Dag 9: Via Karlstad naar Hagfors

Zweden, Årjäng

Vandaag gaan we de omgeving van Årjäng alweer verlaten en rijden we eerst naar de hoofdstad van Värmlands län, Karlstad. Volgens zeggen zou dit de zonnigste stad van Zweden zijn. Het symbool is dan ook de zon met de smiley in de vorm van Sola, een Zweedse serveerster die het zonnetje in huis was en symbool van de stad werd.
Karlstad is ook de grootste stad van de provincie met zo'n 90.000 inwoners. In de stad zijn een universiteit en een kathedraal te vinden, namelijk de Dom van Karlstad.
De stad is gebouwd rond de rivierdelta van Zwedens grootse rivier, de Klarälven. De rivier mondt hier uit in het grootste meer van Zweden, het Vänermeer.
We beginnen onze wandeling bij de Östra Born, de Ooster brug. De Östra Born is een stenen brug die loopt tussen de districten Norrstrand en Haga. De bouw van de brug begon in 1761 om een brug te bieden die bestand was tegen de overstromingen in het voorjaar en het werd ingehuldigd in 1797 door Gustav IV Adolf, maar de brug werd pas volledig voltooid in 1811. Toen de brug werd gebouwd, veroorzaakte dit een duidelijke vermindering van de waterstroom in de oostelijke tak van de rivier. Nadat de brug was gebouwd, is een eiland, Gubbholmen, stroomafwaarts gevormd als gevolg van de veranderde waterstroom.
Via de brug gaan we over het eiland Grubbholmen terug langs een prachtige muurschildering van 2 elanden. Verder langs de Dom en dan is het tijd voor koffie op het centrale plein, de Stora Torget.
Daarna verder met de wandeling via het met prachtige bomen en bloemen voorziene stadspark en lopen zo naar de oever van de Klarälven. De Klarälven (Zweeds voor Heldere rivier) is de langste rivier van Scandinavië, met een lengte van 460 kilometer, en loopt door Noorwegen en Zweden. Langs de rivier zijn veel fraaie gebouwen te zien, alsmede de beelden van Gustav IV Adolf en Sola.
Na de lunch gaan we verder met de wandeling langs de rivier en zijn snel bij de wagen. Bekijk Wandelen door Karlstad op Relive! https://www.relive.cc/view/v1vj9ZpGGJq

Dan vervolgen we onze reis naar noordelijker gebied. Eerst naar de supermarkt in Hagfors om wat eten in te slaan en dan even langs het huis van YouTubers De Mazzel. Leuk om even te zien. In 10 minuten zijn we daarna bij ons huisje Stuga Holt in het dorpje Bergsäng, in de gemeente Hagfors. Een leuk huisje op een fraaie locatie. Hier zullen we weer 4 nachten verblijven.

Weer: Half bewolkt en een enkel buitje tijdens de rit. Temperatuur vandaag 18 graden.
Afgelegd: 201 km
Totaal: 2090 km


Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.