Dag 17- Visa

Indonesië, Sanur

Het gebruikelijk koffie uurtje bij Luthus loopt vandaag nogal uit.
Je komt bij Luhtu's altijd Nederlanders tegen die meestal al jaren op Bali wonen en vaak smakelijke verhalen hebben over het reilen en zeilen hier.
Kortom, er valt weer het nodige te bewonderen, te klagen, te verwonderen en te lachen.
Het is vandaag weer drukkend warm en helaas staat er geen verkoelend windje uit zee. De oplossing is om zo af en toe, en zeker niet lang, verkoeling te zoeken in de hotelkamer. En dan is daar het voordeel van een strandhotel, driemaal rollen en je bent op de kamer.

Er zijn weer hotelgasten geweest die de afgelopen dagen in de weer zijn geweest met het verlengen van hun visum.
Een reis boeken waarbij je 32 dagen in het land bent met een visum dat 30 dagen geldig is, en er dan pas hier achter komen dat er verlengd moet worden, is voor mij onbegrijpelijk. Je zorgt vooraf dat reisdocumenten in orde zijn.
Ik hoor ook verhalen van mensen die proberen het land uit te komen met een verlopen visum, en denken dat de douane-ambtenaar het niet zal zien of het niet zal willen zien. Fout gedacht. Gevolg is het moeten betalen van een behoorlijke boete van ca. € 60 p.p. per dag. Deze mensen voelen zich dan ook nog vaak slachtoffer van de bureaucratie. Het ligt uiteraard niet aan henzelf.

Indonesië is constant in de weer met het aanpassen van hun visumvoorwaarden. Vooral mensen die maanden of zelfs jaren willen blijven, moeten zich goed inlezen, én in de gaten blijven houden of er ondertussen iets veranderd.
Nu is er overigens binnen "Imigrasi" een discussie gaande over de vraag of het visum weer kan worden afgeschaft voor mensen die niet langer dan 30 dagen blijven.
Daartegenover staat dan weer de maatregel die volgende week ingaat. Er gaat een toeristenbelasting van € 8 p.p. geheven worden, bij aankomst op Bali te voldoen. Officieel heet het dat de opbrengst gebruikt gaat worden om iets te gaan doen aan bestaande milieuproblemen, lees: overmatige vervuiling.
Lokale ingewijden menen te weten dat dit geld gebruikt zal worden om allerlei gaatjes in de begroting te dichten.

Wij sudderen verder de dag door. Een cursus "luieren" hoeven wij niet meer te volgen. Het grappige is dat ook wij langzamerhand de neiging krijgen om 47 keer per dag in slaap te vallen.
*
Het weer: 32 grC, drukkend, staalblauwe hemel boven Sanur.
Gegeten bij Luhtu's

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Het maakt niet uit waar je zit blijkbaar: regeltjes en regeltjes.... Er bestaan gelukkig geen regeltjes over het in slaap vallen op een terras, toch? Kijk uit als sudderen overgaat in stomen!

Bert 2024-02-02 12:06:48

Klinkt bekend, er moet geld komen, even bedenken hoe we deze belasting gaan noemen. Niets van aantrekken, doorgaan met luieren!

Nel en Arij 2024-02-04 21:59:07
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.