Lummelen

Indonesië, Denpasar

Er heerst geen rust op het strand. Hoeft ook niet. Het is feest voor locale kinderen, die uitgelaten de boel in het water op stelten zetten. Wij slaan dat gelaten gade. Zojuist heeft toerist de boel hier weer wat schoongemaakt. De lokalen verdwijnen meestal tegen 11.00u en komen rond 16.00u weer terug. Lege flesjes en zakjes worden achteloos over de schouder gekieperd. Ergerlijk, maar ik hou er over op.

Laten wij het eens over lummelen hebben. Waarom is dat van levensbelang?
De mens is ook een dier, dus zou hij zich best wat meer als zodanig mogen gedragen. Bijvoorbeeld als het gaat om de balans tussen inspanning en ontspanning.
Heb je weleens een depressief dier gezien? Stress komt in het dierenrijk volop voor, maar depressie of een burn-out bij dieren is onbekend.
Dieren zijn sterk in het efficient niksdoen.
Tijdens het lummelen neemt een dier de omgeving in zich op, ziet bijv. obstakels waarmee het rekening moet houden tijdens de jacht, en schat afstanden in tot het jachtdoel, dit alles om zijn energie zo efficiënt mogelijk in te zetten.
Dit lijkt dus lummelen, maar dat is het niet.

Zo is ook ons zogenaamde lummelen te verklaren, het efficiënte niksdoen.
Ook wij moeten de gehele dag onze omgeving in de gaten houden, alert zijn op zaken afwijkend van het dagelijkse patroon. Is iedereen op het strand, zijn er geen buitenstaanders die op onze bedjes liggen, liggen er geen zwerfhonden onder onze stoelen, wanneer is het hoog water, liggen wij niet te lang in de zon etc.
Ook moet worden ingeschat hoeveel energie er beschikbaar zal zijn om de afstanden tussen ons en de beschikbare voeder- en drinkplaatsen af te leggen.
Ik denk dat wij tot nu toe de juiste balans hebben gevonden tussen inspanning en ontspanning. Dus het feit dat wij geen last hebben van depressies of burn-outs heeft heel veel te maken met ons efficiënt niksdoen.

Omdat het in deze temperatuur van 31 grC te inspannend is, ga ik op de fiets naar het watermannetje om bier te bestellen, naar de flappentap, en tot slot van deze tour langs de slijter voor rum.
Alle voorraden zijn binnen een half uur weer aangevuld.
Zowel het diner als het toetje nuttigen wij op voeder- en drinkplaatsen in de direkte omgeving van het hotel. Het kan allemaal niet veel efficiënter.

Het weer: 31 grC en geen vuiltje aan de lucht
Gegeten bij: Benno's.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

word je niet moe van , of op z 'n slechts depressief, om die alledaagse dingen en natuurlijk uitermate vermoeiende te moeten doen. Zelf heb ik genoten van je mooie "kippenfoto" van een poosje terug. Volgens mij heb je die speciaal voor mij gemaakt ?

evert 2019-02-18 09:10:59

Je denkt in elk geval nog na tijdens het lummelen Leo 😂

Corrie 2019-02-18 15:01:23

We herhalen, maar jullie hebben het niet gemakkelijk, vergeet ook de inspanningen niet om een trip te organiseren en te volbrengen, maar inderdaad net als de dieren, je eet en daarna rust je.

Nel en Arij 2019-02-18 16:13:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.