Milieu

Indonesië, Bali

Het is al een aantal avonden gaande, vuurwerk op het strand. Stelt niet zoveel voor, in de loop van de avond gaan 20 tot 30 vuurpijlen de lucht in, maar de knallen zijn heftig. Het zal wel iets met het vieren van het nieuwe jaar te maken hebben, misschien maken zij de restanten van Oud en Nieuw op. Navraag bij wat lokale mensen levert niets op, er valt in ieder geval niet te vieren.

Het was gisteren "Australia Day", maar daar hebben wij niets van gemerkt. Er lopen hier heel veel Australiërs rond en die zullen het wel in de kroeg gevierd hebben met een bierfles aan de mond. Zij staan hier bekend als stugge doordrinkers, maar nu generaliseer ik misschien te gemakkelijk.

Zoals eerder vermeld, bezoeken veel lokale mensen in het weekend het strand.
Nu staan er zelfs hele schoolklasjes, netjes in de rij klaar om in uniform het strand te bestormen. Zij zingen gezamelijk een paar liedjes waaronder de melodie van Vader Jacob, reden voor enkele Nederlandse dames om mee te zingen. De tekst is ongetwijfeld niet letterlijk in het Balinees vertaald. Er klinken nog enkele min of meer bekende tonen, maar ik kan die even niet thuisbrengen.
En daar wordt het signaal tot bestorming van het strand gegeven. Je zou verwachten dat ze gaan zwemmen maar nee, ze hebben allemaal een plastic zakje en gaan het vuil op het strand te lijf. Zij schijnen dat eenmaal per maand te doen.
Na gedane arbeid is het goed rusten en krijgen ze allemaal een bananenblad waarin wat rijst etc. Ze drinken en zingen nog wat en blazen na enige tijd weer gedisciplineerd de aftocht.
Opvallend is de discipline bij deze kinderen. In Nederland zou er al direkt een hoop geschreeuwd en gehuild zijn, met zand worden gegooid en de rijst zouden ze bij elkaar in de neusgaten hebben gepropt. Nee, hier niets van dit alles. Wat een verademing!

De zee biedt mooie beelden als je dat wilt zien. Mooie kleurschakeringen van grijs, groen en blauw. Diezelfde zee levert ook materiaal aan wat je liever niet ziet. Tonnen plastic afval worden ieder jaar weer door de zee op de stranden gedeponeerd, nauwelijks in Sanur maar meestal aan de andere kant van het eiland, oa bij Kuta.
De zee is natuurlijk maar een doorgeefluik, de mens is de grote veroorzaker. Onze vrienden van de jounalistiek hebben ervoor gezorgd dat de indruk bestaat dat alle stranden van Bali zwaar vervuild zijn, maar dat is volkomen onzin.
De negatieve verhalen mbt de onrustige vulkaan en vervuilde stranden zorgen er voor dat veel minder toeristen het eiland bezoeken. Slechte zaak voor al die Balinezen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van het toerisme, en dat zijn ze bijna allemaal.
Heel langzaam dringt het tot de lokale bevolking door dat zij veel bewuster met het milieu moeten omgaan. Dus niet meer zomaar een leeg blikje of zakje op de straat gooien, vuil verzamelen en vervolgens in een op het strand gegraven kuil sodemieteren. Er is nog een hoop te doen, maar er is hoop, zeker wanneer je ziet dat de jongste generatie al leert opruimen.

Weeroverzicht vandaag: 31 gr, droog met drie spetters in de avond, overdag een lekker windje, windkracht 3

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Jullie bordjes zijn inderdaad duidelijk beter gevuld als de bananen bladeren van de kinderen. Wat zijn die kinderen toch ernstig. Hier gaat het niet op "vele handen maken licht werk zwaar"

Nel en Arij 2018-01-29 16:07:37
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.