Warungs

Indonesië, Sanur

De Balinezen hebben in het algemeen gesproken, een paar heel slechte jaren achter de rug. Het merendeel van de bevolking moet het hebben van inkomsten uit het toerisme. Wanneer het toerisme vrijwel geheel wegvalt, zoals in de Covid periode, dan blijkt hoe vreselijk kwetsbaar deze economie is.
Veel hotels, restaurants/bars en winkels hebben het niet gered en zijn gesloten. Daar waar nog een financiële buffer zat, hebben ondernemers goede zaken kunnen doen door te profiteren van de malaise.
Je ziet op diverse plekken in Sanur dat er nieuwe winkels , restaurants en warungs zijn geopend.
Sommige gesloten warungs bleken bij heropening nog oude voorraden etenswaar te hebben. Die werden na sluiting een hele tijd een waar luilekkerland voor de kakkerlak en andere, hongerige kruipsels. Stel je voor, je opent de deuren van een oude warung en je wordt welkom geheten door duizenden kakkerlakken.
De eerste maanden na heropening hadden warungs niet zo veel klandezie, héél begrijpelijk.

De kwaliteit van het eten en hygiëne bij de bereiding, is hier wel vaker een heet hangijzer.
Op iedere hoek van de straat kan je hier eten kopen maar het is voor onze tere westerse magen niet altijd even geschikt.
Wat wij horen is dat er warungs zijn waar het eten 's ochtends vers wordt gemaakt, maar vervolgens de hele dag in een vitrine ligt, wel of niet in de zon, bij een temperatuur van ongeveer 30 °C.
Het moge duidelijk zijn dat je deze vorm van horeca links moet laten liggen.

Ons wordt bij herhaling verteld dat het eten uit de kraampjes op de lokale avondmarkt (Pasar Malam) zo heerlijk is. Het zal wel lekker zijn, maar of het altijd even veilig is?
Zoals gezegd zit het probleem hem vaak in de hygiëne. Men doet de afwas en wast groenten in ondrinkbaar leidingwater, men droogt af met een lap die al 24 u in gebruik is, gaat tussen het wokken door naar het toilet en wast de handen wellicht niet goed, etc etc.
Ik generaliseer behoorlijk, want er zullen genoeg kraampjes zijn die de hygiëne wél in orde hebben, alleen zie je dat niet aan de buitenkant.
Je kunt natuurlijk zelf ook maatregelen nemen door oa veel je handen te wassen, voor gebruik altijd het bestek en de glazen met een tissue afdoen en geen rauwe bladgroenten (sla) te eten. Ook niet erg dapper doen met het overmatig eten van de lokale sambal want dan kom je van de hete kermis thuis. En last, but not not least, iedere hap die je neemt controleren op bewegende delen.

De betaalbaarheid is een andere, niet onbelangrijke reden om voor een warung boven een regulier restaurant zoals Luhtu's te kiezen.
Ik geef enkele voorbeelden:

Caretta/Rosetta
Capucino rps 27000=€ 1,65. (Luhtu's € 2,60 )
Kip sate 55000= € 3,41. (Luhtu's € 4,15 )
Springrolls 33000=€ 2,05. (Luhtu's € 1,75 )
Ice tea rps15000=€ 0,92. (Luhtu's € 1,36 )

Warung Beringin Panti's
Small bintang rps 25000= € 1,55 (Luhtu's € 2,45 )
Nasi goreng 25000. € 1,55 (Luhtu's € 3,16 )
Kip sate 40000= € 2,48 (Luhtu's € 4,15 )

Warung Mama Mei
Fu yung hay rps 30000=€1,84. (Luhtu's € 2,80)
Ayam ketjap rps 35000=€2,15.(Luhtu's € 4,15 )

Warung Ibu Putu
Small bintang 30000 = € 1,86 (Luhtu's € 2,45 )
Nasi goreng 30000. € 1,86 (Luhtu's € 3,16 )
3 springrolls 30000. € 1,86. (Luhtu's € 1,75 )

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het kiezen van de juiste eettentjes. Er is via informatiebronnen op de terrassen en via social media genoeg referentiemateriaal voorhanden om vwb kwaliteit/hygiëne een juiste keuze te maken. Smaken blijven echter verschillen.
En mocht er toch nog iets naar binnen glijden wat ongerief kan veroorzaken, cola en bier doden een hoop verkeerde bacteriën, het nuttige en het aangename wordt hiermee verenigd.


Gegeten bij Beringin Panti's

Het weer.
Vandaag: max. temperatuur: 30°C / half bewolkt/ 3u motregen/ weinig wind.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Het blijft wel heel goedkoop in elk geval! Dat kunnen we hier in Oostenrijk niet zeggen 🤔

Corrie 2023-02-24 22:31:23
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.