Dag 23-wo

Indonesië, Sanur

Vandaag een snufje cultuur.
De gemiddelde Balinees besteed 1/4 van zijn tijd aan allerlei festiviteiten, en is jaarlijks 40 % van zijn inkomen kwijt aan het geloof.
Vandaag is de eerste dag van zo'n festiviteit, en zijn veel winkeltjes en eethuisjes gesloten.

Eén van de belangrijkste festivals van Bali, Galungang, viert de terugkeer van de Balinese goden en tot goden verheven voorouders naar Bali. Balinese gezinnen zullen hen verwelkomen en vermaken met gebeden, offers, en ceremonies met als doel het reinigen en opnieuw in balans brengen van de verschillende energiestromen op het eiland. Galungan duurt 10 dagen waarin men, onder andere, in elk dorp Barong dansen van tempel naar tempel uitvoert.
De oorsprong van Galungan is nog steeds een raadsel, maar in wezen is dit het begin van de week waarin de goden en voorouders afdalen naar de aarde en het goede wint van het kwade.

Galungan is een Balinees feest dat elke 210 dagen terugkomt en 10 dagen duurt ,Kuningan is de laatste dag ervan.
Galungan betekend " Als de Dharma overwint " en gedurende deze periode komen de Balinese Goden naar de aarde en vertrekken weer op Kuningan .
Elke 210 dagen van de Pawukon ( Balinese kalender ) is er de Galungan en is dit het begin van de meest religieuze ceremonie op Bali .
Gedurende de Galungan periode komen de voorouders terug naar het ouderlijk huis en worden ze ontvangen met gebeden en offergavens .
De familie waarvan de familieleden nog niet gecremeerd en alleen begraven zijn, maken offergavens aan hun graf .
Galungan valt altijd op een woensdag maar voor de meeste Balinezen begint " Galungan " de dag ervoor wanneer de familie de offergavens en het koken aan het voorbereiden zijn .
Nu zijn de vrouwen al bezig met het maken van " Banten " offergavens van jonge kokosnootbladeren en de mannen slachten een varken en maken lawar .
Veel van de offergaven zijn ook bedoeld voor de offergaven in de familie-tempel; de mannen maken ook de "penjor " een lange bamboo stok om de ingang van hun grond te versieren.
Op woensdag de dag van " Galungan " zelf proberen de meeste Balinezen naar hun ouderlijk huis te gaan, omdat dit een speciale dag is voor de familie en ze offergaven maken voor God en hun voorouders die terug komen naar hun familie-tempel, ook worden er offergavens gebracht in de dorpstempel.
De dag voor Galungan zet iedereen een Penjor aan zijn huis.
Een Penjor is gemaakt van een lange bamboe stok ongeveer acht meter hoog met gebogen einde, versierd met palmbladeren, rijstvelden, maiskolf, kokos, cake, een stuk van witte of gele doek, enz. Het is het symbool van de berg Agung en ook als dankbaarheid voor de landbouwproducten.
De gewelfde top van de bamboe stok vertegenwoordigt Mount Agung, het lichaam van de paal is een rivier die stroomt van de bergen naar de zee langs de route zijn de producten van de oogst, vastgebonden aan de paal.
Elk onderdeel en versiering van Penjor is niet alleen een sieraad, maar het heeft een diepe religieuze betekenis, van welvaart en dankbaarheid aan God de Almachtige.
Een driehoek is verbonden aan de voet van de Penjor, dit heiligdom dient als een plek voor het plaatsen van extra's aanboden op Galungan dag.
De Penjor zit vast langs de kant van de weg, precies op de linkerkant van het huis.
De installatie bestaat uit eenvoudige indeling van bloemen op bananenblad en 11 stukjes traditionele Balinese munt geplaatst in het gat waar de Penjor wordt geplaatst.
De Penjor wordt geplaatst de dag voor Galungan en verwijderd na 42 dagen, alles wordt verbrand en de as begraven rondom het huis.
s'Morgens om 6 uur is er al veel volk op de been, iedereen netjes gekleed en brengen ze hun offergavens aan al de tempeltjes, nadien gaan ze bidden en hun offergavens plaatsen.
Na de offergavens werden de offergavens weer opgehaald en verdeeld.

Kuningan ceremonie
Dit festival wordt gehouden op de elfde dag na de start van Galungan en betekent de afsluiting hiervan. Op deze dag worden speciale offers gemaakt van gele rijst en andere gerechten, terwijl elk familiehuis en de tempels versierd worden met ornamenten.
Dit is de dag dat de goden die tijdens Galungan naar de aarde afdaalden, weer terugkeren naar de hemel.
Galungan is de bijzonderste feestdag tijdens deze dagen komen de Balinese Goden naar de aarde en verlaten het op Kuningan.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Nooit te oud om te leren 😊

Corrie 2016-02-10 13:39:14

Prachtig verhaal en foto's. Galungan menyenangkan.

Nel en Arij 2016-02-10 14:03:56

God allemachtig ! Wel ingewikkeld zeg.... Is dit de eerste aanzet tot de bekering tot het Boehdisme..... Interessant.

Dick R 2016-02-10 14:48:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.