Dag 18- Godeneiland

Indonesië, Sanur

"Al het aangespoelde plastic in Bali is maar een heel klein deel van al het Indonesische zwerf- en drijfplastic. Per jaar komt er zo'n 1,3 miljard kilo Indonesisch plastic in de oceaan terecht. Daarmee is het land na China de grootste plasticvervuiler ter wereld.(Bron: NOS)
*
Goden eiland Bali slibt dicht en vervuild.
Een proces wat al jaren gaande is, en steeds weer een onderwerp van gesprek is, niet alleen bij bestuurders, maar ook onder toeristen.
Mensen die hier al jaren wonen zien de volgende oorzaken:
  • de lokale mens die de rotzooi willekeurig ergens dumpt; er is wel een betaalde huisvuil ophaaldienst, maar die kunnen de meeste mensen niet betalen.
  • de enorme hoosbuien die er voor zorgen dat veel neergekwakt (huis)vuil wegspoelt; dat vuil concentreert zich vervolgens in lager gelegen gebieden.
  • het slecht werkende riolerings systeem waardoor verstoppingen aan de orde van de dag zijn.
  • het ongebreideld streven naar het binnenhalen van zoveel mogelijk toeristen
  • de toerist die per dag 2 kg afval veroorzaakt.
  • drie stilliggende vuilverbrandingsovens; er wordt gezegd, wanneer er één werkt, vallen overvliegende vogels ter plekke dood neer.
  • de zeer gebrekkige infrastructuur waardoor wegen dagelijks dichtslibben, met alle luchtverontreiniging van dien.
  • het trots weigeren van aangeboden hulp uit andere landen die de expertise om enkele van de genoemde problemen op te lossen, wél hebben.
  • de corruptie waardoor gelden niet altijd goed terecht komen.

Poeh, ik vind dit alles wel schrikken. Hoe ziet de nabije toekomst er hier dan uit? Er wordt hard gewerkt aan het binnenhalen van miljoenen extra toeristen, maar hoe die hun weg hier moeten gaan vinden en hoeveel extra vervuiling dit gaat veroorzaken, is vooralsnog erg onduidelijk.
Locale mensen vinden dit erg zorgelijk en zien hun toekomst hier niet erg rooskleurig in.
Ik lees een artikel dat locale bestuurders op zoek zijn naar een journalist die de vervuiling heeft gedocumenteerd én op Instagram heeft gezet. Een gevaarlijke actie, want strafbaar. Er is blijkbaar een lokale wet welke je verbiedt je op social media negatief uit te laten over de situatie op Bali.

Bali, goden eiland, tropisch paradijs. Zo staat het overal omschreven, maar zo langszamerhand zijn er wel de nodige kanttekeningen te plaatsen. Bestuurders gaan veel teveel én veel te snel voor het grote geld.
Bali, wordt het dan toch Balidorm?
Balinezen zijn erg (bij-)gelovig en de vraag komt op of hun goden wel zo blij zullen zijn met deze ontwikkelingen. Komen hun goden in opstand? De tijd zal het leren.

Het bovenstaande klinkt behoorlijk negatief, maar wel realiteit.
Wat wel overeind blijft, is de enorme gastvrijheid en vriendelijkheid van de Balinees. Bovendien is de sfeer in het deel van Sanur waar wij onze bivak hebben opgeslagen, nog steeds héél aantrekkelijk, nog wel!
*
Het weer: heerlijk strandweer, 31 grC, droog.
Gegeten bij Luhtu's

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Dat is echt verschrikkelijk en het wordt steeds erger. Hier in Nieuw Zeeland is het juist superschoon, op de stranden nergens troep, ook niet langs de weg of bij de huizen. Het kan dus wel!

Corrie 2024-02-03 09:33:26

Oh, wat heftig!

Willeke 2024-02-03 09:47:30

Gelukkig hebben wij hier EV's, Ecotaks, geen plastic zakjes en nip ik aan een bamboerietje.... Daar is geen ruimte voor ER-asfaltklevers, maar wél reden? Bijzonder.

Bert 2024-02-03 13:15:32

Tja, Leo en wat dat plastic enz. betreft. Nou dan ben je nog nooit in Thailand, Suriname en dat soort landen geweest. Je ogen vallen uit de kassen. Geniet nou maar van o.a. de Bintang. het mooie weer en verder alles wat op je weg komt.Let goed op Bea, groetjes

evert en riet 2024-02-03 14:07:46
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.