Dag 3: Rothenburg ob der Tauber

Duitsland, Rothenburg ob der Tauber

Vroeg in de morgen heerlijk in het zonnetje naar buiten. Hotel/Café EinzigARTig ligt in het oude centrum van de stad. Het is eigenlijk een café anno vintage-art winkel dat ook nog wat vakantiewoningen heeft. Wij hebben de gehele tweede verdieping tot onze beschikking. Veel oude - en verre van comfortabele - meubels. Maar wel een balkon op het zuiden. Vooral de zonsondergang is daar zeer fraai te aanschouwen.

Vandaag gaan we Rothenburg te voet verkennen. De naam "Rothenburg ob der Tauber" betekent in het Duits "Rode vesting boven de Tauber". Dit komt omdat de stad op een plateau ligt met uitzicht op de rivier de Tauber . Wat betreft de naam "Rothenburg", zeggen sommigen dat het van de Duitse woorden rot (rood) en burg (burgh, middeleeuwse versterkte nederzetting) komt, verwijzend naar de rode kleur van de daken van de huizen die de rivier overzien. De naam kan ook verwijzen naar het proces van rottend (" rot " in Duits) vlas voor de productie van linnen.

De belangrijkste plek in de stad is rondom het stadhuis. Het Rathaus (stadhuis) is een opmerkelijk renaissance-gebouw. Het achterste gotische deel van het gebouw dateert uit 1250 en het aangrenzende Renaissance-gebouw aan de voorkant werd in 1572 opgericht. Dit gebouw diende als de zetel van de regering voor de stadstaat tijdens de middeleeuwen en voor de stad Rothenburg sinds de vorming van de stad. De stadhuistoren van Rothenburg ob der Tauber is een van de weinige toegankelijke torens in de stad Rothenburg. De andere is de Roedertor-toren aan de oostkant van de stad en is dagelijks geopend voor bezoekers om te beklimmen. Het is bijna 61 meter (200 voet) lang. Op de top van de toren wordt een entreeprijs van 2 euro aangerekend om de kamer binnen te komen met een schilderachtig uitzicht op bijna de hele stad.

Terwijl gebouwen binnen de ommuurde stad de middeleeuwse geschiedenis van de stad weerspiegelen, is dit deel van de stad in veel opzichten een normale, moderne Duitse stad met enige concessie aan de toeristenindustrie. Veel winkels en hotels voor toeristen zijn geclusterd rond het stadhuisplein en langs verschillende hoofdstraten (zoals de Herrngasse, Schmiedgasse). Ook in de stad is een Criminal Museum, dat verschillende straf- en martelwerktuigen bevat die in de middeleeuwen werden gebruikt.

In de Tweede Wereldoorlog heeft Rothenburg sterk geleden onder bombardemeneten en een groot deel van de stadburcht werd vernield. Na de oorlog herstelden de inwoners van de stad deze schade snel. Donaties voor de wederopbouw werden ontvangen van over de hele wereld. De herbouwde muren zijn voorzien van herdenkingsstenen met donornamen.




Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.