Dag 30: Varberg aan het Kattegat

Zweden, Mjöbäck

Vanochtend voor de eerste keer weer de mogelijkheid om buiten te ontbijten. Niet echt zon, maar het is droog en met 17 graden zonder wind te doen.
Na de koffie gaan we richting de kust, naar Varberg., minder dan 40 kilometer ten noorden van Falkenberg. De stad is het hele jaar door aantrekkelijk, maar staat in de zomer bekend als een surfmekka. Met het huidige weer was er echter geen surfer te bekennen. We parkeren in het centrum en lopen naar het havengebied, en zien meteen het imposante fort van Varberg, waarvan het oudste deel dateert uit de 13e eeuw. Het fort is in het verleden eigendom geweest van Denemarken, Noorwegen en nogmaals Denemarken totdat het na het Verdrag van Brömsebro (1645) in het bezit van Zweden kwam. Het werd daarna gebruikt als militaire bezetting tot 1830 en tevens als gevangenis van de 17e eeuw tot 1931. In de huidige hoedanigheid wordt het gebruikt als museum, bed & breakfast en tevens als privé-accommodatie. We lopen door en om de vesting en verder over de boulevard en terug via de stad, waar de lelijkste molen staat die we gezien hebben. De molen zelf is nog wel aardig, maar helemaal dichtbebouwd met flats. Leuk zijn de gekleurde vogelhuisjes en de gezellige hoofdstraat met shops, café's, en restaurants. Wij nemen echter een bakkie koffie nabij de vesting.
Komoot track van de wandeling > https://www.komoot.com/nl-nl/tour/1242171729

Na de wandeling besluiten we naar het natuurgebied Getterön te rijden voor een lunch aan de rand bij visrestaurant Hattaviken. Heerlijke fish & chips. Daarna nog een korte wandeling over de rotsen van de kust.
Hierna over de rustige landwegen terug en nog een korte boswandeling bij Nösslinge tussen de meren Gällarpesjön en Stora Neten. Daarna door naar ons onderkomen. Als we daar aankomen is het al weer half zeven.

Weer: Bewolkt maar droog en temperatuur vandaag rond 21 graden.
Afgelegd: 123 km
Totaal: 4952 km

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.