Dag 13: Fämtfallet, Malung en Mora

Zweden, Bergsäng

Vandaag verlaten we Värmland, maar niet voordat we naar de fantastisch mooie Fämtfallet zijn geweest.
Fämtfallet is de waterval in de rivier de Fämtan net voordat deze uitmondt in Klarälven. De watervallen hebben een hoogte van 44 meter maar de totale valhoogte is 100 meter over een afstand van 4,2 km.
De watervallen zijn lang gebruikt voor waterkracht voor verschillende activiteiten. De permanente oude overblijfselen omvatten krachtbronnen en de overblijfselen van een framezaag. Daarnaast zijn er een aantal kleine molens geweest die eigendom waren van de boeren in de omliggende dorpen. De restanten van een korenmolen zijn bewaard gebleven. De exploitatie hiervan werd stopgezet in de jaren 1940. Fämtan en omgeving zijn geclassificeerd als Natura 2000-gebied. Er zijn wandelpaden aan beide zijden van de stroomversnellingen waar ook informatie over de oude overblijfselen wordt gegeven. De bedoeling was dat we deze route van ruim 7,5 km zouden lopen, maar het weer is daar te slecht voor in dit toch lastige en rotsige landschap. We houden het dus bij een wandeling van een uurtje langs de mooiste stukken van de Fämtfallet.

Daarna nemen we bij de supermarkt een Coffee-to-Go en rijden naar het graafschap Dalarna. Bedoeling was om door te gaan naar Mora voor een wandeling en een restaurantje voor de lunch. We rijden echter door het 70 km ervoor gelegen Malung waar het een drukte van belang was. Er is een countryweek gaande! Met kermis, line dancen en country optredens. Uiteraard stoppen we daarvoor en gaan even kijken. Dan hier ook maar gaan eten.
Zweden eten op het platteland immers nooit 's avonds in een restaurant. Wel in de steden, maar niet op het platteland. Waarom? Omdat rijden in de avond veel te riskant is. Het risico dat je een eland op je motorkap krijgt is levensgroot. Niemand gaat dan ook in het donker de deur uit. Ook niet voor een restaurant.
De Zweden hebben hier iets op gevonden: de dagens lunch. Rondom lunchtijd kun je heel voordelig een maaltijd bestellen waarbij je daarnaast onbeperkt salades, brood en/of soep bij kunt scheppen. Wij gaan bij Malungs Wok restaurant en daar voor een spotprijs onze maag vullen met de dagens lunch.

Na de lunch vervolgen we onze weg en zijn binnen een uurtje in Mora, waar we een korte wandeling gepland hebben. De plaats ligt tussen de meren Siljan en Orsasjön en ligt aan de Österdalälven en is een toeristische trekpleister. De boulevard met het grote Dala paard, het centrum en de kerk zijn de grootste trekpleisters waar we langs lopen.
Als we net de auto geparkeerd hebben en onze wandeling gestart zijn, breekt de hemel goed open. Het stort uit de hemel. Even onder een boom en dan snel weer de auto in en de bui afwachten. Tot nu toe waren alle buien gevallen als we onderweg met de auto waren of in ons huisje zaten. Vandaag is het dus anders. We gaan weer op weg en slenteren door Mora en nemen bij de Espresso shop een bakkie koffie. We zitten hier droog op het terras als er weer een bui naar beneden komt, ook nu wachten we tot het droog is en gaan weer verder. Als we 50 meter bij de auto vandaan zijn is de route met hekken wegens werkzaamheden versperd en moeten we een paar honderd meter omlopen. Normaal niet erg, maar net nu barst voor de 3e maal een enorme plensbui los. Maar weer zo snel mogelijk schuilen en wachten tot het droog is. Gelukkig is dat weer na 5 minuten. Dan snel naar de wagen om het laatste half uur te rijden naar de nieuwe bestemming, de plaats Vikarbyn nabij het meer van Siljan. We rijden nog langs Nusnäs, waar de Dala paardjes fabriek is. We zijn echter te laat om daar nog heen te gaan.

Om half zes arriveren we bij onze villa voor de komende dagen, eigendom van de Nederlandse Desiree Kramer. We hebben daar een ontzettend mooi huisje met supergrote tuin, sauna en midden in het bos. Hier zullen we de komende 3 dagen verblijven.

Weer: Geheel bewolkt en een paar stevige buien.
Temperatuur vandaag 17 graden.
Afgelegd: 214 km
Totaal: 2521 km

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.