Dag 96 Gubbio - ereno di san pietro in Vigneto 16,8 km

Italië, Valfabbrica

We doen eerst vandaag eem mooi kalm an. Zo rond 7:30 der uut en gezellig koffiedrinken met de andere wandelaars. De ene duutse komt bij ons uut de buurt Lengerich bij Münster Dld. We gaan eerst de leuke oude stad bekijken het ligt tegen de berg aan met veel kerken en oude gebouwen. Op een oud pleintje treffen we twee mannen uit Pennsylvania. Zij zoeken een deel van hun roots in deze streek
We vinden bij een info centrum ook Hollandse informatie uit het gebied. In het begin van de middag vertrekken we weer de bergen in en onderweg treffen we twee Oostenrijkers die een deel pakken van het Franciscus pad. Op straat ligt een deels platgereden slang. En verderop een kleintje die lang niet bang is. We pauzeren lekker onder een boom. Franciscus sprak hier in de buurt ook met een wolf volgens de legenden. Op landelijke wegen halen we allemaal jongeren in. Ze zijn met een paar onderwijzers bij de pad voor een week tot Assisi en komen uit Milaan. Op een dikke steen treffen we Jessica uit Rome en de Duitse vrouw Iris die hier uitrusten. Ze waren vanochtend al vertrokken en nemen wat meer tijd. We lopen wat gezamenlijk maar gaan dan toch wat sneller richting een voormalige klooster pelgrim hostel. Het ligt mooi op een berg. Er staan drie mannen reeds klaar voor ontvangst. Ze hebben veel ruimtes. Een jonge man kan goed Engels een oude half en de derde kan alleen maar Italiaans en is wat verlegen. We krijgen gelijk koffie en thee op het binnenplein en even later komen ook de twee vrouwen eraan. Van de jongen man krijg ik een rondleiding in het gebouw welk gebouwd is als benedictenklooster daarna een tijd boerderij is geweest en voordat het een pelgrim hostel werd heeft der nog een tijd een kluizenaar in gewoond. Avonds voor het eten worden we uitgenodigd in het kerkje de jonge man en de oude doen een cape om met schelp van de traditionele cammino. De oude begint met een gebed en verteld daarna van het oude gebruik bij pelgrims en zo ook wat Jezus deed bij zijn vrienden “de voeten wassen”. De jonge man vertaald het in Engels. Daarna moeten we de rechtervoet vrij maken en gaat hij vervolgens de voet wassen na de naam vraag. Na het drogen kust hij ook nog de voet en wenst je een bon cammino c.q. goede reis. Het is wel ff apart maar gelijk ook een mooi ritueel. Ik krijg zelfs twee kussen op de voet waar toch wel weer vreemd is. Maar goed ik as cultuurman zie er de skik en deugd wel weer van in. De oude doet nog een eindgebed en daarna gaan we eten in de keukenruimte. Er is een grote schaal rundvlees in de oven klaar gemaakt en er is salade en wijn erbij. Op het laatst komt ook nog de fles Crapa voor de dag. Tis met mekaar zeer gezellig en we laten ook het boek en verhaal horen van onze inspiratie man Frans Mutter. De jonge man vindt het fascinerend ook de oude Italiaanse teksten bij de stempels. We pakken nog een douche en kruipen weer lekker in een stapelbed.


Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Weer een mooi verhaal ...das elke x genieten . Op naar rome en een dikke knuffel aan de hond Groetjes

Gretha Boltendal 2018-09-27 10:48:38

Wat een bijzondere dag!! Internationale ontmoetingen, een dode slang. Een voetwassing en voor jou Barry zelfs 2 kussen. Je bent ook wel een bezienswaardigheid!! Goed om weer even een rustdag in te plannen.

Marja 2018-09-27 11:23:43

Goeindag disse dag Gubio - Rome = is Aprox tweihonderd kilomèèters en an ut reageern van jullie volgers, kuj markn Daj dur oaste bint !!! .? Dan zal ut weer wenn wordn, Aj weer thuus oen dagelijkse beslommeringen weer op goat pakn, nou ja, beslommeringn klinkt een beetie mineur, mar zo bedoele ik ut niet heur Elleke dag geniet ik As ut weer löchtig word en de dageraad anbrèk, en beginnen de dag vol goeie moed En zo zal ut jullie ök vergoan. Mar dan zo ak al eerder zee, mit de rögzak vol herinneringn van al die daagn die Aj mit mekaar op pad west bint duur de natuur vol mooie dingn mar soms ök ontberingn !? Jullie zult ut Missn, mar de lezers deink ik ök wel, elleke morrung eempies kiekn of ur alweer een epistel schreem is deur de pilgers . Um te genietn van jullie ervarings Kooi an ut mooie getal honderd daagn, um de pilger reise of te sluutn, of wordt ut ur een paar daagn meer ?? K"Bin beneid Moi mar weer en hold ur de moed maar in 💥👍💥

N.Ahoj. 2018-09-27 11:43:00

Die kussen zullen vast een heilzame werking hebben :) :) Goed dat jullie het weer even rustig aan hebben gedaan. Goede reis verder!

Evelien de Ruijter 2018-09-27 13:51:13

Was für ein aufregender Tag für euch. Und viel Menschen aus verschiedenen Ländern... Schön,das ihr eine kleine Pause macht. Liebe Grüße von Kurt.

Margret 2018-09-27 20:32:01

wat een avondturen en mooie herinneringen houden jullie hier aan over.Gewoonweg super daar kan je lang op teren en aan terug denken.

Annie Knol Kolthof 2018-09-27 22:16:34

Haha kussen op de voeten.. geweldig toch! Lekker slapen

Linda 2018-09-27 22:56:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.