dank voor je verhaal, je foto's, in het bijzonder de foto's van beide orgels. Wij wensen jullie nog veel en 'droog' reisplezier toe. Groet van P&W.

Peter Kee 2021-10-03 03:24:00
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.