Dag 8: Door het land van de Sami

Finland, Sodankylä

Vandaag een lange rit, voor een groot deel door de toendra van Finland. Je vind hier nagenoeg nergens een koffiestop of iets dergelijks. In de lokale (mini) supermarkt kopen we een drankje en hapje om onderweg op een leuk plekje te nuttigen. Maar het is koud hier in het noorden, de tien graden is niet gehaald. Na de stop gaan we door en net voorbij de stad Inari stoppen we bij het Sami museum.

Het Sámi Museum en Natuurcentrum Siida bevindt zich in de stad Inari, in het Sámi Homeland. De tentoonstellingen en evenementen geven een blik op het noorden: over de oude en levendige Sámi-cultuur en over de arctische natuur. Een levendige en visuele ervaring die ons verrast. Buiten is het een soort openluchtmuseum met alle huisjes en binnen veel info over streek, leefwijze, klederdrachten e.d.
Het Openluchtmuseum heeft bijna vijftig gebouwen en werktuigen gegroepeerd op culturele gebieden en de aard van hun gebruik langs een 800 meter lang pad. De route bevat tentoonstellingen over het culturele erfgoed, het architecturale erfgoed en het levensonderhoud van de drie Sámi-culturen in Finland. Het openluchtmuseum van het Sámi-museum vertelt het verhaal van de 10.000-jarige geschiedenis van Inari.
Opgravingen in de gebieden van het Openluchtmuseum hebben artefacten en overblijfselen blootgelegd die het leven van de jager-verzamelaar vertellen; vuurkorven en de fundamenten van Lapse hutten, evenals verschillende gereedschappen, keramiek en de verbrande botten van dieren die als voedsel worden gebruikt.

Daarna rijden we weer door naar het noorden voor onze cottage in Nuorgam Holiday Village in Nuorgamintie. We zitten direct aan de Karajoki rivier, en kijken op de bergen in Noorwegen aan de andere kant van de rivier.

Restaurant zijn er niet buiten de holiday village in een straal van meer dan 50 km. We nemen daar dus een simpele Finse maaltijd.
Na het eten nog even lopen langs de Karajoki en de dag is weer voorbij.
Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.