Dag 10 Lutherstedenreis 86 km

Duitsland, Jena

De afstand was vandaag niet zo lang en dat komt goed uit want op zaterdagmiddag is veel in Duitsland al gesloten. Heb vanmorgen eerst bij de bakker om de hoek een züses Früstuck genomen want dat was ook niet inbegrepen bij Gasthof Luise, dat tegen het centrum aan was. Heb gisteravond daar wel gegeten aardappelen of iets wat er op leek met runderrollade en rode kool op z'n Thürings klaar gemaakt maar het smaakte prima. De stad Weimar is niet zo groot heeft 64.000 inwoners maar is wel een tijdje hoofdstad van Duitsland geweest tijdens de Weimar Republiek. Er staan veel mooie grote gebouwen en er komen veel toeristen vanwege de belangrijke figuren die hier gewoond en geleefd hebben. De belangrijkste zijn de dichter en schrijver Goethe en Schiller die samen als standbeeld staan, maar elkaar niet aankijken. De stad ligt aan de Ilm en dat is meer een landschapspark en stamt uit de barokke periode, maar dat zie je meer in de gebouwen dan er buiten. Kwart voor negen zat ik weer op de fiets en het was nog fris en bewolkt. Na 22 km was ik in Jena de stad van Zeis-Ikon die een geweldige glazen toren hebben midden in de stad en daaronder zit het nieuwe winkelcentrum. Het was druk in de stad want op alle straten was er vlooienmarkt en gewone markt zodat het niet lukte foto's te maken zonder stalletjes of iets dergelijks. Ook in Jena veel trams die naar de buitenwijken rijden waar de flatgebouwen uit de communistische periode staan, maar over het algemeen hier al zijn opgeknapt.
Dan maar weer verder fietsen eerst omhoog langs een beekje over onverharde paden, de route laat dan meestal de dorpen liggen zodat ik Stadtroda niet gezien heb. Wel ging het daarna weer naar beneden over een asfaltpad, waarschijnlijk een oude spoorbaan. Dan nog weer een stuk langs de Weisse Elster naar Gera om daar onderdak te zoeken, wat gelukt is met de GPS. Een kwartiertje lopen van de het centrum en een heerlijke douche genomen die ik gisteren moest ontberen. Tot zover eerst.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.