Dag 83 Lovinac - Gra’cac 22,4 km

Kroatië, Gra’cac

6:30 word ik wakker in de stille bar. Vandaag weer een dag met buien en het wordt ook frisser. Ik ga eerst mijn baard weer wat bijknippen met het kleine schaartje.

Na de boel weer ingepakt te hebben ga ik via een zijdeur de bar uit. Eerst moet ik het bergje waar ze in de winters met de slee van afgaan rond en dan richting de grote weg. Er komt een hond op me af die ik hier ook al zag liggen toen ik aankwam. Hij kwispelt en hij loopt een stukje met me mee. Als ik een natuurpad neem loopt hij nog steeds met me mee en ik probeer hem terug te sturen. Een vrouw bij een huisje vraagt ik of ze de hond herkend en ze zegt die hoort bij de bar en weet de weg wel terug.

Dan kom ik bij de grote weg waar af en toe een auto op rijd. Ze rijden niet kalm an hier.

Ik loop naar wat huizen om te zien of er iemand is die de hond bij zich kan houden maar er is niemand. Dan blijft hij daar mooi en ik denk looppas erin en ik neem een kortere weg richting de grote weg.
Maar even later komt dat beest er weer an. Ik ben er mooi klaar mee.

Hij is ook nog een gevaar op de weg doordat hij dwaalt van de ene kant naar de andere. Telkens moet een auto op de rem.
Dat kan niet langer zo en ik pak mijn stuk touw welk ik bij me heb voor nood bv in de bergen.

Ik knoop hem aan me vast en zo gaan we verder. Telkens bij een huis onderweg probeer ik contact te krijgen met iemand maar dat gaat slecht. Een man is aardig en spreekt Duits maar moet niets van honden hebben. Hij had er laatst eentje onder de auto.

Dan na dik 10 km zie ik een vrouw bij een heel mooi luxe blokhut huis. Ze spreekt Engels en wil me wel helpen. Inmiddels had ik ook al vaker gebeld met de bar en er was nog niemand. Dan krijgen we contact en de vrouw helpt me in het Kroatisch. Het blijkt de buren van de bar haar hond te zijn ze komen hem halen.

Ik ga bij een afdak schuur staan en bind hem daar vast met ander stuk touw. De vrouw brengt hem wat brokjes en water.
Ze vraagt of ik ook wat wil en ik krijg een bak koffie.
We komen in gesprek en als ik vertel dat we naar Jeruzalem gaan verteld ze dat de eigenaar van het huis in Haifa Israel woont .
Ze belt hem gelijk op een we hebben een leuk gesprek en wisselen contacten ook voor de blog.

Dan komt de eigenaresse met haar kind voor de viervoeter. Ze willen hem in de koffer doen maar dat wil hij beslist niet dan neemt het meisje hem mee aan de hand en verderop op straat doen ze het via lang stuk ketting met de auto ernaast met knipperlichten aan richting huis. Wij kijken wel wat vreemd maar goed ik kan weer verder alleen te voet. Als Gipsy dit had gezien was ze erachteraan gegaan maar hier gaan ze gewoon anders om met honden.

Ik ga vandaag richting stad Gracac waar ook voorzieningen zijn en grote Rk kerk. Daarna is er een hele tijd niets dus ik moet er wat vinden ook gezien het slechtere weer.

Vandaag heb ik weer een hoogte punt kwa afstand, want ik zit nu op 2000 km. Gipsy houd dat wat bij. Vanavond maar eem een pivo op nemen.

Bij huizen pluk ik zo vanaf de straat diverse vruchten Appels, peren, veel pruimen en af en toe dikke druiven soms ook nog wat vijgen.

Ook veel vervallen huizen hier nog onderweg
Dan stopt een auto voor mij en het blijkt de Canadees te zijn. Hij geeft me nog tips voor mooie oude kloosters aan de andere kant van de berg. Volgens hem is de weg hier door heel lelijk en 80 km niets dan verlaten huizen.


Dan bereik ik de plaats en ga eerst opzoek naar de kerk.
Er is een leuke kerk aan bet eind van de plaats maar die is dicht. De buurvrouw vraag ik naar de pastoor en ze haalt haar zoontje van 11 erbij die goed Engels spreekt doordat hij veel speelt op het web.

Hij verteld dat er een grotere kerk is en dat er ook een pastoor bij woont.
Daar maar op af.. ik kom bij een moderne grote kerk en ernaast een groot gebouw waar ik een bel vind. Een man met baard vraagt vanuit bovenraam wat ik wil en hij komt naar beneden. Het is een vrij jonge Franciscaner pastoor en hij spreekt wat Engels. Ik kan een plekje krijgen in een bijzaaltje. Mooi. Er zijn ook grote winkels maar koken word hier niet dus trakteer ik mezelf maar eens bij een restaurantje op een lekkere mixed grill.

Om 18.00 is er een godsdienst en die maak ik ook even mee. Hij houd het mooi kort 22 minuten.

Ik ga nog ff naar de bar voor een pivo op de 2000km proosten en met een bak koffie erna plan ik mijn tocht over de bergen volgens de Canadees.
Ik hoorde van de pastoor ook al dat op deze weg richting zuid mensen soms slapen in de vervallen huizen bij slecht weer en dat wordt morgen wel verwacht.

Eerst maar eens mijn bed opblazen en weer mooi vlak.

Geschreven door

Al 10 reacties bij dit reisverslag

'Hij houdt het mooi kort. 22 Minuten'. GEWELDIG 😂.

Thyti 2022-09-18 14:19:04

Durf te vragen: wat is een pivo??

Kina (bekend van Cor M) 2022-09-18 15:01:41

tis wat zon hond, mooi de hoogte weer bereikt voor deze dag, ja het weer wordt er niet beter op hopelijk is je regenjas wel weer waterdicht?

Akkie 2022-09-18 15:13:59

Allereerst gefeliciteerd!! 2000km pfff! Wat een afstand! Maar ik ben heel benieuwd wat jij toch hebt dat die hond jou zo blijft volgen. Ik heb ook even opgezocht wat pivo is, een biertje dus. Fijn ook dat je droog kan slapen Hier vandaag ook al de hele dag regen gehad. Ik hoop voor je dat het weer wat beter wordt.

Marja L 2022-09-18 17:52:14

Hahaha mooi verhaal!

Silvia de Jong 2022-09-18 18:08:33

Wat een prestatie 2000 km nu de rest ……….. nog. Het was weer een prachtig verhaal met mooie foto’s. Nu Gispy er nog bij. Nog even geduld. Lieve groet uit een regenachtig GRONINGEN.

Berta Smilda 2022-09-18 19:26:27

Hahaha geweldig...dat gedoe met dat hondebeest , ik zie t voor me, zoals je hierover schrijft🤣🤣🤣maar je bent er iig weer van af!! Veel plezier zonder hond, hoop dat snel je eigen Maurie je weer met Monique mag vergezellen. Enne...keurig baardje hoor!!!

Marjon Estié 2022-09-18 22:37:37

Hallo Barry

Marietje en Jan Melenhorst 2022-09-18 22:47:20

Hallo Barry Wij lezen met veel interesse jou mooie verhalen en bekijken graag naar jou foto’s. Zo te lezen zijn er nog veel lieve mensen die jou helpen met advies eten en onderdak. Veel respect voor jou doorzettingsvermogen Hopelijk hersteld Monique voorspoedig zodat jullie weer samen verder kunnen Barry wij wensen jou veel succes met het volbrengen van jullie pelgrimstocht.

Jan en Marietje Melenhorst 2022-09-18 22:59:28

Mooie verhalen Barry. Elke ochtend weer genieten. Wat kom je toch veel verschillende mensen tegen. Gelukkig zijn de meesten vriendelijk en behulpzaam. Hopelijk kunnen Monique en Maurice jou binnenkort weer vergezellen. Beter dan met een 'leenhond'. Benieuwd naar het volgende verhaal. Goede tocht verder. Hartelijke groet, Henny (Grote Kerk).

Henny 2022-09-19 10:15:29
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.