Dag 12: Bad Driburg - Willebadessen. 29km

Duitsland, Willebadessen

We waren alweer knap vroeg wakker, zo rond 5 uur in het Jagt tuinhuisje ‘Traumstein’. Bij het afscheid nemen van een zeer vriendelijk echtpaar Fam. Steker hoorden twee Hollandse mensen ons praten en haakten aan vanaf hun balkon. Ze bleken bij ons uit de buurt te komen en hadden ons ook op de KRO gezien. Zij waren ook echte wandelaars en al gauw hadden we de mooiste gesprekken over dit gebied en het Drentse land. En wat bijzonder waren de verhalen welke de man (uut Coevorden) had over de energievelden rond de hunebedden en de stenen hier, en met name de Externsteiner. Ze gingen ons ook volgen en we spreken elkaar vast weer s thuus.

We liepen weg rond 7:30 uur richting de grote Paul en Petrus kerk om te zien of de pastoor er was voor een stempel. Er bleek een kerkdienst te zijn en we stapten er heel stil binnen om nog even een stuk mee te krijgen en daarna ff een praatje met de pastoor en kerkmensen te maken en natuurlijk te wachten voor een stempel. We kregen een stempel met het teken mosselschelp van de Jacobsweg naar Santiago de Compostella, die hier ook langs gaat. Veel Hollanders richting Rome hebben ze hier nog niet gehad. De pastoor had ook nog een mooi verhaal over de naam Maurice; dat was een eeuw terug een grote beroemde jager die de hele omgeving af ging wanneer er een jongen geboren werd dat hij er 100 Dm voor over had als ze hem vernoemden naar hem. Onze hond past hier dus goed. Maar goed we moesten verder te voet!

Op de bergen weer, in richting van de oude torenburg, deze staan telkens zo mooi in het zicht vanuit het dal /dorp of stad en ai dan eenmaal met de tonge op de schoenen boven bent, heb je weer een prachtig uitzicht van boven op datzelfde dal. Wat hebben die ridders zich ook rijk en machtig gevoeld denk ik dan, zo over hun volkje heen kijkend.

Verder door het bos kom je hele stukken tegen met omgewaaide, inmiddels weggezaagde, bomen van een beste storm in 2007. Het lijkt wel een veldslag om nog maar even te blijven hangen in de middeleeuwen. We hebben trouwens de plaatselijke VVV ook nog ff bedankt voor het helpen bij onderdak te vinden. En gaven aan dat we onze Via Germania wel heel mooi vinden zo maar dat de afstand van de bordjes vaak niet kloppend zijn en dat ons opvalt dat er weinig campings langs het pad zijn. Ze nemen het mee in hun verbandvergaderingen en wie weet komen er nog vele pelgrims in de toekomst over dit pad. Ik persoonlijk denk dat dit wel de mooiste weg is, van met name de oostelijke en noordelijke mensen van ons land, gezien hun herkomst ook veel vanuit Duitsland is. Je loopt zo mooi over je eigen voorouders geschiedenis! Dus de Via Francinica of de Via Germania naargelang je eigen afkomst zover bekend.

Maar goed eenieder moet ja ook zijn eigen pad zoeken. Zo is toch heel het leven. Ik ben er wel van overtuigd dat als je je eigen geschiedenis goed kent dat dit verrekte handig is voor je toekomst. Maar goed ik dwaal weer wat af. Gipsy geeft ook regelmatig aan dat ik niet zo met iedereen zo lang moet lullen. Maar ja; het is zo leuk zo onderweg. Minder leuk is dat ik knap last krijg van de tussenruimte tussen het kleine teentje. We hadden gisteren al zalf gehaald maar vandaag was het rond de middag zo ver dat ik ff geen stap meer wilde zetten. Ik heb na de pauze mijn zware wandelschoenen maar gewisseld door de moderne Jezus sandalen. De bearefoots. Deze flexibele schoenen dragen we ook 's avonds. Om de voetjes weer lekker los te lopen. Mijn lieve Gipsy heeft me eerst verpleegd zodat de waarschijnlijk schimmel zich niet doorzet. Vanavond maar ff wat extra spul, talkpoeder enz., halen. In de pauze hut hebben we nog mooi even de overgebleven stukken kip geroosterd boven een mini takjes vuur. Daar knap ik altijd gelijk van op.

Dus kop der weer veur en toen ik ff later hoorde dat mijn zoon Nick geslaagd was voor zijn brommerrijbewijs en vaders goed was aangekomen in Gran Canaria was ik de daagse kwelling alweer snel vergeten. We gingen ter hoogte van Willebadessen weer het dal in, omdat we de dag kilometers wel weer hadden gemaakt. Eerst maar ff richting supermarkt, aangezien we wel weer behoorlijk zin hadden in eten en drinken. De waterzakken op de rug (waaruit we via een slangetje drinken) waren ook al leeg tot de laatste druppel. Het werd hier ook steeds warmer. Ik liep al een tijdje zonder shirt namelijk.

Aangekomen in de stad was er ook behoorlijk wat mis. Er kwamen van alle kanten Rettungswagens en zelfs een helikopter. Later hoorden we dat er een huis aan de rand van de berg tijdens verbouwing was ingestort. Even ervoor hadden we het er nog over gehad om mogelijk daar een plekje te zoeken. We hopen dat het nog meevalt met de gewonden. Bij de winkel bevond zich ook weer een klein terrasje waar ik me neerplofte met de hond. Gipsy haalt vaak de boodschappen. Er zat een gezellige groep mensen bij elkaar die het natuurlijk eerst over hun voetbal mannshaft hadden en daarna vroegen naar onze tocht. Nadat we ons verhaal hielden kwam er spontaan weer een uitnodiging van een vrouw die zelf ook een stuk van het Jacobs pad had gepligerd.

Dus fantastisch; weer een stee voor onze Villa Hilleberg. We hebben de magen lekker gevuld bij een imbiss met pizza voor Gips en ik een Döner teller. En Maurice werd ook bediend door de vriendelijke Noord-Afrikaners met een eigen waterbakje en stuk restvlees. Hij had trouwens ook net zijn eten gehad, maar hij mag ook echt wel wat extra.

Even nog langs de mooie RK-kerk met twee stuks fraaie, met leien beklede torens en aangebouwd klooster. Er bleek echte geen pastoor of stempel te zijn. Ik later nog even hen, maar nog geen pastoor. Wel hoorde ik een zangkoor jubelend oefenen, zodat ik daar even navraag hield. Ze waren net bij het mooie nummer amen welke wij altijd op de knieën in verre staat van bier bezingen tijdens zo'n ouderwetse bruiloft. De dames konden me ook niet helpen, maar ik moest de pastoor maar morgenvroeg op tijd wekken zeiden ze lachend. Ik groette hun en moedigde ze aan dat ze vooral dat enthousiaste vreugdegezang moesten vasthouden. Dat is belangrijk; een vrolijk geloof. Dat zit hier nog wel goed volgens mij bij die vrouwen. Alleen wel jammer dat ze allemaal bijna grijs waren….

Met onze gastvrouw Hildegard hebben we ook vanavond nog fijn een biertje gedronken im garten en voor Gipsy hete water voor haar eigen meegenomen thee. Ze was ook best op de hoogte van de kerk. Ze was ook al in Jeruzalem geweest met een jonge pastoor. Daar had ze ook toentertijd mee gediscussieerd over het afschaffen van het celibaat. Hij was wel voor, maar een paar jaar later was hij toch vader geworden en pastoor af. We waren het erover eens dat het tijd werd voor wat veranderingen. Ze schrijft mogelijk ook een brief die meegaat naar Rome. Maurice krijgt het nog zwaar als postbode.

Morgen pakken we alweer het laatste stuk van de Hermans höhen richting Marsberg. Nu dik driehonderd km afgelegd. Nog dik 2200 te gaan!!

Bis morgen!!!


Geschreven door

Al 12 reacties bij dit reisverslag

Moi alle drei Mar hoopm dat oen voetn tussen de teenn niet arreger wordn zult. K'zul kiekn Ak oe wasse, Daj wat zink zallefe kunt koopm bij de appeteeker arrungs in een dorrepie in de buurte unterweegs. K'gebruuke ut zulluf ök, merakels zallefie !!! Want mit zeere pootn loopm, dat hoalie nie lange vol, da kaank oe op een briefje geemm De Groetn mar weer

NahoJ. E 2018-06-29 18:47:53

Moi, elke dag geniet ik van jullie verhaaln. Dat is echt inspireernd. Ik kom zölf oet de buurt van jullie, nameluk ut Hesseln, zo ongeveer 15 km van Erica denk ik. Nou woon ik alweer ongeveer 40 joar in Duutsland. Jammer daj hier niet eem langkomt, maar dat zul nog een Umweg van 150 km west weesn. Verder goeie reis. Ik freue mij over de volgende berichten.

Harry 2018-06-29 19:05:21

We wensen jullie nog een voorspoedige reis en we denken aan jullie. Zeker ook een knuffel voor de hond Maurice.

Marcel en Lydia, de twee 80-jarigen van Belgie, ontmoet in ijssalon clevers 2018-06-29 19:49:31

Hoi zielmaatjes, Wat geniet ik van jullie dagelijkse ontmoetingen en ervaringen. Pelgrimswaardig. Wat mij tijdens mijn pelgrimages steeds ontroerde was de goedheid van de mens en dat lees ik ook in je blog. Trouwens dat kan je ook nog eens meer dan goed verwoorden. Ik ben fan. Zeker ook omdat ik volgend jaar zelf van Den Helder naar Rome ga.

Ton 2018-06-29 20:35:37

Ik blijf genieten van jullie reis en belevenissen en hé, pelgrim, je hebt je beroep misgelopen. Je had schrijver moeten worden!! Je neemt ons echt mee in je verhalen. Waar ik heel erg benieuwd naar ben is of het Maurice lukt de aandacht van de Paus te trekken met alle post voor hem. Beterschap met de tussenruimte van je kleine teen.

Lexy’s schonemoe 2018-06-29 21:04:34

Wat een onderneming. Ik heb elke dag bij t lezen bewondering voor jullie, maar ook zeker voor jullie trouwe viervoeter! Gister zijn we op deccterugreis vanuit Kroatië door Bijleveld gekomen, nog even aan jullie gedacht.....het was vreselijk rot weer vanaf Oostddnrijk tot ver in Duitsland. Ook toen nog even aan jullie gedacht.....

Marjon en Luc 2018-06-29 21:26:50

Ons mama was vandaag op verjaardag bij ons nog even gezellig met Chantal haar klein dochter naar de winkel geweest want de kruitvat heeft ze ja niet in bargeroosterveld maar volgt jullie ook nog steeds via haar kinderen want internet was niet nodig al twijfelt ze wel aan op haar bijna 86 jaar veel succes en tot morgen ook groetjes van mams Siena muter

Agnes muter 2018-06-29 21:32:20

Was blij weer een bericht van julli te zien.wat weer een mooie tocht en een leuk verslag. Lexy heeft wel gelijk jschrijft mooi en spannend. Hoop dat de pijn aan je tenen gauw weer over is. Fijne tocht morgen engroeten voor jullie alle drie.

Annie Knol . 2018-06-29 21:52:08

Hallo luitjes, ik lees graag jullie verhalen. Toen je over je tenen had dacht ik gelijk aan een gell kussentje die stop je tussen de vierde/ vijfde tenen. Dit verlaagt de druk als ze stijf tegen elkaar aan zitten. Je koopt ze bij de apotheek of bij een pedicure. Ik heb er zelf ook last van. Ik hoop dat het helpt want zere voeten is niet vol te houden. Verder heel veel plezier samen.

Berta Smilda Groningen. 2018-06-29 21:53:44

Moj Barry enMongue Weer een mook verslag Dat heb je niet van een vreemde En dat praten komt mij ook bekent voor Hoop dat je teen snel hersteld gr van uit het zonnig Cran Canaria pap

BERTUS GEPKEN 2018-06-30 11:41:17

Barry kun je misschien aan bio gaas komen , bij de apotheek want dat is echt wonder spul, Het een vet gaasje met een groene menthol achtige zalf, Fijne dag en gr.

Ria 2018-06-30 12:45:53

Hoi allebei....Jannes hef ok zere tien. Hij hef op moderne gympies de barg op en.af loopn in oostenriek...nou zit ie met de pooties in een biotex battie....vandage maor ff naor de ANWB west om goeie schoenen te koopn... Een.tip Barry...koop eem sudocreme beurt oen.tienn..groetn oen Olde buurman ( ensingwieke 45) en zien vriendin uit t. Hogevene.

Jannes en Grietje 2018-06-30 22:09:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.