Sate

Indonesië, Bali

En weer is het, ondanks aanwezige bewolking, 32°C en wat aan de benauwde kant.

De Koning van Saoedi Arabië schijnt een leuke vakantie op Bali te hebben. Het bevalt hem zo goed dat hij besloten heeft om zijn vakantie met 4 dagen te verlengen tot 12 maart. Hij zal deze blog niet lezen maar desondanks de boodschap: "dan ook echt wegwezen". Wij vertrekken op 14 maart en zouden het niet kunnen verdragen als hij ons reisschema overhoop gooit. Wij hopen maar dat op 12 maart zijn geld op is.

Mooi bruggetje naar honden, zwerfhonden in dit geval.
Dit is jaren een groot probleem geweest op Bali maar wij kunnen nu goed merken dat er veel minder rondlopen. De meeste honden hebben nu een halsband en zijn geregistreerd en blijkbaar ingeënt tegen hondsdolheid. De overtallige dieren zullen zijn afgemaakt. Of dit betrouwbare informatie is, weet ik niet.
Wij hebben er nu weinig last van. Je ziet ze soms in het water spelen, of zijn druk in de weer om elkaar te verjagen uit een blijkbaar aanwezig territorium, of ze liggen te slapen onder strandstoelen omdat daar schaduw is.
Er is een stichting die zich bezighoudt met de opvang van zwerfhonden. De stichting heet Bawa. Het is allemaal kleinschalig. Zij gaan dagelijks op pad met hondenvoer om zwerfhonden te voeden. Van de duizenden zwerfhonden hebben zij er nu ca 200 in het vizier. Filmpjes staan op YouTube.
Wij moeten niet vergeten dat de Balinees anders met honden, of dieren in het algemeen omgaat dan de doorsnee Nederlander. Een dode hond op straat laten ze gewoon liggen, sterker nog, ze rijden er gewoon overheen.
Honden op Bali worden soms op sadistische wijze behandeld en vervoerd naar andere delen van Indonesië. Bali is namelijk de belangrijkste leverancier van hondenvlees voor Kupang, Ambon en Sumba
Honden maken hier en daar dus ook nog deel uit van het menu van de mens, saté anjing of saté jamu.

Wees gerust, er staan nog veel meer dieren in Indonesië in de vorm van saté op de menukaart.
Nu we het toch over lekker eten hebben, hier een bijzonder sate-overzicht:

Konijn (sate kelinci)
Wie in Indonesie is geweest, heeft de borden vast wel eens langs de weg zien staan: sate kelinci. Konijnensate. En dat is niet zielig. Wij eten ze met kerst ook in Nederland, alleen niet aan een stokje. Misschien een idee voor een hobbykok.

Hond (sate anjing of sate jamu)
Je kunt een stok gebruiken om te spelen met je hond, je kunt hem ook aan een stokje rijgen en er een heerlijk vleesgerecht van maken. Het baasje wil namelijk ook weleens happen. Op Sumatra en Sulawesi wordt sate anjing (te herkennen aan het donkerkleurige vlees) gezien als een delicatesse.

Kat (sate kucing)
Een gerecht waar lekkerbekken uit Banten (Java) en Manado (Sulawesi) van gaan spinnen. Sate van kattenvlees. Je bereidt kattenvlees net als sate kambing (geit). Uitjes en ketjap manis erbij en smullen maar.

Muis (sate tikus)
Piep zei de muis op het fornuis. Als je van honden en katten sate kunt maken, dan ook van muizen moeten ze in Manado (Sulawesi) denken. Kijk dan ook niet raar als je gegrilde bosmuis (met witte staart) op een stokje tegenkomt. Pas buiten Manado op voor louche straatventers. Zij verkopen soms muizenvlees als sate kambing.

Vleermuis (sate kelelawar)
In Noord-Sulawesi vliegt de vleermuis-sate over de toonbank. De vleermuissate wordt voor je ogen bereid, met of zonder vleugel. Vleermuisvlees eten is volgens wetenschappers erg gezond. Het zou dementie tegengaan.

Wij hebben vanavond géén sate op het menu staan.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Hopelijk vinden jullie geen hond in de pot!! 😔

Corrie 2017-03-08 07:13:13

hoi hoi, nou, je bent weer lekker los gegaan hi hi. voorlopig geen sate voor mij

els en wil 2017-03-08 08:51:16

Bordje ziet er smakelijk uit en Bea geniet er van, ruim voldoende sate ?????? Misstanden met dieren is helaas ook aan de orde van de dag in Europa, denk o.a. aan de Spaanse windhonden en stieren. Hier regent het al de gehele dag bij 8 graden, blijf nog maar lekker in het warme weer daar. Groetjes

Nel en Arij 2017-03-08 13:36:08

Wij zullen toch die katten en hondenbezitters eens aanspreken, die hun diertjes overal latten poepen . En hoe ze op bali met deze lieve beestjes omgaan, Zal niet veel helpen vrees ik, dus het blijft hier sat'e van de koetje en het varkentje en/of kip. Jullie gunnen die arme koning ook niks, hij wil ook wel eens tussen wat groene blaadjes zitten inplaats van die gedroogde dadels en vijgen.

Jaap en Gerda 2017-03-08 23:34:03
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.