Dag 7: Rond de hoogste meren van de Jura

Frankrijk, La Pesse

Vandaag een beetje uitgeslapen en rustig het ochtendritueel afgerond, aankleden, ontbijt, petanque en koffie ☕️ drinken. Helaas gaat met petanque de leerling de meester overtreffen. Zie de totaalstand onder.

Na de koffie gaan we naar het noordoosten en blijven op hoogte van de Haut Jura. We gaan wandelen bij de hoogst gelegen meren van de Jura: Lac de Rousses en Lac de Lamoura op resp. 1060 m en 1156 m hoogte. Het zijn beide gletsjermeren.

We rijden eerst door naar de grootste van de twee, Lac de Rousses. Het Lac des Rousses is het enige meer van Bourgogne Franche-Comté dat in een stroomgebied van de Rijn ligt. In hartje van het skioord Les Rousses is dit een van de hoogst gelegen meren van de Franse Jura. Het is een uitstekende plek om de typische flora en fauna uit het Juragebergte te ontdekken, via een themapad langs de oevers van het meer.
Onze wandeling gaat daar over een beschermde biotoop en met de insecten die we zien begrijpen we ook waarom. Allerlei vlinders, waaronder de kolibrivlinder en ook Japie de krekel. Die ons maar bleef aankijken, en wij hem 😂. Verder ook langs de koeienweide en nog even het filmpje naar de kids gestuurd. Verder rond en alvorens het 2e deel bij Lac de Rouses te starten eerst maar even de meegebrachte lunch nuttigen. Het is inmiddels goed warm geworden.
We gaan dan weer verder en lopen langs het meer met de fraaiste velden en vlinders. Het meer is leuk met de bootjes, maar het is niet wat onze aandacht trekt. Dat is het vlinder walhalla.

Na zo'n 2 km weer terug bij de wagen en zetten koers richting Lac de Lamoura. Dit meer is het hoogste meer van de Jura, op 1.156 m. Groot is het niet met een lengte van 394 m en een breedte van 123 m. De maximale diepte is 7 m. Het ligt aan de rand van het Massacre-bos en wordt gevoed door verschillende kleine stroompjes. Via twee stromen verlaat het water het meer en komt dan in de Flumen-vallei waar we op dag 5 waren. Het meer wordt begrensd door een moeras aan een van de zijkanten welk toegankelijk is gemaakt door een boardwalk. Wij maken deze korte wandeling rond het meer en belonen onszelf met een ijsje, de eerste van de reis.

Inmiddels is het alweer tegen 5 uur en gaan we terug naar ons tijdelijk huisje, de gîte op La Semine in La Plesse. Het dorp is een mini-gehucht met 365 inwoners die verspreid zitten op een oppervlak van ruim 24 km2.


Petanque stand: 3-3
Weer: vandaag een zonnige dag met af en toe wat bewolking. Vannacht heel onverwachts wat regen en bliksem 🌩. De temperatuur bleef vandaag op 25 graden steken, dat is voor de hoogte waar we zaten best warm.
KM gereden: 78, totaal 1516 km.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.