Zeeschilpadden

Indonesië, Sanur

Hoeveel beter kan een dag beginnen dan met het in vrijheid stellen van schildpadjes?
Ze zijn hier op het strand grootgebracht in het Sindu Dwarawati Turtle Conservation center, gevestigd op het strand naast ons hotel.
De diertjes twijfelen even, maar zodra het eerste golfje water over hun heen komt, verdwijnen ze vrij snel de wijde wereldzeeën in.
De eerste schildpad komt terug gezwommen, steekt zijn kopje boven water, ziet mensen staan en maakt resoluut rechtsomkeert.
Deze organisatie is op Bali actief op stranden waarvan bekend is dat schilpadden er eieren leggen.
De eieren worden uitgegraven en in zo'n opvangcentrum herbegraven in speciale, zandbakken waar de eieren in alle rust kunnen uitkomen.
Als het eenmaal zover is, en zij hun kopjes boven het zand uitsteken, zitten er hier geen roofvogels op ze te wachten die schuifelende hapjes wel op prijs stellen.

Ook door de hoeveelheid plastic in de oceanen loopt de zeeschildpad zijn hele leven lang gevaar. De mens vormt helaas ook een bedreiging. De zeeschildpad wordt door de lokale bevolking vaak gezien als een bron van inkomsten. Er wordt illegaal gehandeld in vlees en eieren, en het schild wordt verkocht als souvenir.

De jonkies worden de eerste tijd aangesterkt in waterbakken en zodra zij zich wat beter kunnen redden in de zee, uitgezet.
In het wild overleven maar héél weinig zeeschilpadden en worden met uitsterven bedreigd.

Het is vandaag erg rustig in deze omgeving, eigenlijk wat slaapverwekkend.
Tot tweemaal toe krijg ik op het strand een microfoon onder mijn neus gedrukt. Een lokale school heeft jongeren er op uit gestuurd om toeristen een Engelstalig interview af te nemen, iets wat ons hier in het verleden ook is overkomen.
Je wordt ingesloten door ca. 8 studenten. Zij hebben een lijstje met 8 vragen en iedere student mag één vraag stellen. Het interview wordt opgenomen, voor studiedoeleinden neem ik aan.
Het is eigenlijk wel lachen hoe timide deze jongens en meisjes van 12/13 jaar zijn; dat zijn wij wel anders gewend.
De vragen zijn erg simpel en worden voorgelezen vanaf een telefoon, een soort autocue dus, bijv. "What is your name? What is the purpose of your visit? Which place do you like most? Which food do you like most, en het antwoord op deze laatste vraag moet natuurlijk zijn zoals Wieteke van Dort ooit zong "geef mij maar nasi goreng met een gebakken ei, wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij".

Gegeten bij Luhtu's

Het weer.
Vandaag: max. temperatuur: 29°C / half bewolkt/droog - avondbui/ aardig wat wind.

Geschreven door

Al 1 reacties bij dit reisverslag

Leo, je kent nog steeds je klassiekers, heel goed. Goed werk van de schildpadden beschermers. Weer een dag met fijn weer voor jullie, hier mogen we op het moment ook niet klagen.

Nel en Arij 2023-02-10 20:38:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.