Arras

Frankrijk, Arras

Als we op de CP van Arras aankomen is er net nog 1 plek vrij, ook nog eens "de beste" omdat we tegen niemand aankijken als we de deur open hebben. We hadden het al op campercontact gelezen 7 a 8 zeer kleine smalle plekken. De keus was of een camping op 6 of 12 km van de stad of deze CP vlak bij het centrum. We proberen de laatste optie, na de lunch en siësta lopen we het centrum in.

Er zijn 2 mooie pleinen het Grand Place en Place des Heros. Op het grote plein worden altijd festiviteiten georganiseerd. Er is nu kermis, jammer geen mooie foto's dus. Het ziet er allemaal een beetje verwaarloosd en vuil uit. Waarschijnlijk door de mijnindustrie die hier ooit was. Vlak bij is het Place des Heros met het mooi stadhuis met belfort. Beide pleinen hebben de portieken. We halen bij de VVV in het oude stadhuis wat informatie zodat we morgen kunnen kijken wat we nog gaan doen.

Daarna lopen we nog naar de kerk St.Jean-Baptiste vlak bij het Place de Heros. Nou niet echt een aanrader, je kunt het overslaan. Het heeft wel een paar mooie oude gebrandschilderde ramen. En we gaan nog even naar de Cathedraal de Notre Dame bij de Abdij St.Vaast. Wij gaan weer terug en hebben nu de "luxe" van even een paar stoeltjes op het kleine grasveldje naast ons. Het is behoorlijk afgekoeld en er staat wat wind, heerlijk.

De volgende morgen gaan we naar de Wellington tunnels, gedenkplaats van de slag bij Arras(Atrecht) tijdens de 1ste WO, wat de grootste verrassings aanval van de oorlog was op 9 april 1917 om half 6 's morgens. Hier deden oa Australische,Nieuw Zeelandse, Schotse en Engelse troepen aan mee. Arras(Atrecht) lag met Verdun in de frontlinie.
Je kunt slechts met 17 personen naar beneden de tunnels in, helaas was de 1ste rondleiding al vol, dan maar voor de 2e om half 12.

Het was een geheime militaire stad 20 m onder de grond van 20.000 soldaten. Er was hier al een groot gangenstelsel,dit netwerk is door Nieuw Zeelandse tunnelbouwers met elkaar verbonden om dichter bij de Duitse frontlijn te komen. Sinds de Middeleeuwen was er in Arras al mijnbouw in de kalkzandsteen groeves.

Beneden kun je zien hoe de soldaten hier 8 dagen woonden voordat de aanval begon. Je loopt een route waar diverse presentaties van foto's en authentieke filmbeelden getoond worden. Algemene teksten hoor je via oortje in het Nederlands, de gids geeft uitleg in Frans en Engels. Na afloop is er nog een korte film, al met al mooi gepresenteerd. De stad Arras heeft heel erg geleden gedurende de 1st WO maar alles is weer opgebouwd.

Na de middag gaan we naar camping La Paille Haute op 16 km van Arras, een goede beslissing dus om vanaf de CP stad en tunnels te bezoeken. Het is hier niet echt een fietsgebied maar vrijdag en zaterdag ochtend gaan we toch fietsen. Eerst naar het riviertje de Scarpe waar zelfs een fietspad langs loopt. Het is vreselijk rustig je komt nauwelijks mensen tegen. Terug gaan we door de heuvels, je hebt hier ook weer op diverse plekken oorlogsbegraafplaatsen. Keurig onderhouden, kastje met boek met namen erbij en een bezoekersboek.

Zaterdag fietsen we een gedeelte van de fietsroute Entre Scarpe et Sensée. Heuveltje op en af en door dorpjes vaak kleine rustige weggetjes. Er staan borden van de fietsroute maar komen toch 2 x een punt tegen van geen bord. Gelukkig heeft Marinus de route op zijn telefoon met Maps. In eens zijn we weer in Boiry-Notre-Dame, blijkt de route hier langs te gaan dit hadden we niet gezien. We hebben 3/4 van de route gereden en vinden het genoeg, spectaculair is het niet, beetje saai. Gister langs de rivier vonden we leuker fietsen. Morgen gaan we weer verder, groetjes Ina en Marinus.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

In verband met onze eigen vakantie, heb ik dit verslag pas achteraf gelezen. Wat een gigantisch plein de plas des Heros.Ook prachtig de gevels van de huizen aan het plein en de prachtige gebrandschilderde ramen van de St Jean Baptiste. het is wel even wennen de witte en bruine koeien die daar liggen te herkauwen. Het ziet er vredig uit, dat dan wel !! Dank jullie wel voor verhaal en foto's

Peter K. 2019-09-29 15:28:15
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.