Dag 8: Car cemetery Båstnäs en Töcksfors

Zweden, Årjäng

Vandaag maken we een ritje door het merengebied aan de grens met Noorwegen.  Via een enkele omrit gaan we over de brug naar Vastra Fagelviks (mooi kerkje aan het meer) en rijden door naar het afgelegen Båstnäs, alwaar een prachtige autokerkhof is.
Het vooruitzicht een middag te wijden aan het bezoeken van een oude auto-onderdelenwinkel lijkt niet erg aantrekkelijk. Tenzij dat verlaten autokerkhof natuurlijk het autokerkhof van Båstnäs is. Diep in het bos van Värmland, aan de Zweedse grens met Noorwegen, ligt de autobegraafplaats van Båstnäs, die eruitziet als een oude horrorfilmset die de productieploeg vergat te demonteren.
Het autokerkhof werd aanvankelijk in de jaren vijftig opgericht door twee broers, die oude, verlaten auto's verzamelden. Ze runden het bedrijf vanuit een huis gebouwd in een veld, midden in het bos. De kapotte auto's stonden op het veld voor het huis - een voortuin die eruitzag als de manifestatie van Stephen Kings verbeelding.
De broers bleven tientallen jaren Saabs, Volvo's, Fords, Sunbeams, Buicks, Volkswagens, Opels, Fiats en auto's van verschillende andere merken uit de jaren '40, '50 en '60 verzamelen. Helaas bleek het bos moeilijk te temmen. De bomen en het gebladerte haalden langzaam de auto's in en na 40 jaar werden de broers gedwongen het onvermijdelijke lot van het autokerkhof te accepteren.
Als je nu het kerkhof bezoekt, is het alsof je door de kleerkast naar Narnia stapt, maar in plaats van een vriendelijk hertje, vind je een autokerkhof vol met honderden verlaten oldtimers. Er groeit mos op de kappen en boomtakken steken door de ramen. In plaats van inbreuk te maken op de natuur, lijken de auto's langzaam één te worden met het groene bos. Het past misschien niet bij de verwachting van het Zweedse platteland, maar het is zeker een van de meest unieke attracties van het land.
Het weer is helaas hopeloos, maar dat maakt de foto’s van het autokerkhof alleen maar fraaier. Daar heerlijk  bijna 2 uur rondneuzen en foto's maken.

Op de terugweg door het dorp Töcksfors, waar, doordat het vlakbij Noorwegen ligt, een groot shoppingcentre heeft met de grootste Candy shop. Uiteraard gaan we daar even doorheen. We besluiten hier ook maar even lekker Amerikaanse fish & chips te eten bij Joe’s Diner.
Aan het eind van de dag dan nog een half uurtje door de regen naar ons verblijf in Årjäng.

Weer: Totaal bewolkt en de hele dag regen met een temperatuur van 15 graden.
Afgelegd: 107 km
Totaal: 1889 km

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.