Dag 6: Een dagje naar Oslo

Zweden, Årjäng

De tocht van vandaag brengt ons naar de hoofdstad van Noorwegen, Oslo. Een rit van 140 km, helaas met wat oponthoud door wegwerkzaamheden waar we - net als in de USA - op de volgwagen moeten wachten. We rijden in Oslo eerst naar de Holmenkollenschans, een icoon op het gebied van skischansen. We gaan daar omhoog en hebben direct het allermooiste uitzicht over de stad Oslo en de Oslofjord er omheen. Daar drinken we ook eindelijk een bakje koffie. Plan was om helemaal naar boven te gaan op de schans, maar er was een wachttijd van 45 minuten, iets teveel voor ons. Vanaf halverwege maar weer afgedaald en even bij de ernaast gelegen kapel gekeken. Een heel mooi gebouw.
Daarna stappen we weer in de wagen en rijden naar het centrum van de stad en parkeren de wagen op een centraal punt. In de stad maken we dan een wandeling van zo'n 7 kilometer langs o.a.:
Oslo Opera House: Het gebouw is gelegen aan de Oslofjord en is afgewerkt met Italiaans marmer en wit graniet en lijkt als een ijsberg uit het water op te duiken. Het is de grootste cultuurtempel die in Noorwegen werd gebouwd sinds de Nidaros-domkerk, die rond 1300 werd voltooid. De dakconstructie is een groot hellend vlak vanwaar we een panoramisch uitzicht op Oslo hebben.
Na een kleine lunch door naar het Akershus fort. De bouw van Akershus is waarschijnlijk begonnen door koning Håkon V rondom 1290 en gebouwd om Oslo te beschermen. Het fort is nooit met succes belegerd door een buitenlandse vijand. In 1940 kwam het zonder slag of stoot in handen van de Duitse bezetter. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden verschillende mensen in het fort geëxecuteerd. Na de oorlog werden er acht Noren, die voor oorlogsmisdaden waren veroordeeld, ter dood veroordeeld en ook hier geëxecuteerd. Akershus is nog steeds militair gebied, maar is dagelijks gratis opengesteld voor publiek.
Vanaf het fort gaan we door naar Aker Brygge. Een hele mooie wijk met winkeltjes en restaurantjes. En zoals heel Oslo een prachtige mix van oude en vooral nieuwe gebouwen. De terrasjes doen allemaal wel wat exclusief aan (lees: duur). Aan het begin bevindt zich ook het Nobel vredescentrum, vanwaar jaarlijks de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt.
Vanaf deze uitgaansbuurt gaan we naar het Royal Palace. Dit paleis werd gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw als Noorse woonplaats van Zweeds-Noorse koning Karel III Johan (Karel XIV Johan van Zweden) en wordt momenteel gebruikt als officiële woonplaats van de huidige Noorse koning. Het lijkt allemaal nauwelijks beveiligd, een paar jonge rekruten die op wacht staan voor de sier. Even rond het paleis gelopen en dan via de fraaie Karl Johans Gate terug naar de wagen.
We gaan dan naar het, zo'n 3 km buiten het centrum gelegen, Vigelandsparken. Een groter beeldenpark is ter wereld niet te vinden. Gustav Vigeland maakte dit park en hij beschouwde zijn carrière en leven als onlosmakelijk met elkaar verbonden en zou het park het werk van zijn bestaan noemen. Brons, zilver en graniet zijn de belangrijkste materialen voor het maken van meer dan 200 beelden. En het is werkelijk fascinerend wat er gemaakt is.
Inmiddels is het dinertime. Aangezien Oslo niet het goedkoopst is, gekozen voor een lekkere Ceasar salad met fried chicken bij fastfood restaurant Fly Chicken.
Onze voetzolen zijn met ruim 12 km aardig versleten en we gaan weer richting Zweden.

Zie ook de video Top 10 Places to visit in Oslo Norway 2023 Oslo Travel Guide 2023 > https://youtu.be/JsoIJ7BqukA

Weer: Half bewolkt en 27 graden, later op de middag (na half 5) lichte regen en dalende temperatuur.
Afgelegd: 312 km
Totaal: 1641 km

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.