Moni Gerasimos

Griekenland, Lixouri

Agios Gerasomos(1509-1579) is de patroonheilige van het eiland Kefalonia. Hij stichtte hier een klooster en stelde zich als doel het lokale onderwijs te verbeteren en dat van de nonnen in het bijzonder. Toen zijn graf jaren na zijn dood werd geopend om de beenderen in een ossuarium bij te zetten, bleek zijn lichaam als door een wonder niet vergaan. Diverse wonderen worden ook aan hem toegeschreven. De mummie van de heilige ligt nu in de kloosterkerk in een zilveren sarcofaag die door de nonnen regelmatig geopend wordt voor de bezoekers.

Het is een groot kloostercomplex met een gastenverblijf waar groepen bezoekers kunnen overnachten. Op het terrein staat ook de grote kathedraal een mooi beschilderde kerk. Maar helaas met een witte stenen iconostase, grote kroonluchters met foto’s er in verwerkt.
Er vind denk ik straks een doop plaats want er liggen diverse baby/kinderspullen klaar en het licht van de grote kroonluchter gaat ook aan.

Na de lunch en siësta rijden we naar Oud Valsamata op de berghelling hier vlak bij,het is een verlaten ruïnedorp. Het is even zoeken want het is niet een bezienswaardigheid die aan staat maar ik had op internet foto’s gezien en zei laten we er eens heen rijden. Zoeken natuurlijk maar met Google Maps komen we er uit. Een smal weggetje natuurlijk, punt is kunnen we er parkeren en vooral draaien. Gelukkig dat lukt en vooral prettig dat je geen tegenliggers hebt.

De vallei hier is het centrum van de Robola wijn, bij het klooster hadden we een folder gekregen van het concern hier 400 m vandaan. Zou de hele dag open zijn, wij rijden er om 5 uur naar toe dicht. Dan rijden we nog wat rond in de vallei op zoek naar de vele waterputten. In “het boekje” staat een luchtfoto met zeker 30 putten op kleine afstand van elkaar. Niet te vinden, ik dacht vraag het bij de Robolo fabriek maar dat ging dus niet door. Dit gebied ligt tegen de westelijke flank van het Anios aan en fungeert als waterbassin voor het naar beneden stromende bergwater, vandaar de vele waterputten. Jammer niet gevonden.

Terug naar de plek bij het klooster, prima overnachtingsplek, veel schaduw en we zitten hier op 400 m hoogte dus dat scheelt denk ik wel een graad of 2. Het is een kruispunt van een aantal wegen in de vallei dus er is steeds iets te zien. Auto’s toeteren als groet naar elkaar en we zien trimmers/wandelaars. Net tegen 8 uur, we zitten nog net niet te eten komt er een herder, met auto, met een kudden geiten voorbij.
Vanavond taverna Ina, couscous met courgette stoof in verse sinaasappelsap met oa korianderpoeder en verse munt, gisteren bij de AB in Lixouri gevonden.

Zondagmorgen gewekt door de dienst die in de kathedraal begonnen was. Er staat buiten denk ik een luidspreker, het begon heel zachtjes maar werd toch steeds luider. Nou ja toch wat uitgeslapen nog nooit zo laat opgestaan ook omdat we in de schaduw stonden, vannacht vond ik het zelfs fris!

Over de bergen naar de oostkust naar Sami, eerst rijden we naar Anti Samos tegen beter weten in eigenlijk en inderdaad, fout.Het is een mooie baai natuurlijk nu “ georganiseerd”. Dit strand , Anti Samos beach, is erg bekend door de film De mandoline van kapitein Corelli, naar het gelijknamige boek van Louis de Bernieres. De film, met Nicolas Cage en Penelope Cruz in de hoofdrollen, is hier in Sami opgenomen in 2000. Sami stond toen op zijn kop.

Dus het wordt de camping Karavomilos Beach tussen Sami en Karavomilos in.
Het weer is aan het veranderen, veel bewolking en er is wat regen voorspelt. Vandaar dat we niet de berg opgereden zijn naar de resten van de acropolis boven Sami en het klooster dat daar ook ligt waar we in 2011 met de scooter waren.

De camping is vooraan helemaal bezet, kleine plekken, veel gedeeltes voor kleine tentjes. Wij gaan halverwege staan waar we de ruimte hebben en niet in en op elkaar staan. Er is een klein zwembad, altijd prettig, we houden hier maar even pauze.
Groetjes Ina en Marinus
Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Hoi Ina en Marinus Wat een mooie kerk hebben jullie gezien . We hebben echt naar de foto's gekeken. Ook het klooster is heel bijzonder. Hier is de maas op het hoogtepunt zeggen ze dus de mensen gaan ook weer naar huis. Hoop dat dit goed is. Groetjes van ons Cor en Myrna

Cor en Myrna 2021-07-18 21:56:25

PRACHTIG PRACHTIG PRACHTIG WAT MOOIE FOTO’s

Berta Smilda 2021-07-18 22:18:07

Hi Ina & Marinus. Deze streek heeft ons toch via jouw oog en de camera, weer mooie dingen en taferelen laten zien. De zilveren sarcofaag en de geschiedenis die daaraan vast zit, de kudde geiten, een prachtig beschilderde Kloosterkerk en twee hele verschillend geconstrueerde losstaande klokken torens. Het verlaten ruïnedorp was ook zeker de moeite waard dame en heer. We hopen voor jullie dat het mooie weer nog even zal aanhouden tijdens de voortzetting van jullie mooie reis. Toch bijzonder al die waterputten, waar je levensvocht uit kunt putten. Heb het goed en val niet over oneffenheden Ina !! Groetjes van P &W.

Peter & Wilna. 2021-07-18 22:52:22
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.