dag 15-ma.-onderweg naar Curacao (zeedag)

Saint Lucia, Castries

Vandaag is het een heel rustige dag. De zee, de wind, het schip, wij, allemaal relaxed.
De tweede week van de cruise is begonnen maar wij hebben het gevoel dat wij al langer aan boord zijn dan 8 dagen, oorzaak onbekend.
Tot op dit moment hebben wij het uitstekend naar ons zin. Wij zitten nu in de schaduw op het achterdek want de zon brandt fel en er is nauwelijks sprake van een verkoelende wind. De "steel drum man" staat rustig wat Caribbean muziek te maken en wij genieten, hangend in een stoel met wat lektuur en versnaperingen voor de neus.
*
Wij kunnen nog geen tegenvallers rond het cruisen verzinnen. Vooraf weet je dat het min of meer een varende groepsreis wordt, met dat verschil dat je voor het merendeel zelf uitmaakt hoe je de dag doorbrengt. Soms kan je niet van boord en zodra je van boord mag, moet je op tijd terug aan boord zijn. De rest zoek je maar lekker zelf uit. Er wordt meer dan voldoende vermaak aangeboden; jammer is dat de tours aan wal nogal kostbaar zijn, dus dan kan je dat beter zelf regelen. Dat is niet zo moeilijk hier, met tientallen bereidwillige taxi chauffeurs per locatie.
Je kunt aan boord gratis computerlessen volgen, er is een soort internet cafe en een bibliotheek annex leesruimte. Mocht dat niet genoeg zijn dan kan je jouw overtollige dollars kwijt aan oa de eenarmige bandieten in het casino.
Tot slot is er het theater waar je 's avonds driemaal de gelegenheid krijgt om een show bij te wonen. Die shows zitten over het algemeen goed in elkaar, professioneel, en duren ongeveer 50 minuten.
De omgang met mede-passagiers is gezellig, mensen zijn in een goede stemming en maken altijd wel een praatje. Met enkele Nederlanders nuttigen wij 's avonds na het diner een wijntje als dagafsluiting, maar iedereen laat elkaar vrij.
Er heerst wel een zekere rust op het schip veroorzaakt door de leeftijd van de doorsnee gast. Geen rennende, jengelende, vervelende kinderen en ook geen disco's, wij vinden het geen gemis. De oudere ouderen gaan na 10.00u naar bed en de jonge ouderen drinken nog een wijntje.
Je went snel aan het zicht op slecht lopende mensen, braces, stokken, rollators, scootmobieljes etc, en deze mensen zitten ondanks deze ongemakken wel mooi aan boord van dit schip en niet achter de geraniums. Vrouwelijk schoon ontbreekt echter en dat is als onderdeel van het "mensen kijken" voor mij een gemis.
Verder geen kwaad woord over de bediening, de service, het diverse aanbod van spijs en drank. Je hoeft maar te piepen en het wordt met een glimlach voor je geregeld.
*
Ik ben net terug van een korte rondleiding door de keukens van de Ryndam.
Er werken 84 mensen in de keukens en die verzorgen dagelijks driemaal een maaltijd voor 1200 passagiers en 600 bemanningsleden. Verder zorgen 97 mensen er voor de het eten en de wijn op tafel komt, of indien gewenst, in de hut wordt geserveerd.
Om een idee te geven hoeveel er per week wordt geconsumeerd, hier wat getallen:
4200 kg vlees/vleeswaren
1700 kg kip/kalkoen
900 kg vis
600 kg boter/margarine
6500 kg verse groente
2400 kg aardappelen
18000 eieren
1600 flessen wijn
*
Inmiddels beginnen wij onze weg wel te vinden op het schip. Het heeft even geduurd voordat wij goed wisten welke kant wij iedere keer op moesten, maar Bea durft het nu zelfs aan om alleen naar de hut te gaan. Als ze over een half uurtje niet terug is, ga ik wel zoeken.
Ondertussen worden mijn oren geteisterd door 4 dames die les krijgen op de steel drums; het duurt gelukkig maar een half uurtje.
Bea is inmiddels veilig teruggekeerd dus voor mij een gelegenheid om mijn benen te strekken en een rondje schip te maken. Veel mensen maken 's ochtends vroeg al een of meerdere rondjes. Op een manier die op snelwandelen lijkt, snellen zij, nietsontziend over het hardhouten dek, zweetdruppels achterlatend. Ik hou het liever op kuieren.
Eenmaal terug is er een biertje verdiend en daarna zoeken wij de airco van onze cabin op voor een middagdutje, je moet nu eenmaal op tijd uitrusten. Nog enige voorbereidingen voor de dag van morgen, en dan is het alweer tijd voor het diner en het avondleven.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Is dat jullie winst van de dag op die foto? :-)

Corrie 2014-02-03 23:38:19

zitten jullie wel op de goede boot,? Ipv de HAL, maar de "Zonnebloem"? Nee hoor dit is maar een grapje! Fijn dat jullie het goed er"varen", en jullie je vermaken!

Riek 2014-02-04 10:17:20
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.