Stoepjes

Indonesië, Sanur

Wij zijn vandaag enigzins verlaat. De inspanning die het gisteren heeft gekost om erg vroeg op te staan, heeft zijn tol geëist. Maar waarom voelt toch weer als "verlaat"?
De akelige gewoonte om maar steeds op het horloge te kijken, moet toch zo langszamerhand uit ons systeem zijn verdwenen.
Het gedrag thuis is heel veel ingegeven door ingebakken gewoonten en het mooie van een lange overwintering in dit oord is dat die gewoonten worden doorbroken.
Dat gezegd hebbende, er worden hier wel weer nieuwe gewoonten gecreëerd zoals het koffieleuten bij Luhtu's. Daarmee starten wij ergens tussen 10.00u en 10.30u en de eindtijd is ongewis.

Luhtu's heeft een bijzondere aantrekkingskracht op Nederlanders. Iedere dag zit daar een clubje geïmporteerde landgenoten, die hun geluk zoeken of al hebben gevonden op Bali.
De laatste nieuwtjes worden uitgewisseld, waar, bijna waar of geheel niet waar.
De Deense eigenaar van Luhtu's schuift dan regelmatig aan en draagt ook zijn steentje bij. De man is ondoorgrondelijk en heeft uitgesproken meningen over de toestand in wereld én op Bali. Hij bezit hier een klein hotel, een beautysalon en dus het koffiehuis annex restaurant.

De voettocht naar de huisbank moet vandaag ook weer plaatsvinden, want er zijn in de afgelopen dagen weer enkele miljoenen uitgegeven. Het is een wandeling van hooguit 10 minuten en het valt mij iedere keer toch weer op hoe slecht de voetpaden/stoepen hier zijn. Toen wij hier in 2016 waren, was er al sprake van slecht onderhoud en het is er in de tussentijd niet beter op geworden.
Het straatriool loopt hier onder de stoepen en her en der vallen er gaten in de bestrating. Indien voorradig wordt er een waarschuwingsbordje bij gezet en dat is het dan wel zo'n beetje.
Een dokter heeft zijn praktijk juist op de hoogte van de grootste gaten gevestigd, zou het soms........(?)
Een avondwandeling is niet aan te raden, maar je wil toch met enige regelmaat buiten de deur eten, niet waar. Het credo is dan "hati-hati" oftewel "voorzichtig".

Voor dat buiten de deur eten, lopen wij regelmatig naar warung Beringin Panti's, en dat ligt op dezelfde route. Het eten is daar goed en voordelig (goedkoop dus) en wordt bestierd door héél vriendelijke mensen.
Het enorme verkeerslawaai nemen wij op de koop toe, en bovendien is er altijd wat te zien op het voor de deur liggende kruispunt.

Onze Balinese huisbank wordt bewaakt én er loopt bankpersoneel rond. In Sanur zijn er ATM's (geldautomaten) te kust en te keur.
Even pas op de plaats; wat is dit eigenlijk een vreemde uitdrukking, "te kust en te keur". Opzoeken dus. "Kust" blijkt in deze een oud Hollandsch woord en betekent "keuze", overigens net zoals het woord "keur". Keuze genoeg dus.
Goed, van al die geldautomaten wordt er slechts een klein aantal bewaakt. De rest staat open voor voornamelijk Oost-Europees gespuis,dat ook hier het "skimmen" heeft geïntroduceerd.
Ondanks alle waarschuwingen zijn veel toeristen naïef en pakken de eerste de beste geldautomaat, met alle risico's van dien.

Het weer.
Vandaag: max. temperatuur: 30°C / bewolkt/ 464 druppels regen per m2/ benauwd/ strandweer met landbriesje.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Inderdaad mag Lindeloof daar wel eens even aan het werk. Verder zelf maar even kalm aan. Jullie zijn nog niet op de helft.

Dickie 2023-02-03 16:38:56

Ik vrees dat de Bewonerscommissie niet over de grens gaat. Óf ze hopen dat jij na het pinnen in zo'n gat valt? Mooi dat het weer wat droger is Leo. Geniet er maar goed van!

Bert. 2023-02-03 17:41:29

Laat het horloge maar lekker in de kluis, het gaat echt heel goed zonder. En na zo'n zware dag gewoon een tandje terug. Weer veilig getankt, dus uitgeven maar weer.

Nel en Arij 2023-02-03 21:05:22
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.