Dag 9: Via de top van de vulkanen naar de Dordogne

Frankrijk, La Pesse

Vroeg uit de veren en na ontbijt zeggen we Erik adieu en vertrekken we om 8 uur vanuit La Pesse. Eerst even een heerlijke lunch 馃ギ halen bij de plaatselijke boulanger en de tank volgooien. De benzine is hier weliswaar goedkoper dan in NL, maar met €2,11 toch behoorlijk prijzig. Dan via de tolwegen via Lyon naar Clermond Ferrand. Tussendoor nog wel even een pauze voor een eigen bakkie koffie, en dan door naar de Puy de Dôme.

De Puy de Dôme is een grote lavakoepel en een van de jongste vulkanen in het Centraal Massief in Auvergne, het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, met een hoogte van 1464 meter. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys. De Romeinen bouwden hierop een tempel gewijd aan Mercurius. Heden tendage is de berg meer bekend van de toerisme en als aankomstplaats van de Tour de France.

De top is enkel bereikbaar te voet of met een tandradbaan, de Panoramique des Dômes. In 1907 werd er een spoorlijn naar de top in gebruik genomen. De rit naar boven met een stoomtrein duurde toen 1u45. Sindsdien is de lijn geëlektrificeerd en duurt het traject met de trein Panoramique des Dômes nog 15 minuten. De weg naar de top cirkelt om de berg heen. De vijf kilometer lange klim kent een zeer gelijkmatig stijgingspercentage, tussen de 10 en 13%. De top van de Puy de Dôme vormde om die reden dertien keer een eindpunt van een etappe van de Ronde van Frankrijk.
Bovenop is er een fraai uitzicht over de omgeving. Ook zijn hier de paragliders druk bezig. Onze wandeling van ruim 3 km gaat kris kras over de top.
We moeten weer bijtijds naar beneden voor de verdere reis. Daar gaat het echter mis. Door de hitte heeft de trein problemen en moeten we anderhalf uur wachten, tijd die we eigenlijk niet hebben. We moeten ons er maar aan overgeven.
I.p.v. om uiterlijk 3 uur gaan we nu om 4 uur weer metde wagen verder. Geen tijd voor een koffiepauze en door naar de Intermarche in Montignac, waar we om half zeven arriveren. Om zeven uur sluit de winkel, dus net op tijd.
Dan voor het laatste kwartier nog even doorrijden naar La Galinie in La Chapelle-Aubareil. Het adres klopt echter niet dus pas bij navraag bij de locals, die geen woord buiten de Franse taal machtig zijn- begrijpen we dat we nog een stukje verderop moeten zijn.
En daar hebben we een prachtig huisje met alle gemakken. Het uitzicht is wonderschoon. Enige smet is de praatzieke bitch die het huis beheert, maar die zien we hopelijk bij vertrek pas weer.
Na uitruimen de hele avond in een heerlijk windje in de tuin gezeten. Heel bijzonder dat er geen insect te bekennen is! Door de wind?

Petanque stand: Onveranderd 4-3 in het voordeel van Bert
Weer: vandaag een heel warme dag 馃サ, van 20 graden bij vertrek om 8 uur tot 41 graden 馃尀 馃尀 bij aankomst in de Dordogne.
KM gereden: 525, totaal 2167 km.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.